G)
Uuden seurakuntakodin valmistuttua (1927) pystyttiin rippikoulua pitämään myös talvisin.
Tässä kuvassa kirkkoherra Matti Nikodemus Lauha (oik.) ja kanttori Armas Nyman (vas.) rippilapsineen vuonna 1928. Nyman antoi rippikoulussa myös laulu- ja musiikkioppitunteja.
Vanhan seurakuntatalon yläkerrassa sijaitsi aikoinaan kanttori Armas Nymanin virkahuone. Kangasniemen Kunnallislehti kertoi 29.11.2007 Kangasniemen kirkkokuoron historiikkijutussaan (Sirpa Katainen) myös Armas Nymanista - otsikolla Monipuolinen musiikkimies :
Kirkkokuoron perustaja viipurilaissyntyinen Armas Nyman oli monipuolinen musiikkimies. Hän sävelsi ainakin kolme marssia sekä Kangasniemen laulun ja lisäksi lasten laulu- ja laululeikkikirjaan kappaleita.
-Kun isä soitti pianoa ja lauloi virka-asunnossaan vanhan seurakuntatalon yläkerrassa, se kuului kauas, muistelee poika Teuvo Niinineva,78.
Kanttori-isä ei pakottanut lapsia laulamaan, mutta muuta puuhaa oli tarjolla. Joskus piti hakea pimeässä nuottivihko kirkon urkuparvelta ja silloin pelotti. Teuvo Niinineva muistaa myös, kun isä kävi laulattamassa ihmisiä pitäjillä, niin hänen tehtävänään oli raahata raskas urkuharmonilaatikko linja-autolle.
Armas Nyman kuoli vain 55-vuotiaana v.1949. Muistot säilyvät sävellyksissä, valokuvissa sekä puisessa veistoksessa, joka on sijoitettu kotiseutumuseoon.
Kangasniemen Kunnallislehden numerossa (29.11.2007) julkaistiin Armas Nymanista tämä kuva Sirpa Kataisen jutun yhteydessä.
Seurakuntakodin portailla kuvattuna lähes sata paikkakunnan naista. Kyseessä on melko varmasti äitienpäivän juhlatilaisuus (huomaa kukat hameenedustoissa) melko pian seurakuntakodin valmistumisen jälkeen - julkisivu on vielä samassa asussa kuin ylemmässä vuoden 1928 kuvassa.
Miehillä ei ole ollut pääsyä näihin naisten tilaisuuksiin, yhden sylilapsen kuvasta pystyy sentään löytämään. Amanda Svala on neljännessä rivissä viides vasemmalta. Paljon on uuden srk-kodin tiloihin naisia ahtautunut! Valkoisia huiveja noin 20 naisella.
Äitienpäivän juhlatilaisuus tässäkin seurakuntatalolla. Naisia oventäydeltä poseeraamassa. Oikealla mahtipontisessa poseerauksessa kirkkoherra Matti Nikodemus Lauha, kanttori Armas Nyman vasemmalla. Kolmas viran puolesta mukana oleva herrasmies Lauhan takana oikealla (leikkii kieltä näyttävän pikkutytön kanssa) on jäänyt tunnistamatta.
Eturivin äideistä äärioikealla Amanda Svala, hänestä vasemmalle Elsa Svala ja Olga Makkonen. Vasemmalla Nymanista yläoikealle (lierihattu päässä) Tyyne Virtakallio. Kuva Aino Käyhdyn (o.s. Makkonen) perhealbumista. Tarkka vuosiluku ei ole tiedossa.
Marjatta Siitari lähetti (7.11.2007) tämän kuvan seurakuntatalon portailla v.1929 kuvatuista rippikoulutytöistä.
(Marjatta Siitari, sähköposti 7.11.2007): Kuvan takana lukee: Rippikoululaisia toukokuussa 1929. Muita en tunne kuin äitini Tyyne Siitarin (os. Arkko) oikealla ylhäällä, joskus pikkutyttönä laitoin siihen nuolen. Vasemmalla alhaalla kanttori Nyman.
Osasuurennos edellisestä kuvasta - nyt on tunnistuksiin edellytyksiä? Tyttösiä näkyy melkein kuusikymmentä.
Kun tytöt ovat olleet rippikoulussa vuoden 1929 tienoilla, heidän syntymävuotensa lienee lähellä vuosia 1914-15.
(Pirkko-Liisa Schulman, os. Lindfors/Louhenjoki * sähköposti 22.2.2018): "Kuvan vasemmassa alanurkassa on
äitini Laina Louhenjoki (ent. Lindfors os. Reinikainen
1913-1994) Makkolan Hirvimäeltä. Hän asui kirkonkylässä kuolemaansa 1994 asti. Itse asuin Kangasniemellä 1959-1967, kun kävin oppikoulun."
(Paula Smeds-Pyykkönen, sähköposti 7.2.2009):
Lähetän tässä ryhmäkuvan appivanhempieni albumista, siinä on rippikoululaisia Kangasniemen kirkon edessä v. 1936 tai 1937. Tähdellä merkitty on Albin Pyykkönen, syntynyt v. 1923 Laitialan Utrunselällä. Hänkin kävi Unnukkalan koulua ja saattaa olla yksi niistä lapsista jotka ovat Unnukkalan sivuilla olevassa luokkakuvassa 1930-luvulta. Muut tässä rippikoulukuvassa ovat luultavasti samanikäisiä kuin appiukko, osa kaatui sodassa, osa voi olla vielä hengissä tai ovat tunnistettavissa nykyään elävien kyläläisten isiksi.
Eturivin oikeassa reunassa seisoo kanttori Armas Nyman, mutta eturivin vasemman reunan aikuinen on toistaiseksi tunnistamatta.
Viljo Häkkinen Kangasniemen Ruokomäestä kävi vanhalla seurakuntatalolla rippikoulunsa vuoden 1945 aikaan. Hän lähetti vuoden 1945 poikien rippikuvan (12.9.2008) mukana mielenkiintoiset muisteluksensa rippikoulun käynnistä vanhalla seurakuntatalolla:
(Viljo Häkkinen, sähköposti 11.9.2008): Rippikoulua oli syksyllä ja keväällä kaksi viikkoa. Jos missä, niin siellä koulussa tapahtui ns. koulukiusaamista, sillä pojat oli poikia rippikoulussakin.
Kirkonkylän pojista en muista muuta kuin että yksi Svalan poika oli mukana. Olisiko ollut Hännisen Heikki mukana ?
Tyttöjä ei ollut mukana, sillä heillä oli oma koulunsa.
Syyskaudelta jäi mieleen venäläisten sotavankien lähtö kirkkokankaalta palautettavaksi kotimaahansa. Vankeja oli ollut taloissa töissä. Jotkut ehkä vuosikausiakin ja heistä oli tullut usein kuin perheen jäseniä. Nyt heidät kirpeänä pakkasaamuna lastattiin kuorma-autojen lavalle. Lähtö oli monelle vangille vakava paikka ja niin näytti olleen monelle saattajallekin. Itkettiin molemmin puolin. Eräs emäntäkin huomasi, että heidän vangillaan ei ollutkaan käsineitä ja kun auto oli jo lähtemässä, hän juoksi auton rinnalla ja antoi omat rukkasensa vangille.
Keväällä pari päivää ennen koulun loppumista Viljo teki ison mokan. Sen aikaisen seurakuntatalon etupihalla oppilaat mm. kilpailivat hyppäämällä pituutta. Alastulopaikka oli aivan meijerille menevän tien vierellä jolloin helpolla loppuvauhti päätyi tielle.
Näin kävi Viljon hypyllekin ja pahaksi onneksi joku mummeli oli maitokannunsa kanssa matkalla meijerille. Hän jäi hyppääjän alle ja hyppääjä kirosi karkeimman jälkeen. Pappi eli Oiva Kojo oli juuri tulossa tunnilleen ja näki sekä kuuli tapahtuman aivan läheltä.
Viljo kutsuttiin Kojon puhutteluun ja se ei ollut mikään mieltä ylentävä tilaisuus. Hänelle annettiin kaksi mahdollisuutta. Joko koulusta erottaminen tai julkinen anteeksi pyyntö. Ensin Viljo pyysi papilta anteeksi ja vielä sen jälkeen kaikilta oppilailta ja opettajilta. Oli melkoinen nöyryytys. Eihän kiroileminen siihen loppunut. Tuskin edes vähenikään.
Viljo Häkkisen muisteluita löytyy lisää hänen kotikylänsä Ruokomäen (Haukiselkä) sivulta #106.
Rippikoulupoikia vanhan seurakuntatalon portailla ~ ajankohta ei ole tiedossa, mutta jonnekin 50-luvun lopulle poikien vaatetus viittaa? (Kuva: Kangasniemen seurakunnan arkisto).