Savon Pallo, Pieksämäki (SaPa)

('Svala & Joutsi' ~ aloitettu: heinäkuu 2009 - viimeiset muutokset: heinäkuu 2009).


SaPan joukkue alkuasetelmissaan Itä-Suomen piirin 4. divisioonan B-lohkon kotiottelussaan SaPa-RautU (8-0) torstaina 16.7.2009 kotikentällään Pieksämäen Keskuskentällä.
Pelaajat vasemmalta: kapteeni Tero Lehikoinen, Pauli Parkkinen, Juuso Liukkonen, Santtu Hakola, maalivahti Teemu Holopainen, Jussi Kauppinen, Jari-Pekka Thil, Pertti Häkkinen, Janne Poikselkä, Ville Vehviläinen ja Iiro Teittinen (kuva: 'S&J').

(SaPa, nettisivut ~ 2009): SaPa luottaa omiin junioreihinsa
Savon Pallo (SaPa) on Pieksämäellä toimiva jalkapallon erikoisseura. Tällä hetkellä (2009) seuran edustusjoukkue pelaa Itä-Suomen piirin Nelosen lohko B:ssä. Seura tekee myös ansiokasta juniorityötä.
SaPa teki 80-luvulla muutaman pikavisiitin 2. divisioonaan, mutta vierailut jäivät yhteen kauteen. Pääasiassa se on pelannut Kolmosessa, jonka kärkeä joukkue oli vuodesta toiseen. Kolmosen paikasta se muutama vuosi sitten luopui. Viime kaudella SaPa nousi Viitosesta Neloseen.
Talouden merkittävää kasvua ei ole Pieksämäen alueella tiedossa. Seuran puheenjohtajana toimii nykyisin Petri Puikkonen, joka on tuonut seurajohtamiseen uusia toimintamalleja.
Jalkapallossa pisimmälle yltäneitä sapalaisia ovat Tampereen Ilveksessä uransa luonut ja maajoukkueessakin pelannut Raimo Kuuluvainen. Korkeimmalla sarjatasolla ovat pelanneet myös Jukka Mykkänen (KuPS, MP), Eero Holopainen (MP), Raimo Lammetvuori (MP) ja Viljo Kovanen (HJK).
Walesin Chesteristä lehti-ilmoituksella 1980-luvulla hankittu Mark Joseph pelasi monta vuotta SaPassa, mutta teki myöhemmin komean uran Veikkausliigassa. Sielultaan hänkin oli sapalainen.

Seurassa on aina katsottu tärkeäksi, että edustusjoukkueessa pelaa mahdollisimman paljon oman seuran kasvatteja. Nuoria on nostettu edustuksen mukaan rohkeasti korkoa kasvamaan jopa menestyksen kustannuksella.
SaPa perustettiin 1935 silloiseen Pieksämäen kauppalaan. Tuolloin väännettiin kättä siitä, että onko kauppalan nimi 'Pieksämäki', 'Pieksämä' vai 'Savo'. Tästä sai Savon Pallo nimensä.
Paikkakunnalla oli aina 1960-luvulle asti kaksi palloiluseuraa, joissa pelattiin jääkiekkoa että jalkapalloa. SaPan lisäksi oli ja on edelleen Pieksämäen Pallo-Sepot. 1963 seurat tekivät yhteistoimintasopimuksen, jonka perusteella SaPa keskittyy jalkapalloon ja PiPS jääkiekkoon.
PiPS oli TUL:n seura ja SaPa oli kenossa oikealle. Siitä huolimatta seurojen kesken ei ole ollut erimielisyyksiä.
SaPa on viime kausina loistanut lähinnä Suomen cupissa, josta se putosi kaudella 2006 vasta 5. kierroksella Veikkausliigassa pelaavalle Vaasan Palloseuralle.
SaPan kotikenttä on Pieksämäen Keskuskenttä. Keväällä se pelaa ensimmäiset ottelunsa Hiekanpään hiekkakentällä. Paidan väri on vihreä.

Savon Pallo (Pieksämäki) kuuluu seurana 'Itä-Suomen piiriin' (=Kuopion ympäristöaluetta), Jyväskylän seutu lännessä kuuluu 'Keski-Suomen piiriin' ja etelämpänä Mikkelin seutu kuuluu vuorostaan 'Kaakkois-Suomen piiriin'.
'Itä-Suomen piirin' 4. ja 5. divisioonat pelaavat vielä 2009 omillaan, mutta kaudesta 2009 alkaen 'Itä-Suomen piirin' ja 'Keski-Suomen piirin' 3. divisioona eli 'Kolmonen' yhdistettiin yhdeksi 11 joukkueen sarjaksi.

SaPan lähihistoriasta mainittakoon kaudet 2004-2006 'Itä-Suomen piirin' kolmosessa, kaudella 2007 SaPa joutui 'miehistöpulassa' jättäytymään kokonaan sarjoista pois.
Kaudelle 2008 joukkue saatiin taas kokoon ja pelit alkoivat taukovuoden jälkeen loogisesti alimmalta piirin sarjatasolta eli tässä tapauksessa 5. divisioonasta.
Kausi 2008 päättyi heti nousuun 4. divisioonaan, missä Sapa kirjoitushetkellä (17.7.2009) on B-lohkossa viiden joukkueen tasaisessa kärkiryhmässä mukana.

SaPan historiasta löytyy siis pari kautta 2. divisioonastakin 80-luvulla. Tämän kirjoittaja näki Savonlinnassa ilmeisesti kesällä 1981 ottelun STPS-SaPa, mikä tuolloin päättyi pieksämäkeläisittäin murheellisesti kotijoukkueen voittoon 10-0. En valitettavasti muista - enkä ole vielä saanut tarkistetuksi, oliko tuo peli Savonlinnassa silloista 'kakkosta' vai 'kolmosta'.

2009 ~ Itä-Suomen piiri - 4. divisioona - B-lohko.

SaPa siirtyi 8-0 kotivoitollaan Rautalammin Urheilijoista sarjakärkeen (16.7.2009).

Ylläolevan sarjatilanteen jälkeen pelattiin lohkossa kolme ottelua torstaina 16.7.2009:
SaPa-RautU 8-0, KuKi-KiuPa 9-0 ja MPR-PAVE 3-0. Näiden tulosten myötä SaPa siirtyi ainakin hetkeksi lohkonsa johtopaikalle.
Virallinen piirin sarjainfo: Kaksinkertainen sarja - lohkon voittaja kaksiosaiseen Nelosen loppuotteluun. Nelosen voittaja nousee Kolmoseen - ei nousupakkoa. Lohkon kolme viimeistä joukkuetta ovat putoajien paikalla - putoajien määrä ratkaistaan pelikauden jälkeen.

SaPan paras maalintekijä Janne Poikselkä voittoisan RautU-kotipelin jälkeen 16.7.2009 (kuva: 'S&J').

Torstaina 16.7.2009 tämän kirjoittaja vieraili 'historiallisesti' ensi kertaa jalkapallo-ottelussa Pieksämäen Keskuskentällä. Puitteet jalkapalloon 4. divisioonassa Pieksämäellä olivat edustavat: kentän nurmikko hyvässä kunnossa, samoin katsomotilat. Kuulutus toimi, ohjelmalehtisiä jaettiin, makkara- ja kahvihuolto toimivat ja aurinkokin paistoi.

SaPa voitti sarjan keskivaiheilla majailleet vieraat Rautalammilta ('RautU' = Rautalammin Urheilijat) selkeästi 8-0 (4-0).
Maalit: 1-0 Jussi Kauppinen, 2-0 Pauli Parkkinen, 3-0 Jari-Pekka Thil, 4-0 Juuso Liukkonen, 5-0 Janne Poikselkä (rp),
6-0 Janne Poikselkä, 7-0 Jussi Kauppinen (Janne Poikselkä) ja 8-0 Jussi Kauppinen (Janne Poikselkä).

Isokokoinen hyökkääjä Janne Poikselkä on tehnyt nyt 12 ottelussa 11 maalia ja hänen kunniakseen on todettava, että mies ei vain ahnehdi itse maaleja, vaan tässäkin pelissä syötteli omista varmoista maalipaikoistaankin vielä vieruskavereilleen.

SaPan aloituskokoonpano: 1) Teemu Holopainen, 2) Pertti Häkkinen, 3) Ville Vehviläinen, 4) Tero Lehikoinen, 6) Pauli Parkkinen, 7) Santtu Hakola, 8) Jari-Pekka Thil, 12) Juuso Liukkonen, 16) Janne Poikselkä, 18) Jussi Kauppinen ja 19) Iiro Teittinen.
Vaihtopenkiltä taisivat kaikki saada kaikki miehet peliaikaa: 5) Toni Juuti, 11) Riku Tiihonen, 23) Kari Kuivalainen ja 25) Miikka Halonen.
Savon Pallon miehistöön kuuluivat kyseisellä kaudella 2009 (jaetun ohjelmalehtisen mukaan) myös maalivahdit Heikki Lamberg ja Jani Jormakka, sekä kenttäpelaajat Otto Sillanpää, Jonni Halonen, Tatu Levänen, Juha Väätämöinen, Pekka Lohi, Henri Luoma, Ayhan Dag, Joel Laurila ja Joona Neuvonen.

Sapan valmentajina toimivat kaudella 2009 Heikki Sipinen ja kapteenina pelaava Tero Lehikoinen. Huoltopuolella häärii Erkki Halonen ja joukkueen johtana toimii Jouni Liukkonen.

SaPan valmentaja kaudella 2009 Heikki Sipinen voittoisan RautU-kotipelin aikana 16.7.2009 (kuva: 'S&J').

Lisää KUVIA ottelusta SaPa-RautU 8-0 (16.7.2009).

ETUSIVULLE takaisin.