|
Satamatien kirkonpuoleinen alkupää vanhimmissa kuvissa:
A)
Kirjassa "Etelä-Savon rakennusperintö ~ Kulttuurihistoriallisesti merkittävät kohteet" (1984) kirjoitettiin seuraavasti:
"Satamatie: Torin (entisen sataman) ja kirkkotarhasta näkyvän kellotapulin välinen kadunpätkä, jossa on vielä nähtävissä 1910-luvun alkupuolen katukuvaa kirkonkylässä".
Suojelukohde tai ei, Kangasniemen Satamatie kirkon ja torin väliltä oli 1980-luvun loppuun tultaessa kokenut lähes täydellisen mullistuksen.
Ylläoleva kuva Satamatieltä on ilmeisesti 1910-luvulta. Kuva on otettu kirkon suuntaan Satamatieltä ennen toriaukiota.
Kuten kuvan lähettänyt MH (23.10.2006) toteaa saatesanoissaan, Satamatiellä on tuolloin ollut liikenteenjakaja eli koivuja on kasvanut kaikessa rauhassa keskellä menoväylää. Itseasiassa tielinja on kääntynyt ennen Tilda Tissarin mökkinä tunnettua rakennusta vasemmalle ylös kunnantalon mäelle (vrt. seuraava kuva alempana).
Museossa oleva vuoden 1910 kirkonkylän rakennuskartta (työryhmässä v.1975 ollut mukana mm. Oskari Kyröläinen, Vilho Svala ja Frans Toivakka) on nyt apua - kyseisestä kartasta on tämän kuvan rakennusten tunnistamiseen tarjolla ainakin nimiä. Karttaa ei ole piirretty aivan tarkasti, joten tarkemmat nimeämiset jääkööt tekemättä.
Kyseisen kartan mukaan tuolloin 1910-luvulla silloisen Satamatien (Alakadun) varrella sijaitsi ylläolevan kuvan alueella seuraavia rakennuksia:
1) Pekka Husso (edessä oikealla), 2) Gabriel Halttunen (myöh. Makkoset), 3) laivuri Puntanen, 4) leipuri Mustonen (myöh. matkailijakoti), 5) M.Pylvänäinen ja 6) Halttunen.
Kuva-alueen oikealta puolelta kyseinen kartta dokumentoi jo Pirtin ja sen etelärannan puolelta 'Fennanderin talon' (myöh. majatalo). Pirtin kirkonpuolella on tuolloin sijainnut Aatu Tiihosen talo.
Vuonna 1897 oli kestikievarinpitäjä Ville Viinikaisen leski myynyt vuokraoikeutensa Fennanderin perikunnalle. Kyseessä oli Pirtin luona sijainnut majatalo.
Otto Manninen mainitsee leskirouva Josefiina Fennanderin 29.4.1898 päivätyssä kirjeessään (Helsingistä Manda-siskolle). Otolle oli tullut tehtäväksi Helsingissä yrittää löytää Fennanderille kesävieraita, leskirouva eli pitämällä kirkonkylällä täysihoitolaisia.
Vuonna 1909 kunta oli antanut leipuri Nikolai Stepanoffille oikeuden rakentaa uuden asuin- ja leipomorakennuksen apteekin lähelle (nykyisen Pirtinpuiston tienoille).
Tässä kuvassa Satamatien kirkonpuoleisen pohjoispään (ja rannan) maisemat ovat kuvattuna kirkolta vieläkin varhaisemmalta ajalta.
Satamatien linjausta ei ole oikeastaan lainkaan, Ekelundin apteekki on kaukana torirannan makasiinien luota löydettävissä. Pirtti valmistui toriaukion reunaan lokakuussa 1910 ja mitä ilmeisemmin tässä kuvassa Pirttiä ei vielä ole rakennettuna.
Mainittakoon, että tämä otos on aikoinaan esiintynyt mm. Ragnar Ekelundia esitelleessä kirjassa - peilikuvana. Tämä kuvavedos on peräisin Esko Pylvänäisen kuva-albumista.
Tämän kuvan reunukseen on kirjoitettu "24/8, 1915". Satamatien ja Kirkkoniementien risteyksessä on ilmeisesti juuri valmistunut leipuri Mustosen talo.
Myöhemmin matkailijakotina tunnetun rakennuksen takaa näkyy Matti Laitisen talo. Hän piti kahvilaa rakennuksessaan ja hänet tunnettiin yleisesti nimellä "Sumppi-Matti".
"Sumppi-Matin" rakennuksen osti myöhemmin Vilho Laitinen Aili-vaimonsa kanssa ja alkuperäinen talo remontoitiin kaksikerroksiseksi ja tasakattoiseksi. Paikalla asuu nykyisin (Vilhon ja Ailin poika) Matti Laitinen Pirkko-vaimonsa kanssa keltaisessa tiilitalossa. Matin Eeva-sisko asuu talossa myös.
Kuvassa matkustajakodin ja Laitisen talon vasemmalla puolella hieman viistosuuntaan edellisiin nähden näkyy ompelija Bertta Pekkasen talo, jossa hän Mirjam-tyttärensä kanssa asui 40-luvulle asti.
Tien länsipuolella, vastapäätä "Sumppi-Matin" taloa näkyy Tilda Tissarin vaalea puurakennus.
Varsinaisen Satamatien väylä on vasta muotoutumassa.
Vesi on peittänyt laajalti enemmän alueita Satamatien itäpuolella. Pirtti ja Penttisen majatalo näkyvät vasemmalla ja sieltä johti kapea siltakannas kuvasta vasemmalle sijainneeseen pieneen saarekkeeseen, missä oli Sanni Seppäsen mökki.
Mielenkiintoisen ajankuvan tämän sivun kohdealueesta antaa Antero Manninen Kangasniemen historia 2-kirjassaan kuvatessaan kirkonkylän maisemaa 1890-luvulla seuraavasti:
Ikosen kaupan eteläpuolella sijaitsivat vastakkain käräjäkartano ja pitäjäntupa, jälkimmäinen tien länsipuolella, käräjäkartanon kaakkoispuolella kansakoulun molemmat rakennukset rantaan johtavan tien molemmin puolin sekä lähellä rantaa apteekki.
Kestikievari Ville Viinikaisen talo oli rakennettu Ikosen liiketalosta laivasillalle vievän tien pohjoispuolelle, ja siitä koilliseen Ruoveden rannalla oli rokottaja Otto Ursinilla talonsa ja saunansa.
Tämä leipuri Mustosen talosta otettu kuva lienee otettu vain muutamia vuosia yllä olevan kuvan jälkeen - eli 1910-luvun loppupuolella.
Leipuritalon mainoskyltti houkuttelee kirkkokansaa nisupullalle ja kahville, Satamatien linjaus on selkiytynyt ja toriaukion suunnalla näkyy jyrkkäharjainen "Betania" (Vapaakirkko).
Ensimmäinen talo oikealla puolella lienee vielä Tilda Tissarin nimissä? (Pian tilalle tulossa Hännisen talo).
Tästä samasta kuvasta oli kopio myös 'Perinnealbumissa' (1979), jossa kuvatekstissä mainittiin: Leipuri Mustosen talo oli samalla kadulla kuin räätäli Urho Makkosen talo. Vastakkaisella puolella asui suutari Väisänen.
Tämän tapulista otetun kuvan käyttöömme antoi (5.3.2015) Simo Komppa. Kuva on 1910-luvun loppuvaiheilta - aivan yläpuolella olevan leipuri Mustosen kulmatalokuvan ajoilta. Tilda Tissarin rakennus on vielä paikallaan (myöhemmin siis Hännisten talo samalla paikalla).
Siiri Laitinen muisteli (31.8.2016), että hänen muuttaessaan kirkonkylälle v. 1934 Mustosen leipomo ja kahvila oli ollut vielä toiminnassa (vuoteen 1938 saakka). Mustosen kahvilan jälkeen paikalla oli toiminut vähän aikaa Vainion kampaamo.
Mikko Halmeslahden käyttöömme antamasta (14.11.2007) samasta kuvasta kuin edellä - osasuurennos - ollaan Kangasniemen kirkonkylän historiallisesti merkittävimmällä raitilla - Satamatien alkuvaiheilta (1910-luvun lopulta). Mielenkiintoista on, että Satamatien kulkulinjat ovat ilmeisesti lähes pelkästään kävelijöiden tekemiä, isoimmat kumpareet on kierretty ja pienetkin kiertokulmaukset on oikaistu.
Tämän kuvan taakse on kirjoitettu vuosiluku "1920", mikä lienee hyvin lähellä oikeaa.
Hännisen talo on valmistunut Satamatien länsipuolelle. Sen pohjoispuoliselle, kuvassa vielä tyhjälle tontille rakennettiin pian taksiautoilija Eelis Pynnösen ja kätilö Lyyli Pynnösen talo.
Ompelija Bertta Pekkasen (o.s. Justen) ja tämän Mirjam-tyttären mökki näkyy Mustosen leipomon takaa hieman viistossa asennossa. Rantapuolella näyttäisi vesialueen täyttäminen jo alkaneen.
Kuvateksti: Elna Mustosen 1930-luvulla. Leipuri Mustosen tytär. Kuva on Urho Makkosen perhealbumista (Aino Käyhty, marraskuu 2012).
Tämäkin kuva on Urho Makkosen perhealbumista, jonka kokoaminen alkoi jo 1920-luvulla (Aino Käyhty, marraskuu 2012). Kuvateksti: Erkki Mustosen perhettä ja sukulaisia. Kyseessä on leipuri Mustosen sukukuva.
Antero Mannisen 'Kangasniemen historia 2'-kirjassa (1962) on Erkki Mustosen kuva (s.304) , missä hän istuu v. 1909 perustetun Kangasniemen Kalskeen urheilijoiden ryhmäkuvassa eturivissä oikealla. Hänen vieressään kuvassa seisoo taidemaalarina myöhemmin tunnettu apteekkarin poika Ragnar Ekelund. Sama kuva löytyy sivultamme #23 (kuvaruutu B).
Kangasniemen työväenyhdistys perustettiin 17.12.1905. Antero Manninen (1962): Kangasniemen työväenyhdistyksen alkuvuosina etualalla olivat räätäli Albert Paappanen, kauppa-apulainen O.Piekiäinen ja leipuri E.Mustonen.
Sotavuoden 1914 vitsauksiin oli Kangasniemellä kuulunut työttömyys. Kaupungeissa oli työtilaisuudet vähentyneet ja kangasniemeläisiä oli palannut joukottain kotipaikkakunnalleen. Kangasniemellä oli kuitenkin myös oman kunnan sahalaitoksien toiminta pysähtynyt, joten työttömien määrä oli huolestuttavan suuri. Kuntakokous oli päättänyt anoa kuvernööriltä 15.000 markan lainaa, jotta joutilaat miehet saataisiin hätäaputoihin. Kuvernööri ei ollut myöntänyt lainaa, jolloin 11.10.1914 päätettiin lähettää uusi anomus. Leppäniemessä olisi ollut raivaustöitä, samoin tietöitä eri puolella kuntaa.
Siltä varalta, että toiseen anomukseen suostuttaisiin, valittiin erityinen hätäaputoimikunta, joka valtuutettiin 'ilman kuntaa enempää kuulustelematta' järjestämään ja toimeenpanemaan kaikki mahdolliset hätäaputyöt. Toimikuntaan valittiin kuntakokouksen esimies Akseli Viinikainen, talolliset M.Saksa ja Heikki Tissari, leipuri Erkki Mustonen ja muurari Ville Pihlgren. Seuraavan vuoden alussa laina-anomukseen saatiin myönteinen vastaus, rahaa saatiin tosin vain 12.000 markkaa (kuntakokouksen pöytäkirjat 1914-15).
Lahja Pöllänen (o.s. Karjalainen, s.1914) kirjoittaa "Yhteiskoulun muistelmateoksessa (2000)" asumisestaan kouluaikoinaan 1928-32 Kangasniemen "kirkolla" juuri mm. Pekkastenkin talossa. Koska Lahja-koululaisen muistelmissa elää 1920-luvun kirkonkylä poikkeuksellisen eläväisenä, hänen tekstiään on syytä lainata tähän yhteyteen tavallista pidempikin näyte (hieman "muokattuna"):
Tulimme äidin ja Lyyli-siskoni kanssa pyrkimään yhteiskouluun keväällä 1927 Puukonsaaresta (Väisälä). Siihen aikaan kulkivat laivat "Puulavesi" ja "Ilmari" ja matkustaminen vesireitillä oli vaivatonta. Koulun alkaessa v.1928 sain ensimmäisen kortteerin Eevi Laitisen kotoa. Nämä ihmiset olivat äidin tuttavia. Kun kävin Lyylin kanssa laivarannassa kaloja ostamassa, niin myyjä kysäisi, että kenenkäs tyttöjä te olette. Osasimme selittää mummon ja vaarin - äiti oli muuttanut 9-vuotiaana Kangasniemeltä Puukonsaareen. Myyjä sanoi ykskantaan: "Kyllä minä muistan Vuorsalon ison Oton".
Sitten asuimme Tervaniemessä Eemeli Seppäsen luona. Seppäsellä ja hänen äidillään oli eri kioskit rinnakkain laivarannassa, ranta-aukiolla, mutta ei ihan lähellä rantaviivaa. Koulun jälkeen meistä toinen meni avuksi kioskille ja toinen auttamaan kotiaskareissa ja avuksi, kun Seppäselle syntyi pieni tyttö. Kätilönkin juoksimme hakemaan keskiyöllä, kun Seppänen jäi hoivaamaan synnytystuskissa olevaa vaimoaan. Kätilö asui aivan lähellä kellosepän ammattia harjoittavan miehensä kanssa.
Seuraavan talven asuimme kunnanhuoneen vahtimestari Pyykkösen luona. Sieltä sitten muutimme ompelija Bertta Pekkasen luo. Hänen tyttärensä Mirjam oli sisareni Lyylin luokkatoveri. Pekkasella olimme kuin itsenäinen perhe. Meillä oli oma huone, jonne pääsi suoraan eteisestä. Huoneessa oli pöytä käytössämme. Pyöreässä pystyuunissa paistoimme lihaa pienessä padassa. Bertta huolehti monista asioistamme, hän keitti perunatkin ruokatunniksi.
Kolmannella luokalla olin "Pirtillä" joulujuhlassa suojelusenkelinä ja talutin kädestä pastori Heikkilän 6-vuotiasta Leena-tytärtä. Esiintymispukunani oli Heikkilän rouvan vihkileninki. Heikkilä oli itse apuna polttamassa vihreää valoa. Hiukseni oli kammattu levälleen - pelkäsin silloin kovasti, koska luulin tukan kiharoittamista synniksi.
Bertta Pekkanen oli hyvä ompelija ja joskus olin hänen apulaisenaan työssä ja kahvin paahtajana. Hänellä oli ihana kissa. Ison peilin eteen pantiin tuoli, jossa oli selkänojassa poikkitanko. Kissa pani käpälät tangolle ja keimaili peilin edessä. Se kosketteli peilin taustaa kun luuli näkevänsä peilistä häntä katsovan vieraan kissan.
Bertta osasi virkistää sekä itseään että muita kissalla, upeilla kukilla ja kananpojilla. Säilytysvarastona oli ulkorakennus. Bertta istuskeli keväällä portailla auringonpaisteessa ja hänen hartioillaan olevien kananpoikien kanssa leikkiessään hän piti lystiä.
Bertta oli leski ja seinällä oli hänen miehensä suuri valokuva. Miehestään Bertta ei puhunut mitään, enkä minä kysellyt.
Syksyllä meille lähetettiin kotoa laivalla ruokaa kuten leipää, ruisjauhoja ja eräänä syksynä peräti neljä lammasta tiinuun suolattuna sekä lisäksi peruna- ja porkkanasäkit. Bertalla oli aitta ja ulkorakennus, mihin me ruokatavaroitamme rahtasimme laivalaiturilta. Makkoset olivat auttavaisia ja heiltä me potkurit lainasimme kotimatkaa varten tavaroillemme.
Laivoilla matkustaminen oli tuolloin mielenkiintoista. Joskus lauloimme ylähytissä ja laivapojat tulivat kuuntelemaan ikkunan luo.
Aluepäällikkö Suhosen rouvan puku ei kerran valmistunut aikataulun mukaan ja Bertta ihaili tätä rouvaa siitä, ettei hän ollut yhtään vihainen myöhästymisestä. Irja Iljangollekin Bertta ompeli kai vaatteita, koska hän sanoi, että siinä on sitten naisellinen ihminen. Irjan vyötärö mahtui sormien väliin, kun hän huojutti itseään koulun verannalla ja lauloi "Aallokko, aallokko kutsuu".
Asuessamme Seppäsillä siinä Tervaniemessä innostuin kerran Helmi-nimisen tytön kanssa kilpauintiin ja minä vajosin veden alle. Linja-auto pysähtyi meidän pihaan ja Lyyli oli huutanut kuljettaja Marttisen pelastamaan minut.
Kun olin vuonna 1936 Kangasniemessä postinhoitajana, kävi tämä pelastajani Marttinen minua tervehtimässä. Hän kuoli syksyllä 1939 keuhkokuumeeseen.
Vanhuuteni vuosina matkustin taas kerran Kangasniemeen ja etsin Tervaniemen rantaa. Sinne johtavalta tieltä erkani tie asunnolle, jonka puutarhassa istui pieni pyylevä nainen. Kerroin hänelle pelastuksestani hukkumisesta ja pelastajastani. "Se Marttinen oli mieheni", nainen sanoi. Silloin tajusin, että hän oli kauppias Siitarin sisäkkö, joka tuona onnettomuuspäivänä oli prässännyt sulhasensa housut, jotka olivat minua pelastaessa Marttiselta kastuneet.
Ripille pääsin seurakuntatalon salissa v.1930. Kaikilla tytöillä oli valkoinen leninki. Isä oli päässyt tulemaan Hokan kautta juhlaani, yhdenyön vahvuista jäätä myöten.
Tämän kuvan taakse on kirjoitettu vuosiluku "1935", missä lienee virhemarginaaliakin.
Eelis Pynnösen talo on valmistunut Satamatien alkuun länsipuolelle. Vesialueen "täyttämisen" jäljiltä vesijättömaalla risteilee kapeita soudettavia vesiväyliä.
Alueesta piirrettyyn 30-luvun karttaan (= Esko Svala) on Mustosen leipomon kohdalla määritys muuttunut muotoon "Suurosen Matkustajakoti".
Eteläänpäin samassa kartassa Satamatien itäpuolen talot on merkitty muodossa: "Laitisen talo, räätäli Makkonen, Lehtovaara/Huiskonen, rukoushuone Betania ja kelloseppä Husso".
Samoin vuoden 1935 tienoilta on tämä kirkon tapulista otettu valokuva. Kuva lienee otettu sunnuntaiaamuna jumalanpalveluksen jälkeen - ihmisiä poistumassa ryhmissä Satamatietä pitkin. Kuvan lähetti Ahti Pynnönen (24.8.2010).
Sama kuva kuin edellä laajemmin rajattuna, nyt kuvapostikortissa - lähetti 21.8.2013 Aki Ahvenranta: "Saimme käsiimme tämmöisen kortin. Ilmeisesti Kangasniemellä työskennelleen Mandi Karnakoski-Richterin ja hänen miehensä lähettämä kortti jouluna 1939." Kortin tekstipuoli nähtävissä Mandi Karnakoski-Richterin kuvaruudussa sivullamme #82C.
Tämä tapulinäkymä on kuvattu v.1943. Varjojen suunnista päätellen on varhainen aamu. 'Matkustajakodin' takaa piirtyy näkyviin Vilho Laitisen vaalea rakennus, jonka kattoon on tehty edellisen kuvan jälkeen remonttia.
Paloasemaa ei vielä ole (valmistui v.1949), vanha työväentalo sen sijaan vielä köllöttää toriaukion takana melkein rantaviivalla.
Kuvan antoi käyttöömme (22.8.2008) Leena Siikanen-Toivio.
Ikosen ruumisarkkuvarasto Satamatien varrella liiketontillaan (ainakin 40-luvun alkupuolella):
Tähän hieman 'myöhempien aikojen' ilmakuvaan (ehkä 60-luvun alkupuolelta) on merkitty punaisella ympyrällä paikka, jossa ainakin 1940-luvun alkupuolella sijaitsi pieni valkoiseksi maalattu puurakennus, josta ei ole - ihmeellistä kyllä - toistaiseksi löydetty yhtään valokuvaa. Kyseessä oli Ikosen liiketontilla, Satamatien varressa sijainnut pieni erillinen rakennus, jossa säilytettiin myytävinä olevia ruumisarkkuja. Rakennuksessa oli ollut tien puolella ainakin jonkinlainen ikkuna (tai useampia), joista arkkujen kulmia oli kulkijoille näkynyt.
Arkkuja oli ilmeisesti haluttu 'luonteensa' vuoksi pitää erillään muista varastoiduista myyntituotteista. Arkkuvarasto oli pelottanut kadulla taapertaneita ajan leikki-ikäisiä.
Satamatien kirkon päässä leikkivuotensa' asunut Vilho ja Aili Laitisen Eeva-tytär muisteli helmikuussa 2014, miten hänellä oli ollut mainittuina vuosina tapana käydä leikkimässä kauppias Tauno Kuitusen kotona samanikäisen Pekka-pojan kanssa (nykyisessä Laakson talossa siis). Kun Eevalle oli kotiinlähdön aika Satamatien toiseen päähän, lähti Pekka-poika urhoollisesti 'saattokaveriksi' arkkuvarastolle asti. Siitä kohdasta leikkikaverukset olivatkin pyrähtäneet 'täysillä' juoksemaan omiin suuntiinsa - Eeva kirkon suuntaan kotiinsa ja Pekka vastaavasti takaisin kotiinsa tulosuuntaan.
|