|
Sapokan vesipuisto, Kotka:

A)
Sapokan vesipuistoa kuvattuna 9.7.2011 (S&J).
Pertti Rautio (19.10.2016): "Tuossa putouksen paikalla oli hyppyrimäki, jossa 50-luvun alussa kilpailivat Suomen parhaimat mäkimiehet m.m. Pietikäisen veljekset, Tauno Luiro ja jopa nyrkkelijä Elis Ask. Pookinmäen mäkiennätys oli huimat 38 metriä. Itse en uskaltautunut hyppäämään, mutta onhan minulla kokemus, sillä laskin alamäen kelkalla, enkä huomannut mäen poikki vedettyä vaijeria kuin viime tingassa. Vedin itseni kyykkyyn ja vain pipo osui vaijeriin, mutta kyllä oli kalpea poika, joka veti kelkan kotiin Pihlkajatielle.
Löysimme naapurin Pentin kanssa vanhan valurautasen kärrinpyörän, joka painoi ainakin 50 kiloa ja oli halkaisijaltaan noin metrin. Kieritimme sen Kuusitien kautta pookin alamäen päälle. Kuten vanhemmat muistavat oli alamäen molemminpuolin laiturit, jossa pitivät moottoriveneitään. Oli kaunis alkukesän päivä ja Norskan puoleisen laiturin veneessä istui mies ja maalasi jotain. Laitoimme pyörän pyörimään kuvitellen sen menevän suoraan, mutta se sai kimmokkeen jostakin kivestä ja suuntasi suoraan veneessä olevaa miestä kohti. Säihkähdimme valtavasti, mutta kaikkien onneksi viimeinen pomppu pysähtyi parin petrin päähän ja vain heitti mutaa ja vettä veneeseen. Mies hyppäsi veneestä mereen ja kahlasi rantaan ja lähti kiipeämään mäkeä ylös kiroten meitä ja todella hyvällä syyllä. Mutta eihän aikamies saa 12-vuotiaita pojanvesseleitä metsässä kiinni, joten selvisimme ilman selkäsaunaa.

Sapokan vesipuisto on Kotkan keskustassa, Kotkansaarella sijaitseva puisto. Puistoalue käsittää noin 3 hehtaaria Sapokanlahden pohjukan ympäristöä. Sapokanlahti on ollut kaavassa puistoalueena jo vuodesta 1917 lähtien.
Nykyisen vesipuiston rakentaminen aloitettiin vuonna 1990. Pääsuunnittelija on Kotkan kaupunginpuutarhuri Heikki Laaksonen. Puisto on palkittu Vuoden valaistuskohteena 1993, Vuoden ympäristörakenteena 1994 ja Vuoden kivityökohteena 1996. Kuvattu 3.6.2009 (S&J).

Puistossa on noin 20 metriä korkea vesiputous, jonka vesi pumpataan merestä puolen kilometrin päästä. Putouskallion huipulla on nähtävillä yli 20 kivipaasia, "Kiviset Kotkat", jotka esittelevät suomalaisia kivilaatuja. Myös puiston rakenteissa on käytetty työstettyä tai työstämätöntä kiveä monipuolisesti.
Puiston merenpuoleisessa osassa on säilytetty alkuperäistä luonnonmukaista kasvillisuutta, johon kuuluu vanhoja mäntyjä ja tervaleppiä. Näiden seuraksi on istutettu alppiruusuja ja monia luonnonkasveja. Puiston kaupunginpuoleinen osa on rakennettu voimakkaammin, siellä sijaitsevat ruusuterassi ja kivikkopuutarha.
Puistossa on käytössä runsaasti erikoisvalaisimia, joilla tuodaan harkitusti esiin eri kohteita eri vuodenaikoina. Kuva: 3.6.2009 (S&J).

Alppiruusu Sapokan puistossa (S&J, 3.6.2009).

Sapokan puistossa esiintymislava upeassa paikassa (S&J, 3.6.2009).

Sapokan puistoalue on saatu luontumaan hienosti ympäröivään puutaloasutukseen (S&J, 3.6.2009).

Atsalea Sapokan puistossa (S&J, 3.6.2009).
< 
Satunnainen kotimaanmatkaaja pysähtynyt huilaamaan porrasnousujen jälkeen - molemmat kuvattu 3.6.2009 (S&J).

Sapokka palkittiin vuonna 1994 'Ympäristörakenne'-palkinnolla (9.7.2011 ~ S&J).

Meriniemeen johtavalta sillalta näkymä länteen Sapokkaan (taustalla Arto Tolsa Areenan valopylväät) - 10.6.2010 (S&J).


Sapokan vesi- ja kukkapuistossa 4.7.2012 (S&J).
Sapokan kukkapuistossa - heinäkuu 2014:
1. 
2. 
3. 
Sapokan kukkapuistossa - huhtikuu 2015:














Kaikki ylläolevat 21 kuvaa Sapokan alueelta kuvattu 19.4.2015 (S&J).
|