SODANKYLÄ:
(Svala & Joutsi * viimeisimmät lisäykset: 25.2.2016)

Sodankylä:

A) Sodankylä (pohjoissaameksi Soadegilli, inarinsaameksi Suádigil, koltansaameksi Suä´djel) on Suomen kunta, joka sijaitsee Lapin maakunnan keskiosassa. Kunnassa asuu 8 773 ihmistä ja sen pinta-ala on 12 415,50 km2. Sodankylä on pinta-alaltaan Suomen toiseksi suurin kunta heti naapurikuntansa Inarin jälkeen. Muita naapurikuntia ovat Kemijärvi, Kittilä, Pelkosenniemi, Rovaniemi ja Savukoski. Sodankylässä on 1 580 vapaa-ajan asuntoa. Sodankylässä sijaitsee muun muassa Jääkäriprikaati sekä Sodankylän keskustasta noin kuusi kilometriä etelään Sodankylän geofysiikan observatorio (lyh. SGO). SGO:n kanssa samalla alueella toimii Ilmatieteen laitoksen yksikkö, Lapin ilmatieteellinen tutkimuskeskus.
Osa vuonna 1983 perustetusta Urho Kekkosen kansallispuistosta sijaitsee Sodankylän kunnan pohjoisosassa. Puistossa sijaitseva Sokosti on kunnan korkein maastonkohta. Lisäksi Sompion luonnonpuisto ja osa Saariselän tunturialueesta ovat Sodankylän alueella. Pyhä-Luoston kansallispuisto sijaitsee myös osittain Sodankylän kunnan alueella. Luostolla on mahdollisuus talven laskettelu- ja hiihtomahdollisuuksien lisäksi nauttia kesällä muun muassa erilaisista musiikkitapahtumista. Luosto on tullut tunnetuksi myös lähettyvillä sijaitsevasta Lampivaaran ametistikaivoksesta.
Sodankylän kunnan alueella sijaitsevat myös Suomen suurimpiin lukeutuvat tekojärvet Lokka ja Porttipahta, jotka rakennettiin 1960- ja 1970-luvuilla vastaamaan kasvavan sähköntarpeen kysyntään. Tekojärvien suunnittelu aloitettiin 1950-luvulla, Lokka valmistui vuonna 1967 ja Porttipahta oli valmis 1980-luvulle tultaessa. Tekoaltaat yhdistää Vuotson kylän läpi kulkeva Vuotson kanava. Lokan tekojärven alle jäi Suomen siihen saakka suurin suo Posoaapa sekä Mutenian, Korvasen ja Rieston kylät.
Pääosa Sodankylästä kuuluu Kemijoen vesialueeseen ja sen alueella virtaavat myös Kemijoen suuret sivujoet Luiro ja Kitinen. Aivan kunnan pohjoisosasta saavat alkunsa Venäjän puolelle virtaavat Lutto ja Jaurujoki.
Sodankylässä on vietetty vuodesta 1986 lähtien vuosittaiset kansainväliset Sodankylän elokuvajuhlat (engl. Midnight Sun Film Festival). Sodankylän Tankavaarassa järjestetään joka kesä kansainväliset kullanhuuhdontakilpailut. Vuodesta 1973 vuoteen 1994 Sodankylässä järjestettiin kansanmusiikin ja -tanssin kansainvälistä kesätapahtumaa Jutajaisia. Vuonna 1995 pitopaikka vaihtui Rovaniemelle. Sodankylä-talossa on nähtävillä Andreas Alarieston maalauksia ja taideteoksia.
Poro ja lappalainen -patsas on kirkonkylän keskustassa oleva Ensio Seppäsen pronssiteos vuodelta 1970, joka kuvaa yhtä peruselinkeinoista, poronhoitoa. Poronhoito antaa nykyäänkin elannon usealle sodankyläläiselle perheelle ja on hyvin harjoittajalleen, sillä sen kautta yhteys luonnon kiertokulkuun säilyy edelleen elävänä.
Sodankylässä harjoitetaan varsin runsaasti kaivostoimintaa, kunnan alueella esimerkiksi toimi vuonna 1985 avattu kultaan keskittynyt Pahtavaaran kaivos, ja toimii vuoden 2012 aikana kaupallisen tuotannon aloittanut Kevitsan kaivos. Kevitsan kaivoksen avaamisen ansiosta ansiosta Sodankylän muuttotappio on vihdoinkin kääntynyt muuttovoitoksi.
Kirkonkylän ohella Sodankylän kuntaan kuuluvat seuraavat kylät: Aska, Hinganmaa, Jeesiö, Kelujärvi, Kersilö, Kierinki, Kukasjärvi, Lismanaapa, Lokka, Luosto, Madetkoski, Moskuvaara, Orajärvi, Petkula, Puolakkavaara, Purnumukka, Rajala, Raudanjoki, Riipi, Sassali, Sattanen, Seipäjärvi, Siurunmaa, Syväjärvi, Tankavaara, Torvinen, Uimaniemi, Unari, Vaalajärvi, Vuojärvi ja Vuotso. Lokan tekojärven alle jäivät Korvanen, Mutenia ja Riesto.
Tunnettuja sodankyläläisiä: Erkki Alajärvi, taiteilija * Andreas Alariesto, taiteilija * Anna-Liisa Haakana, kirjailija * Veikko Haakana, kirjailija * Erkki Hetta, näyttelijä * Aleksi Hihnavaara eli Mosku * Helena Junttila, taidemaalari * Oiva Kaltiokumpu, laulaja, entinen kansanedustaja, rikoskomisario (asuu Porissa) * Vesa Kietäväinen, näyttelijä * Kaija Kärkinen, laulaja * Maria Lähteenmäki, historiantutkija, professori * Johanna Sinisalo, kirjailija ja käsikirjoittaja (asuu Tampereella) * Pertti Ukkola, painija, olympiavoittaja (asuu Tampereella) * Asko Vaarala, näyttelijä.
Valtatie 5 päättyy Sodankylässä kiertoliittymään. Siinä se kohtaa valtatie 4:n, joka puolestaan jatkuu kohti Ivaloa: Valtatie 5 (Heinola–Mikkeli-Kuopio–Iisalmi-Kajaani–Kuusamo–Kemijärvi-Sodankylä) * Valtatie 4 (Helsinki–Lahti–Jyväskylä–Oulu–Kemi-Rovaniemi–Ivalo-Utsjoki) * 80 Kantatie 80 (Sodankylä-Kittilä-Kolari) * 967 Seututie 967 (Sodankylä–Savukoski). Tiedot: Wikipedia, 2016.

Nimimerkki "BishkekRocks" kuvasi Sodankylän keskustassa kesällä 2007 (lisenssi OK: GNU Free Documentation License).

Sodankylän kirkot:

B)Nimimerkki "WikiCraft" kuvasi Sodankylän vanhan kirkon kesällä 2004 (lisenssi OK: Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license.).

Sodankylän merkittävimpiin rakennuksiin kuuluu vuonna 1689 rakennettu puinen Vanha kirkko ja vuonna 1859 valmistunut uudempi kivikirkko. Sodankylän Vanha Kirkko on yksi Lapin vanhimpia säilyneitä puukirkkoja. Kirkko on rakennettu vuonna 1689 Keski-Lapin väestöä varten. Kirkko entisöitiin 1926, ja vuosina 1992-1995 Museovirasto korjasi paanukatteen ja ulkoverhoilun. Vanha kirkko on säilyttänyt aitoutensa ja tunnelmansa läpi vuosisatojen. Kirkossa pidetään kesäisin hartaustilaisuuksia, ja se on suosittu vihkikirkkona.

Nimimerkki "WikiCraft" kuvasi Sodankylän uuden kirkon kesällä 2004 (lisenssi OK: Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license.).

Sota-aikaa Sodankylässä:

C)Sodankyläläiset sisarukset lähdössä turvasiirtona Ruotsiin syksyllä 1944 jatkosodan tapahtumien alettua kääntyä kriittisiksi. Kuva kirjasta 'Kronikka 8' (2007).

Mahdollisia kysymyksiä, korjauksia tai lisätietoja voi sivuston kokoajille lähettää helposti sähköpostilla:

PALAUTE (e-mail)

Takaisin etusivulle.