|
L)
'Aarontien' varrella sijaitsee tämä kangasniemeläisittäin historiallinen rakennus. Talon remontoivat nykyiseen kuntoonsa Tiina ja Jussi Jurvanen. Tämä kuva on peräisin lukion kuvaamataidon kurssitehtävästä (1.6.2006, K.Holopainen).
Tällä paikalla sijaitsi Kangasniemen ensimmäinen sairaala. Aiemmalla sivullamme #57 kerroimme nykyisen terveyskeskuksen historian yhteydessä myös tämän ensimmäisen sairaalan historiasta seuraavasti:
Kun Kangasniemessä puhkesi v.1919 isorokkoepidemia, rokkosairaalana oli ensin työväentalo, joka edellisvuoden sotatapahtumien vuoksi oli tyhjillään, mutta sitten vuokrattiin rouva Ida Männynvälin talo samaan tarkoitukseen. Kunnanlääkäreillä ei aluksi ollut kunnan puolesta edes asuntoa.
Ensimmäinen sairaala Kangasniemeen perustettiin v.1920, kun maisteri V.Juuselalta oli ostettu tarkoitukseen sopiva huvilarakennus Salmenkylästä. Sairaalassa oli vain kymmenen sairaansijaa, mutta 1930-luvun loppuun mennessä siellä oli ehditty hoitaa yli 2000 potilasta.
Marraskuussa 1934 valmistui alkuperäisen sairaalan viereen uusi kulkutautiosasto. Kangasniemessä riehui juuri v.1934 lapsihalvausepidemia - tautiin oli sairastunut useita kymmeniä henkilöitä, kuolemaan oli päättynyt kuitenkin vain kaksi taudintapausta.
Sairaala (myöhemmin vasta terveyskeskus) siirtyi nykyiselle paikalleen Ainolanhakaan vuoden 1951 tienoilla.
Jurvasten talo kuvattuna 29.10.2006 (S&J).
Jurvasten talo kuvattuna 29.10.2006 (S&J) järvenpuolelta idästä - Aarontien lenkkimutkan jälkeen.
(JK, sähköposti ~ 2.7.2006):
Mutikaiset muuttivat joskus 4. kouluvuoden paikkeilla asustamaan muutamaa huonetta naapurissamme vanhassa sairaalassa. Kunta käytti taloa sosiaaliasuntoina. Mutikaisilla kävin muutaman kerran Potelta lainaamassa villin lännen lehtiä.
Rakennuksen toisessa päässä asui jo silloin Partin leski lapsineen, joista enää viisi tuolloin kotona. Heidän kanssaan leikimme tiiviisti. Kiertelimme usein tyhjissä huoneissa. Minua kiinnosti nähdä se huone, jossa olin syntynyt öljylampun valossa. Äiti ei kuitenkaan varmasti osannut sanoa, mikä niistä se oli ollut.
Menin joskus v.75 paikkeilla kameran kanssa dokumentoidakseni paikan, mutta taloa ei enää ollut. Nyk. Jurvasen rakennus ei siis ole vars. sairaala vaan siinä oli mm. neuvola ja asuntoja. Varmaan myös lääkärin vastaanotto. Myöhemmin talossa toimi soppakoulu.
(JK, sähköposti ~ 27.10.2006):
Sairaalalla kävin vuonna 1969, jolloin siinä asuivat vielä Partit. Sitten poikkesin puretun talon kivijalalla vuonna 1975. Olisi pitänyt olla kamera edellisellä kerralla.
(JK, sähköposti ~ 31.10.2006): Jurvasten rakennus ei siis ollut varsinainen sairaala. Siinä oli tietääkseni lääkärin vastaanotto, neuvola ja asuntotiloja. Naapurimme Kinnusen Aino oli tullut siihen 40- luvun lopulla lääkäri Mäkipentin kotiapulaiseksi ja meni naimisiin naapurin Kinnusen Tapio-pojan kanssa. Kinnusten talo sijaitsi Pekkiä vastapäätä tien toisella puolella.
Jäljelle jääneessä nykyisin Jurvasen omistamassa lääkärintalossa oli 50-luvulla koulutustoimintaa. Siinä pidettiin soppakouluksi sanottuja kursseja 7-luokkaisen kansakoulun päättäneille tytöille. Tytöt tulivat seuraavana talvena muutamaksi viikoksi opettelemaan ruoanvalmistusta ja muuta kotitaloutta. Kurssilla oli kerrallaan noin tusina tyttöä. He mahtuivat asumaan samassa talossa. Usein näin heitä koulumatkoillani kävelemässä ryhmässä kirkolle ilmeisesti kauppaostosten tekoa harjoittelemaan tai tulossa takaisin tarvikekantamuksineen. Kurssien opettajana oli 50-luvun loppupuolella kotitalousopettaja Sirkka-Liisa Saarento, myöhemmin Naumanen avioiduttuaan Mikkelin lääninhallituksen kouluosaston tarkastajan kanssa.
Muuten, Kangasniemen poikia vietiin kunnan Vanaja-kuormurin lavalla vanerikopissa vastaaville kursseille Mikkeliin Otavan kansanopistolle. En tiedä, mitä heille siellä opetettiin ja kuuluivatko nämä kurssit tyttöjen ja poikien oppivelvollisuuteen vai olivatko vapaaehtoisia.
Tässä kuvassa on nähtävillä vanha purettu sairaala toiminnassa. Tarkka ajoitus otoksesta puuttuu.
(JK, sähköposti ~ 31.10.2006): Tässä vanhassa kuvassa on sairaalan eteläpääty. Kuten näkyy, sairaala oli Puulan entisellä rantatöyräällä. Noin 150 vuotta sitten tapahtuneen Puulan laskun seurauksena vesiraja vetäytyi tällä kohtaa vajaat sata metriä. Onko tämä töyräs mahtanut jäädä kokonaan nykyrakennusten alle ?
Kuva on otettu sairaalan rantasaunalle johtavalta kapealta tieltä. Kuvaajalla on ollut selkänsä takana matkaa saunalle noin 60-80 metriä. Hirsinen saunarakennus, jossa myös pyykkitupa, sijaitsi pienellä kallioniemekkeellä. Ennen Puulan laskua se on ollut pieni luoto, ellei kokonaan veden peittämä.
Tilaa saunan lauteilla oli noin kymmenelle kylpijälle. Saunan vieressä oli varmaan lähes 10 metriä pitkä, korkea, harvaseinäiseksi pystylaudoitettu pyykinkuivatusliiteri ja sen yhteydessä puuvaja.
Sairaala muutettiin täältä nykyiselle paikalleen ennen kesäkuuta 1952. Aika on tarkka, koska Helena-sisareni syntyi tuolloin jo uudessa sairaalassa.
Vanhan sairaalan tilojen vapauduttua päärakennuksessa toimi Kangasniemen kotiteollisuuskoulu vuosikymmenen loppupuolelle, kunnes siirtyi kirkolle kappalaiselta tyhjiksi jääneisiin Pikku-Pappilan tiloihin Pappilanniemen kiinteistöjen valmistuttua.
Kotiteollisuuskoulussa tytöt tekivät talven pituisilla kursseilla monenlaisia ompelutöitä ja kutoivat kangaspuilla monenlaisilla tekniikoilla mm. seinävaatteita. Keväisin järjestettiin talven saavutusten näyttely. Muun muassa kansallispukuja oli valmistunut. Kurssien johtajana ja työnopettajana oli Orvokki Hujanen. Ilmeisesti oli ainakin yksi apuopettaja.
Olen nähnyt jossain julkaistuna valokuvan, jossa kurssilaiset käsittelevät vanhoilla menetelmillä pellavan varsia Pekin saunan edustalla.
Kaikki kurssilaiset eivät mahtuneet asumaan sairaalalla, jonka yläkerrassa oli asuinhuoneita. Heitä asui myös naapurustossa, mm. Kinnusen ja oman kotini yläkerran huoneissa. Kaukaisimmat kurssilaiset olivat tulleet Pohjois-Savosta. Tästä päätellen opetus oli tasokasta.
Kylän ja kirkonkylänkin isompia poikia kiinnostivat kurssin tytöt. Pelästyneet opettajat soittivat ainakin kerran poliisit, kun poikia oli tullut vakoilemaan tyttöjen saunomista ja eräs rohkein yllätettiin pyrkimästä yöjalkaan kuvassa rakennuksen keskiosassa näkyvästä vintti-ikkunasta.
(JK, sähköposti ~ 31.10.2006): Vanhan sairaalan kohdalla - tien toisella puolella sijaitsi aikoinaan sairaalan puuliiteri. Noin 300 metrin päässä paikasta pohjoiseen Pekin metsikössä kotitaloni pohjoispuolella sijaitsee lähteitä, joista sulamisvedet hakeutuivat keväisin puuliiterin luo ilman varsinaista uomaa maastossa. Alkutaipaleellaan vedet johdettiin Rantakujan ali pienen puisen rummun kautta ja siitä ne kulkeutuivat edelleen nykyisen Rouhiaisen tontin länsireunaa tähän ja edelleen sairaalan kahden rakennuksen välitse pihan läpi pienen rummun kautta. Sairaalan kohdalla sulamisvesille oli kaivettu ojaa.
Puuliiteriksi rakennus oli varsin suuri. Ei ihme, sillä sairaalan kahdessa lämmitettävässä rakennuksessa saattoi hyvinkin olla reilut tusina tulisijaa.
Varsinainen, jo kadonnut sairaalarakennus oli liiterin suuntaisena siitä noin 10 m rantaan päin. Päärakennuksen pohjoispääty oli suunnilleen liiterin takapäädyn tasalla. Päärakennus oli siis rannan puolella nykyisin Jurvasten omistamaan paikallaan säilyneeseen rakennukseen nähden poikittain, eteläpääty noin 20 metriä sen päädystä.
Päärakennuksen ja liiterin rajaaman pihapiirin pohjoisreunalla oli ulkorakennus, jossa muutama varastohuone, yksi niistä ruumisaitta. Ulkorakennuksen päädystä vajaat 10 metriä rantaan päin oli vielä sairaalan monireikäinen ulkokäymälä.
.
|