Porilaista jalkapallohistoriikkia (sivu #2): 1960-1979:
(Jukka Joutsi * viimeisimmät muutokset: 24.10.2021)

Sivu #1 ~ aikojen alusta vuoteen 1959.

Sivu #2 ~ 1960-79 (tämä sivu)

Sivu #3 ~ vuodesta 1980 nykypäivään.

1960:

Kauden 1960 historikkia PPT:n myöhemmässä juhlakirjassa (PPT:n 1960 cup-otteluista on historiikissa epätarkkuuksia). TUL-liitosta erottaminen oli aiheuttanut PPT:n peruspelaajien siirtymisen pois seurasta. Ylläolevan tekstin mukaan iso osa PPT-pelaajista siirtyi nimenomaan PUT-nimiseen seuraan, josta en tiennyt enkä muistanut mitään ennen kuin Jari-Juha Kivini ystävällisesti lähetti asiasta lisätietoja:

(Jari-Juha Kivini, sähköposti 10.2.2012): Porin Urheilu-Toverit eli PUT perustettiin erinäisten tuolloisten sisäisten linjanvetojen kautta kilpailemaan sieluista ja pelivermeistä. Aika vähän tuosta PUT:sta on kirjauksia historian hetteikössä. Uusi Aika-lehdessä seuran syntyä hahmoteltiin aikoinaan seuraavasti:
Referaatti - Uusi Aika, 1960: "Mitä tulee porvari-työläisurheiluseura PUT:hin, joka perustettiin johtajapaikkojen puutteessa … PUT anoi piiriltä sarjapaikkaa maakuntasarjasta -59 luovuttaneen Kaskisten Vedon paikalle. PPT/A siirtyi lähes kokonaisuudessaan PUT:iin. Veikko Tranberg oli perustamassa PUT:ta edustaen seuraa aktiiviuransa loppuun. Myös johtokunnassa."

Kesäksi 1960 perustettiin työväenrintamalle uusi seura: Porin Urheilu-Toverit (PUT)

Poliittisesti porilainen jalkapalloilu eli sen vasemmalla laidalla eli työväestön keskuudessa jännitteistä aikaa vuoden 1960 aikaan. PPT:n oli joutunut omissa linjanvedoissaan TUL:n kanssa tukkanuottasille ja seurassa tapahtui paha repeämä. 12.11.1959 perustettiin sekavassa tilanteessa uusi seura - Porin Urheilu-Toverit eli PUT, johon PPT-pakolaiset joukkoliikkeenä siirtyivät.
PUT:n puheenjohtaja Aatos Olkkonen ja sihteeri Pertti Koski lähettivät 16.2.1960 SPL:n sarjavaliokunnalle anomuksen päästä kaudella 1960 pelaamaan maakuntasarjaan, johon oli Kaskisten Vedon luovuttaessa jäänyt (kirjeen kirjoittajien mukaan) paikka PUT:lle vapaaksi. Kirjeessä PUT-seuran johtomiehet perustelevat miehistönsä olevan varmasti maakuntasarjatasoa, sillä PPT oli edelliskaudella ollut maakuntasarjan lohkossaan viides ja nyt kyseisestä seurasta oli siirtynyt PUT-paitaan pelaajat Österlund, Juhani ja Pentti Laiho, Paltanen, Niittynen, Helin, Sulonen, Virtanen ja Perho. PPT:n A-juniorijoukkuuen kerrottiin siirtyneen PUT-seuraan lähes kokonaisuudessaan. Lisäksi Ruosniemen Visasta oli seuraan siirtyneet Osmo ja Onni Mäkinen.

Jari-Juha Kivini lähetti (10.2.2012) tämän kopion PUT-seuran johtomiesten SPL:n sarjavaliokunnalle 16.2.1960 lähettämästä kirjeestä. Kirjeessä seuran osoitteeksi on laitettu Säveltäjänkatu 2 C.

PUT ilmestyi SPL:n viralisiin sarjasysteemeihin vasta kaudelle 1962, jolloin se pelasi Aluesarjassa. Kaudelta 1960 löytyy merkintä Suomen cupin ensimmäiseltä karsintakierrokselta, jolloin Porin Veto oli voittanut uuden PUT-seuran numeroin 5-0.

Kauden 1962 Jalkapallokirja kertoo PUT-seuran yhteyshenkilön olleen nimeltään Anton Olkkonen. Kausilla 1960-61 PUT oli pelannut siis vain piirinsä sarjoissa.


Pihlavan Työväen Urheilijat (PTU) Aluesarjassa (lohko #7): nousi Maakuntasarjaan.

PTU voitti Aluesarjassa lohkonsa #7 ja nousi seuraavalle kaudelle 1961 Maakuntasarjaan.

Porin Veto Aluesarjassa (lohko #7) ~ sijoitus: 3/6.

PORIN VETO voitti Suomen cupin ensimmäisellä karsintakierroksella uuden piirinsarjatasolla aloittaneen porilaisseura PUT:n numeroin 5-0, mutta putosi toisella karsintakierroksella PPT:lle numeroin 1-2.

Ruosniemen Visa Aluesarjassa (lohko #7) ~ sijoitus: 4/6.


Porin junioreita tekniikkakilpailuissa:

Juha Rantasila keskittyy kirjassaan Puolustaja (Teos, 2013) luonnollisesti enemmän jääkiekkoon, mutta hän muistelee myös omaa jalkapallouraansa Porissa (Kärpät ja Karhut) - sekin näytti lupaavalta:
- Jalkapallo oli aluksi se suuri laji. Porin Kärppien C-juniorit voittivat piirimestaruuden vuonna 1959. Joukkueen huoltajana oli Esko Paltanen, josta myöhemmin tuli kiekkovalmentajamme Kärpissä ja sittemmin myös Karhuissa.
- Jalkapallossa Porin Lyseo voitti vuonna 1961 Kesäpäivien mestaruuden kukistamalla Joensuun Lyseon. Oppikoulujen cupissa ei oikein menestytty, mutta Yhteislyseo voitettiin niukasti.
- Kärppien B-junioreissa tuli piirinmestaruus ja maalikuninkuus 21 maalilla. Palloliiton tekniikkamestaruuskilpailuissa edustin Porin Karhuja, kun Kärpät ja PoPa olivat yhdistyneet. Sijoituin neljänneksitoista. Muistelen olleeni paras satakuntalainen sinä vuonna.
- Kieliopinnot ja kesät ulkomailla pakottivat jättämään jalkapallon vähemmälle, kun olin parhaan peliajan poissa. Jalkapallo jäi kakkoseksi, ja se oli minun onneni. Edellytykseni eivät olisi riittäneet huippujalkapalloilijaksi. Onneksi tajusin puutteeni ja suuntasin jääkiekkoiluun. Olin kuitenkin vielä vuonna 1960 Pajulahdessa poikien jalkapallomaajoukkueleirillä toisen joukkueen keskushyökkääjänä vastassani itse Arto Tolsa, ikätoverini.
- Suomisarjassa pelasin muutaman ottelun. Ei sen enempää.

1961:


PTU (Pihlava) Maakuntasarjassa (lohko #6):

PTU pelasi kauden 1961 Maakuntasarjan lohkossa #6. Joukkueen puheenjohtajana toimi H.Kautonen, sihteerinä P.Aalto ja valmentajana E.Nurmi. Peliasu oli Jalkapallokirja 1961:n mukaan: Paita punavalkoraitainen, housut mustat. Mainittakoon, että myöhemmin (omana aikanani) Porissa PTU pelasi aina punaisessa paidassa ja valkoisissa housuissa.

Hallussani olevaan Jalkapallokirja 1961:n alkuperäinen omistaja (ostin käytettynä myöhemmin) on merkinnyt kirjaan tunnollisesti ylös seuraavat PTU:n ottelutulokset:
PTU-VaPS 7-1, PTU-Kraft 2-2, PTU-Mäntän Valo 4-6, PTU-Iirot 1-8 ja PTU-Unitas 2-2. Muut joukkueet olivat lisäksi Messukylän Toverit (MesTo) ja TK-V (kaikkiaan siis 8 joukkuetta).


Ruosniemen Visa Aluesarjassa (lohko #11).

Jalkapallokirja antaa Visan yhteyshenkilöksi nimen A.Lahtinen.


Porin Veto Aluesarjassa (lohko #11).

Tulipa yllätyksenä tämä Jalkapallokirja 1961:n antama tieto - en olisi tiennyt Porin Vedon pelanneen myös jalkapalloa mainittuina aikoina. Muistan Vedon vain kori- ja pesäpalloseurana sinivalkoisissa väreissään. Myöhemmin 60-luvulla Veto ei ainakaan enää (omina junnuvuosinani Porissa) jalkapalloa pelannut. Jalkapallokirja antaa Vedon yhteyshenkilöksi nimen T.Leino.


(Markku Harell): "Itä-Saksassa järjestetyn Itämeri Rauhanmeren jalkapalloturnauksen ensimmäisen ottelun Satakunnan piirijoukkue pelasi Anklam nimisessä kaupungissa. Vastassa oli Puolalainen Arkonia Szczecin niminen joukkue. Satakunnan joukkue pelasi kokoonpanossa: Honkasalo, Roering, Harell, Wessman, Mäkelä, Syrjävaara, Vainio, Heino, Mäkinen, Perttunen ja Helin. Arkonia voitti ottelun 5-1."

(Markku Harell): "Satakunnan piirijoukkueen matka - Porista lentokoneella Tukholmaan ja sieltä junalla Trelleborgiin. Klo 23 Malmössä vaihdettiin junaa ja jatkettiin Trelleborgiin ja siellä vaihdettiin Sassnitz-nimiseen laivalauttaan ja matka alkoi kohti Itä-Saksaa. Seuraavana aamuna kello viiden aikaan laiva oli perillä Sassnitz-nimisessä kaupungissa. Ja sitten taas linja-autoon ja kohti Rostockia. se matka kesti noin kolme tuntia. Siellä majoituttiin Inter nat der Sportschule-hotellin. Seuraavana päivänä oli ensimmäinen ottelu Puolalaista Arkonia nimistä joukkuetta vastaan."

(Jukka Joutsi, 2019): Satakunnan piirijoukkueen 1961 maalivahtina kuvissa erottuu Onni-Juhani Honkasalo, jonka itse muistan Porin Karhujen joukkueesta 60-luvun alusta. Honkasalon maalivahtiura ei ollut kovinkaan pitkä: (s. 1939) - 1962 Karhut, 1963 ÅIFK, 1964 OPS, 1965 Karhut ja 1966 Turun Pyrkivä.

(Markku Harell): "Vuosi on 1961 ja SPL:n Satakunnan piirijoukkue oli tänä vuonna valittu edustamaan Suomen jalkapalloilua Itä-Saksassa Rostockissa vietettävän ns. Itämeren-Rauhanmeren jalkapalloturnauksessa. Joukkueeseen kuului kaikkiaan 17 pelaajaa. Joukkue : Porin Karhuista J.Honkasalo, E.Harell , A.Roering, J.Heikkilä ja J.Koskinen. Ru-38:sta E.Wessman, V.Vainio, L.Häyhä, E.Salo ja T.Mäkelä. Rauman Pallosta: P.Mäkelä, Simo Syrjävaara, A.Mäkinen, P.Heino, P.Helin ja A.Mäkinen. Rauman Lukosta oli mukana E.Perttunen."

(Jukka Joutsi, 2019): Koneen ovensuussa portailla Antero Lartola, Lasse Heikkilä ja Olavi Ture. Etuvasemmalla V.Vainio, Matti Granath (hattu päässä) ja Roering. Rappusten alapäässä L Häyhä ja E Wessman. Oikeassa reunassa pitkä mies Raumalta - Simo Syrjävaara, hänestä vasemmalle Timo Mäkelä. Eturivissä Erkki Harell ja hänen vasemmalla puolellaan Jukka Koskinen (tiedoista osa koottu Facebook-ryhmän kommenteista - 2019).

1962:


Pihlavan Työväen Urheilijat (PTU) ~ Aluesarjassa (lohko #11).

Yhteyshenkilöksi 'Jalkapallokirja 1962' mainitsee: H.Kautonen, Pihlava 14.

Jalkapallokirja 1962:n alkuperäinen omistaja (ostin kirjan käytettynä) on tehnyt huolellisia merkintöjä kirjaansa kauden aikana. Löytyipä erilliseltä muistiinpanosivuilta käsin kirjoitettuna seuraavat PTU-otteluiden tulokset porilaisten Aluesarjalohkosta #11 kaudella 1962 (PTU oli voittanut komeasti muut kahdeksan otteluaan, mutta hävinnyt molemmat PPT:lle, joka nousi):

Kevätkierros: PTU-PPT 2-3, Koitto-PTU 0-2, Veto-PTU 2-5, PTU-Visa 4-0, PUT-PTU 0-3.
Syyskierros: PPT-PTU 6-0, PTU-Koitto 11-2, PTU-Veto 3-0, Visa-PTU 0-5, PTU-PUT 4-1.

Löysin kyseisestä kauden 1962 Jalkapallokirjasta merkintöjä ahkerasti tehneen oman nimikirjoituksenkin, siinä lukee Esa Kautonen eli sukunimi yhdistää PTU-seuraan.

Porin Urheilu-Toverit (PUT) ~ Aluesarjassa (lohko #11).

Yhteyshenkilöksi Jalkapallokirja 1962 mainitsee: A.Olkkonen, Säveltäjänkatu 2 c.

Porin Veto ~ Aluesarjassa (lohko #11).

Yhteyshenkilöksi Jalkapallokirja 1962 mainitsee: T.Leino, Varvinkatu 15 B 7.

Ruosniemen Visa ~ Aluesarjassa (lohko #11).

Yhteyshenkilöksi Jalkapallokirja 1962 mainitsee: J.Nieminen, Ruosniemi

Noormarkun Koitto ~ Aluesarjassa (lohko #11).

Yhteyshenkilöksi Jalkapallokirja 1962 mainitsee: J.Tuominen, Noormarkku k. 99. (liitettiin Poriin 1.1.2010).

1963:

Aluesarjan lohkossa #7 neljä porilaisseuraa: PiTU nousi Maakuntasarjaan.

Kauden 1963 Aluesarjan lohko #7 oli melkein kokonaan porilainen - vain Kortelan Ryhti tuli muualta. Porilaisseuroista mukana olivat: Niittymaan Urheilijat, Pihlavan Työväen Urheilijat, Porin Veto ja Ruosniemen Visa.
Jalkapallokirja 1963:n mukaan myös Porin Urheilu-Toverit (PUT) olisi ollut Aluesarjan lohkossa #6 mukana, mutta PUT ei koskaan sarjaan pelannut - ainakaan loppuun. Jalkapallokirja antaa lisäsotkuna vielä Porin Vedolle ja Porin Urheilu-Tovereille (PUT) täysin samat yhteystiedot : Pori, Varvinkatu 15 B 7, T.Leino.

1964:

Pihlavan Työväen Urheilijat nousijana (PiTU) Maakuntasarjassa ~ sijoittui kuudenneksi.

Pihlavan Työväen Urheilijat (PiTU), Pihlava 14, Pori - puheenjohtaja H.Kautonen, sihteeri M.Ouramo, valmentaja Matti Jokinen, tilitykset Grönroos (Teurastamo), pelipaita punainen - housut valkoiset.


Aluesarjan lohkossa #6 neljä porilaisseuraa:

Musan Salama nousi Maakuntasarjaan:

Porin Veto ~ neljäs:: Varvinkatu 15 B 7, Tuure Leino.

Niittymaan urheilijat (NiU) ~ viides:: Niittymaa, Pori - Seppo Kaukonen.

Ruosniemen Visa ~ kuudes:: Ruosniemi, Pori - J.Nieminen.

1965:

Pihlavan Työväen Urheilijat (PiTU) ~ Maakuntasarjan lohkossa #4 ~ sijoittui toiseksi.


Aluesarjan lohkossa #6 kolme porilaisseuraa:

Porin Veto: Varvinkatu 15 B 7, Tuure Leino.

Niittymaan urheilijat (NiU): Niittymaa, Pori - Seppo Kaukonen.

Ruosniemen Visa: Ruosniemi, Pori - Veli Salminen.

Lohkon sarjataulukko puuttuu toistaiseksi - lohkosta nousi kuitenkin Maakuntasarjaan Rauman Kisa-Veljet (RKV). Ruosniemen Visa ei pelannut Aluesarjassa seuraavalla kaudella 1966 (tilalle oli tuolloin ilmestynyt porilainen Harjunpään Tuisku).

1966:

Pihlavan Työväen Urheilijat (PiTU) ~ Maakuntasarjan lohkossa #5 ~ sijoittui kolmanneksi.


Aluesarjan lohkossa #6 aloitettaessa kolme porilaisseuraa:

Niittymaan urheilijat (NiU) ~ viides: Niittymaa, Pori - Seppo Kaukonen.

Harjunpään Tuisku ~ seitsemäs: Raatimiehenkatu 24, R.Astokari.
Muistaakseni punainen pelipaita ja mustat housut.

Porin Veto ~ keskeytti: Varvinkatu 15 B 7, Tuure Leino.
Ilmeisesti Porin Vedon jalkapalloharrastus päättyi tähän kauden 1966 keskeyttämiseen kokonaan? Muistankin koripalloseurana.

1967:

PTU (Pihlava) nousi Maakuntasarjasta (lohko #4) Suomensarjaan kaudelle 1968 ~ MuSa putosi.

Pihlavan Työväen Urheilijat nousivat Maakuntasarjasta (kolmas sarjataso) Suomensarjaan kaudelle 1968.

PTU:n riveissä aloitti tällä kaudella edustusjoukkuetasolla uransa hyökkääjälupaus Miikka Toivola (s. 1949), joka herätti 'alasarjassakin' nopeasti valtakunnallista huomiota ja hänet ostettiin jo kaudelle 1969 TPS:n SM-sarjajoukkueeseen. TPS-paidassa Toivola pelasi vielä kesän 1972 ja siirtyi sitten HJK:n eturiviin kausiksi 1973-80 (kaikki SM-sarjassa).
Kausilla 1983-84 Toivola jäähdytteli vielä Vantaan Pallo-70:ssa. SM-sarjassa Toivola teki kaikkiaan 69 maalia ja uransa aikana hän pelasi peräti 61 A-maaottelua Melkoiset 'kasvattajameriitit' siis pienelle pihlavan kaupunginosajoukkueelle.


Aluesarja 1967 * lohko #6: Kolme porilaisjoukkuetta sarjan viimeisinä:

Kolme joukkuetta Raumalta ja Harjavallan Työväen Urheilijat (HTU) jättivät Aluesarjan lohkossa #6 tylysti kolme porilaisjoukkuetta sarjan viimeisille sijoille.

NIITTYMAAN URHEILIJAT (NiU) - sijalla 5/7.
HARJUNPÄÄN TUISKU (Tuisku) - sijalla 6/7.
MÄNTYLUODON KIRI - putosi Aluesarjan uutena tulokkaana heti takaisin Piirisarjan labyrintteihin.

1968:

PTU (Pihlava) nousijana Suomensarjan länsilohkon seitsemäntenä:

Pihlavan Työväen Urheilijat (PTU) selvitti kautensa nousijana hyvin Suomensarjassa sijoittuen 7. sijalle ja ollen kolmesta lohkosta pelanneesta porilaisjoukkueesta paras.

__________________________________________

Aluesarja - lohko #6 ~ NiU putosi Piirisarjaan:

Harjunpään Tuisku kuudenneksi ja Niittymaan Urheilijat viimeiseksi eli seitsemänneksi - putosi Piirinsarjan kuvioihin.

HARJUNPÄÄN TUISKU: puh.joht ja valmentaja: Reino Astokari - paita punainen, housut mustat.
NIITTYMAAN URHEILIJAT: puh.joht. ja valmentaja: Seppo Kaukonen - paita sinivalkoinen, housut siniset.

1969:

PTU (Pihlava) nousijana 2. divisioonan länsilohkossa ~ sijalle 9/10 - putosi takaisin Maakuntasarjaan.

PTU:n tähtipelaaja Miikka Toivola siirtynyt SM-sarjaan TPS-paitaan.

PTU (tai PiTU) eli Pihlavan Työväen Urheilijat pelasi kaudella 1969 nousijana Suomensarjan länsilohkossa. Menestystä ei tullut riittävästi ja joukkue sijoittui toiseksi viimeiseksi (9. sijalle) ja putosi seuraavalle kaudelle 1970 takaisin Maakuntasarjaan.
Miikka Toivolan siirtyminen ylimälle sarjatasolle TPS-paitaan oli joukkueelle ilmiselvästi liian kova suonenisku.

PTU:ssa pelasi kaudella 1969 kaksoisveljekset Pertti ja Erkki Lehtonen, jotka olivat RU-38:n kasvatteja ja olivat kaudella 1968 olleet Ässien kirjoilla SM-sarjamiehistössä 'reserveissä'. Ajan omituista henkeä kuvasi se, että veljekset saivat Ässistä siirtyessään 'karanteenin' mukaansa Pihlavaan. Myös Ässien Lasse Lehtonen siirtyi Pihlavaan, samoin Reposaaren Kunnon Pertti Fredriksson.

PTU-miehistöä kaudella 1969: (mv) Timo Salo, (mv) Raimo Kaukola, Tapio Valtanen, Pertti Peltonen, Pentti Joensuu, Martti Tomberg, Kalevi Peltonen, Lasse Lehtonen, Seppo Ljungman, P.Lengman, Martti Peltonen, Martti Nylund, Pentti Fredriksson, Boris Tomberg, Ari Westerlund, E.Rinne, Pasi Joensuu, Erkki Harell ja J.Pihlavisto.

PTU:n maalintekijät kaudella 1969: Pentti Lehtonen 7, Tapio Valtanen 4, Matti Nylund 2, Martti Peltonen 2, Erkki Lehtonen 1 ja Seppo Ljungman 1.

PTU:n otteluista kaudella 1969 kävin katsomassa ainakin: PTU-PPS 3-3 (harjoitusottelu), PPT-PTU 1-0 (piirisarjaa), Suomensarjassa PTU-TPV 0-3, PPT-PTU 0-0 ja PTU - PS-44 2-4. Pihlava sijaitsee Porin keskustasta n. 15km Meri-Porin suuntaan - melko lähellä jo Yyterin hiekkarantoja.


Aluesarjassa (4. sarjataso) kolme porilaisjoukkuetta (1969): PoPS, MuSa ja Tuisku.

Uusi porilaisseura PoPS nousi heti Maakuntasarjaan.

Aluesarjan lohkoon #6 (=alin 4. sarjataso ennen piirisarjoja) oli ilmestynyt kesäksi 1969 uusi tulokas Porin Palloseura ('PPS' ~ alussa 'PoPS'), jossa pelaili erityisesti entisiä syrjäytyneitä RU-38:n ja Ässien pelureita ja myös muutamia Porin tunnettuja jääkiekkoilijoita (kuten maalivahti Jorma Valtonen).
Ennen kautta paikallislehti kirjoitti: Aluesarjan lohkon voittajasuosikki on Porin Palloseura, joka on saanut Ässiltä vahvistuksia. Joukkuetta on valmentanut takavuosien maajoukkuemaalivahti Matti Jokinen, joka vuonna 1955 valittin vuoden parhaaksi jalkapalloilijaksi Suomessa.

Muistan uuden seuran nimeen liittyneen mielenkiintoisen episodin: seurajohto oli tehnyt ensimmäisen virallisen nimipäätöksen muotoon Porin Pirut, mutta se oli SPL:n johdossa katsottu liian ronskiksi. Kieltopäätöksestä kai äkämystyneenä uuden seuran johto oli tehnyt toisena nimiehdotuksena ääritylsän Porin Palloseuran.

Nämä kuvat PoPS:n kautta 1969 edeltävistä harjoituksista Porin Urheilukeskuksessa julkaistiin paikallisessa 'Satakunnan Kansassa'. PoPS:n valmentaja Matti Jokinen yläkuvassa toinen vasemmalta. Hän valmensi RU-38:n Suomensarjamiehistöä vuonna 1963 ja valmensi myöhemmin myös Pihlavan Työväen Urheilijoita.

Kun kevätkierros oli saatu päätökseen kuuden joukkueen aluesarjalohkossa, PoPS johti yhdellä pisteellä pahimpaan kilpailijaansa eli Musan Salamaan:
RTU-PoPS 0-2, PoPS-HTU 6-2 (katsomassa), Tuisku-PoPS 0-3 (katsomassa), MuSa-PoPS 2-2 (katsomassa) ja PoPS-RKV 7-0 (katsomassa).
Sarjatilanne puolivälissä (5 peliä) 1) PoPS 9 pistettä, 2) MuSa 8p, 3) Rauman Työväen Urheilijat 6p, 4) Rauman Kisa-Veikot 4p, 5) Harjavallan Työväen Urheilijat 3p ja 6) Harjunpään Tuisku, Pori 0 pistettä.

Syyskierrokselta tuloksia: PoPS-RTU 4-1 (katsomassa) ja PoPS-MuSa 5-3 (katsomassa - ratkaisupeli).

Kauden 1969 aikana olin katsomassa Porin Herralahden perinteikkäällä nurmikkokentällä Suomen cupin alkukierrosten ottelua, missä PoPS kohtasi yhtä sarjatasoa ylempänä olleen Närpiön Kraftin. Varsinaisen peliajan päätyttyä tasalukemiin 1-1, pelattiin illan jo pimennyttyäkin peräti kaksi jatkoaikaa, joilla ei kummallakaan maaleja enää tehty. Valitettavasti silloisista muistiinpanoistani ei käy selville (enkä enää muista), miten 'ongelma' tuolloin ratkaistiin. Uusintaottelu myöhemmin ehkä. Rangaistuspotkukilpailuja silloin ei (muistaakseni) vielä käytetty.
Kurkkasin Jalkapallokirjasta 1970, selviäisikö sieltä edelliskauden cup-kierrosten tuloksia, mutta kyseinen kirja aloitti tiedonjakamisen vasta ensimmäiseltä varsinaiselta kierrokselta, jolloin 64 joukkueen joukossa ei enää ollut PoPS eikä Kraft.

Saman kauden aikana olin katsomassa myös ystävyysottelut PTU-PoPS 3-3 ja PoPS-Luvian Veto 13-0.
Kauden päätteeksi PoPS siis nousi Maakuntasarjaan seuraavaksi kaudeksi.

PoPS:n kokoonpanoksi on jonkun pelin yhteydessä kaudella 1969 ilmoitettu seuraava:
Jorma Valtonen, V.Leppänen, R.Mäkelä, Matti Päivinen, Tuomo Peltola, Juhani Ahokas, Johannes "Jussi" Karttunen, Markku Peltola, Tapio Aalto, P.Uusitalo ja Kiviholma.
Toisista lehtijutuista löytyy PoPS-miehistöön muutama lisänimi: Kalevi Raitanen ja Sarpela.

PORIN PALLOSEURA (PPS): puh.johtaja Raimo Juhola, valmentaja Matti Jokinen - pelipaita mustapunaraitainen, housut mustat.

_______________________

Musan Salamat Aluesarjassa kaudella 1969 ~ sijoitus 3/6.

Musan Salama pelasi kaudella 1969 Satakunnan piirin aluesarjassa jääden lopulta kolmanneksi.

MuSa 1969: (mv) Pekka Laaksonen (15-vuotias), Seppo Vironen, Jukka Vihlman, Veli-Pekka Metelinen, Timo Mattila, Antti Rosenqvist, Juhani Perkiömäki, Jorma Melanen ('Tärrä'), Rainer Koski, Markku Visavuori, Harri Mäkelä ja Tapio Mattila.

MUSAN SALAMA (MuSa): puh.johtaja Matti Virtanen, sihteeri Juhani Perkiömäki, valmentaja Lauri Häyhä - valkoinen paita, mustat housut.

Tämä MuSa:n joukkuekuva Porin stadionilta menee ainakin aika lähelle kautta 1969.

______________________

Harjunpään Tuisku Aluesarjassa ~ jäi viimeiseksi (6/6) ja putosi Piirisarjoihin.

Harjunpään Tuisku pelasi kaudella 1969 Satakunnan piirin aluesarjassa (PoPS:n ja MuSa:n kanssa). Harjunpää on Porin kaupunginosa noin viisi kilometriä keskustasta pohjoiseen, Ruosniemen läheisyydessä. Harjunpäässä oli eksoottinen pikkukenttä, missä kävin katsomassa ko. kaudella aluesarjan peleistä ainakin seuraavat: Tuisku-PPS 0-3 ja Tuisku-MuSa 1-4.

Harjunpään Tuiskussa kolme kautta 60-luvulla pelannut Pentti Levola muisteli keväällä 2020 kyseisessä joukkueessa hänen aikanaan pelanneita:
"Tuiskulla oli tosiaan punainen paita ja mustat housut. Innokkaita nuoria ryhmä täynnä. Joukkueessa olivat maalivahteina tuolloin Reino Astokari ja Kauko Levola. Kenttäpelaajina ainakin Kalervo Virtanen, Kalevi Virtanen, Jussi Astokari, Yrjö Väkiparta, Urpo Väkiparta, Heikki Roiha, Tauno Mattila, Ismo Fager, Taisto Levola, Pentti Levola, Alpo Nurmi, Kauko Villanen, Jussi Villanen ja Archie Helin."

HARJUNPÄÄN TUISKU (HaTu): puh.johtaja ja valmentaja Reino Astokari - pelipaita punainen, housut mustat.


Piirisarjassa (5. sarjataso) eri luokissa porilaisseuroja:

Kalaholman Kajo (Pori)

Kaudelle 1969 Porin alueen piirisarjoihin (viides sarjataso tuolloin) ilmestyi uusi seura nimeltään Kalaholman Kajo, jolla muistaisin peliasuna olleen mustaoranssiraitainen paita ja mustat housut. Kajo oli sijoitettu III-luokan lohkoon #1.

Kalaholman Kajon pelaajalistaa tuolta kaudelta 1969:
Esko Jokinen, Ossi Lindroos, Ari Nummi, Juha Harttila, Jukka Lahtiranta, Kalevi Peltoniemi, Lasse Järvinen, Raimo Nieminen, Reijo Bastman, Erkki Kitunen, Harri Peltomaa, Timo Kankaanpää, Kalevi Raitanen ja Ismo Karimaa.

Tuon ajan muistiinpanojeni mukaan olin katsomassa cup-ottelua, missä Kalaholman Kajo kohtasi tuolloin sarjatasoa ylempää eli silloisessa aluesarjassa (neljäs sarjataso) pelanneen Musan Salaman Porin Pallokentällä. Kajo hävisi 2-4. Myöhemmin Kajon kotikenttänä toimi Herralahden perinteikäs areena.
Peli oli Kajon ensimmäinen virallinen ottelu ja sitä mainostettiin paikallisessa Satakunnan Kansassa:
Kajon harjoitukset alkoivat Sakari Polvianderin johdolla jo tammikuussa, toteaa seuran jalkapallojaoston puheenjohtaja Juha Harttila. Joukkueemme keski-ikä on 20-21 vuotta. Kokemusta edustaa joukkueessamme lähinnä Reijo Bastman,
Joukkue on pelannut kolme harjoitusottelua seuraavin tuloksin: Kajo-Ässät A-jun. 5-2, Kajo-PiTU 1-6 ja Kajo-PPS 3-4. Kajo on käynnistänyt myös junioritoiminnan ja ilmoittanut kolme juniorijoukkuetta (B-, C- ja D-nuoret) piirisarjoihin.

Kajon tunnetuin pelaaja tuolloin oli Reijo Bastman, joka vuosia aikaisemmin oli muuttanut Poriin RU-38:n maaleja tekeväksi keskushyökkääjäksi Vaajakoskelta.
Kalaholman Kajo muutti 1970-luvulla nimensä muotoon Porin Kajo (Kalaholma on yksi Poria halkovan Kokemäenjoen varrelle muodostuneista kaupunginosista). Vuonna 1977 Kajo löytyi vielä 4. divisioonasta, muttei enää v.1979.
Satakunnan jalkapallokirja 1989 mainitsee seuraluettelossa vielä Porin Kajon, joka pelasi tuolloin 6. divisioonassa.

Muita porilaisseuroja Satakunnan piirin eri luokissa (1969):

Piirisarjan II-luokan lohkossa #2 pelasi edelliskaudella Aluesarjasta pudonnut Niittymaan Urheilijat (NiU tai NU). Niittymaa on Porin kaupunginosa Raumalle vievän maantien varrella n. 10 km kaupungista. Niittymaan Urheilijat pelasivat paidoissa, joissa oli vihreävalkoinen viistojako (junioreilla ainakin).
Seuran taustalta löytyi porilainen jalkapallomies Seppo Kaukonen. Niittymaan Urheilijoiden tähtipelaaja oli Antti Raesola, joka kaudeksi 1969 oli juuri siirtynyt SM-sarjatasolle Ässiin.

Piirisarjan II-luokan lohkossa #2 pelasi myös Isojoenrannan Mahti (IsoM), jonka kotikadut löytyivät Kalaholman Kajon tapaan Kokemäenjoen varrelta kaupungista hiukan itään. Mahti on ollut pitkäikäinen seura, mutta ei ole pystynyt alasarjoista nousemaan päivänvaloon.
Vuoteen 2008 asti IsoM pelasi Satakunnan piirissä (viimeiset kaudet 5. sarjatasolla), mutta katosi sitten kaudella 2009 piiritoiminnasta edustustasolla ainakin.

Reposaaren Kunto on sitkistellyt aina nykypäiviin asti Satakunnan piirin alatasoilla (kaudet 2006-2011 kuudennella sarjatasolla). Kaudella 1969 ReKu pelasi II-luokan lohkossa #1. Seuran peliasu oli (noina vuosina ainakin) vihreä paita, jossa oli punaiset henkseliraidat ja valkoiset housut. Omina juniorivuosinani Reposaaren Kunnolla oli aina joukkue mukana ja oli vaikuttava kokemus käydä pelaamassa Reposaaren merenrantakentällä, kun rantatyrskyjen kohina kuului jatkuvana ääniefektinä taustalla.
Reposaaren kentästä on jäänyt muistiini sellainen erikoisuus, että jalkapallokentän pelialueen sisällä oli kaistale juoksurataa ja pituushyppypaikka alastuloa varten möyhennettyine hiekkakasoineen. Se piti osata pelisysteemeissä ottaa huomioon.

Yyterin Pallo pelasi myös kaudella 1969 II-luokan lohkossa #1. Yyterin Pallo ( YPa tai Y.Pallo) pelasi muistaakseni sinisissä paidoissa. YPa:n kotikenttänä oli Levon urheiluleirialueen kenttä, jota kutsuttiin meriporilaisten keskuudessa 'Hornankattilaksi'.
Yyterin Pallo pelaili vielä 2000-luvullakin yhden kauden (2004) kuudennella sarjatasolla, mutta sitten on edustustasolla ainakin ollut hiljaista.

Pihlavan Kisa-Veikot (PKV) aloitti myös kaudella 1969 II-luokan lohkossa #1, mutta keskeytti pelaamisen kesken kautta. PKV-seurasta itselläni ei ole juuri minkäänlaisia taustatietoja - jokin kaukainen muistikuva ehdottelisi pelipaidaksi mustavalkoraitaista paitaa, mutta en ole lainkaan varma. Yksi puuhamiehistä taisi olla Karhut-taustainen Esko Selin?

Tähän yhteyteen voidaan ottaa mukaan vielä Ahlaisten Urheilijat, vaikka se tällä nimenomaisella kaudella 1969 ei vielä ollutkaan porilainen seura, sillä Ahlainen liitettiin Porin kaupunkiin vasta v. 1972.
AU:n pelaajista vanha lehtileike kyseiseltä vuodelta mainitsee nimeltä kaksi 'pallotaituria': Matti Kyynäräinen ja Kalevi Viklund.
Ahlaisten Urheilijat ei ole enää 2000-luvulla ainakaan edustustasolla esiintynyt Satakunnan piirin toiminnassa mukana. Itselläni ei ole seurasta mitään taustatietoja tai muistikuvia. Kaudella 1969 AU kuitenkin pelasi vielä II-luokan lohkossa #2.

Kaudella 1969 ei mukana edustusjoukkuetasolla vielä näy olleen sellaiset myöhempien vuosien alempien sarjatasojen perusporilaisseurat kuin Toejoen Veikot, Ruosniemen Visa ja Mäntyluodon Kiri. Mäntyluodon Kiri oli piipahtanut toki Aluesarjassa kaudella 1967.
Kaudella 1969 Satakunnan piirisarjoissa pelasi paljon porilaisseurojen kakkos- ja kolmosjoukkueita, joita tässä yhteydessä ei ole kuitenkaan tarve sen tarkemmin noteerata.
Piirisarjojen porilaisjoukkueet eri tasoilla saivat vastustajia oman kaupunkinsa ulkopuolelta lähinnä sellaisilta paikkakunnilta kuin Nakkila, Harjavalta ja Luvia. Raumalaiset pelasivat omissa lohkoissaan ja kohdattiin vasta, jos/kun sarjasysteemit edellyttivät lohkovoittajien ratkaisupelejä.

Mäntyluodon Kirin edustusjoukkueen kuvia - tarkat vuosiluvut ei tiedossa (kuvat seuran Facebook-sivuilta ~ kiitos).


Porin lyseo voitti oppikoulujen Suomen mestaruuden.

1970:

Henkiin herätetty PPT:n kakkosjoukkue Porin Pallo-Pojat (PPP) voitti piirin III-luokan mestaruuden ja pääsi nousukarsintaotteluun noususta 4. divisioonaan Yyterin Pallon kanssa.
Yyterin Pallo voitti PPP:n vasta uusintaottelun jatkoajalla.


PoPS ensimmäistä kauttaan 3. divisioonassa - ja nousi heti 2. divisioonaan.

PoPS:n pelipaita oli punamustaraitainen ja housut mustat.PTU (Pihlava) pudonneena 3. divisioonassa (ei noussut takaisin).


Yyterin Pallo (YPa) varmisti paikkansa 4. divisioonassa uusintaottelun jatkoajalla.

Porin Pallo-Pojat (PPP) ja Yyterin Pallo pelasivat nousukarsintaottelun 4. divisioonan paikasta seuraavalle kaudelle. Yyterin Pallo voitti PPP:n vasta uusintaottelun jatkoajalla.

1971:

Kolme porilaisjoukkuetta (PoPS, PPT ja Ässät) samassa 2. divisioonan länsilohkossa (toinen sarjataso):


Porin ykkösjoukkueena nyt PoPS ~ nousijana lähellä nousua (kolmas).

Jalkapallokirja 1971 ilmoittaa PoPS-seuraan siirtyneen ennen kautta 1971 kolme pelaajaa Ässistä: Raimo Tuli, Kalevi Tuli ja Erkki Lehtonen. Seuran yhteysosoite oli 'Poikkikatu 7, 28100 Pori (Juhola). Palloj. puheenjohtaja oli Kalevi Ruuttu, sihteeri J-E. Höglund. Valmentaja: Timo Mäkelä, paita puna-musta, housut mustat. PoPS:n kausi alkoi 28.4.1971 kotitappiolla 1-5 (VIFK).

PoPS ~ maalintekijät 1971: Kalevi Raitanen 8, Tapio Aalto 6, Johannes Karttunen 4, Raimo Nieminen 4, Juhani Ahokas 3, Timo Mäkelä 2 ja Raimo Tuli 2.

4. divisioonassa neljä porilaisseuraa:

PiTU lohkossa sijalla 2/10 ~ ei noussut.

Reposaaren Kunto sijalla 4/10.

Porin Kajo sijalla 5/10.

Yyterin Pallo sijalla 9/10 ~ säilyi.

Löytäni muistilapun mukaan olen ollut katsomassa 9.5.1971 Reposaaressa ottelun R.Kunto-RTU 1-3 ja 2.8.1971 Levon urheilumajan kentällä pelin Yyterin Pallo-Reposaaren Kunto 0-2.


Porin lyseo voitti oppikoulujen Suomen mestaruuden (koulucup) kolmannen kerran peräkkäin:

Helsingin Sanomakin noteerasi Porin lyseon Suomen mestaruuden 12.10.1971 * Arto Majalle kiitos (16.5.2015).

Komeaa porilaista jalkapallomenestystä (Jalkapallokirja 1972) - Porin lyseon joukkuetta valmensivat liikunnanopettajat Ossi Valtonen ja Aki Timonen.

1972:

1972 ~ 2. Divisioona (ent. Suomensarja) - länsilohko:
(viimeistä kertaa toiseksi ylin sarjataso)

MuSa, PoPS ja PPT porilaisjoukkueina mukana 2. divisioonan länsilohkossa.

PoPS nousukahinoissa - saavutti oikeuden kauden 1973 uuteen 1. divisioonaan:
SM-sarjan ja vanhan 2. divisioonan väliin oli tulossa uusi '1. divisioona' kaudelle 1973:

Kaudelle 1973 oltiin luomassa uutta sarjatason entisen SM-sarjan ja entisen toisen sarjatason eli 2.divisioonan väliin.
Kauden 1972 2. divisioonan länsilohkosta oli sen voittajalle (I-Kissat) luvassa nousu suoraan SM-sarjaan ja sijoille 2-4 päässeille (PoPS, SePS, RPallo) tuli oikeus pelata kaudella 1973 uudessa 12 joukkueen 1. divisioonassa, joka kuitenkin edelleen oli ko. seuroille toinen sarjataso.
Kauden 1972 2. divisioonan länsilohkosta oli siinä sijoille 5-10 sijoittuville joukkueille (HAIK, TPV, MuSa, TuTo, RiPS ja PPT) luvassa oikeus pelata kaudella 1973 edelleen saman tittelin alla eli 2. divisioonan länsilohkossa, mutta käytännössä kuitenkin siis yhtä pykälää kauempana SM-sarjasta eli kolmannella sarjatasolla.
Kauden 1972 2. divisioonan länsilohkosta oli suurin muljahdus luvassa sijoille 11-12 jääneille joukkueille, niiden kohtalona oli kaudella 1973 pelata 3. divisioonassa eli silloin jo neljännellä sarjatasolla. Ne (VaKP ja IFK Marienhamn) putosivat siis kerralla kaksi sarjatasopykälää.

15 kierroksen jälkeen PoPS oli (seitsemän kierrosta ennen sarjan loppua) johtopaikalla SePS:in kanssa.
Lopulta Ilves-Kissat Tampereelta painui kaksikon ohi ja nousi SM-sarjaan kaudelle 1973. PoPS, SePS ja RaPa pääsivät seuraavan kauden uuteen 1. divisioonaan.

Porin Palloseuran viereinen pelaajaluettelo on peräisin kauden 1972 MuSan käsiohjelmasta ottelusta MuSa-PoPa (17.8.1972).

Maalivahti Jouko Karttunen oli RU-38:n juniorikoulun kasvatteja ja pelasi seuran edustusjoukkueessa jo suomensarjakaudet 1966-67.
Hän kuului Porin Ässien ensimmäisen SM-sarjakauden 1968 miehistöön, mutta putoamisvuonna 1969 häntä ei enää seuran kuvioissa ollut.
Porin Palloseuraan Karttunen tuli seuran maakuntasarjakaudelle 1970, missä pelit jatkuivat Suomensarjassa kaudelle 1973 asti.
Viimeiset neljä pelikauttaan (1974-77) Jouko Karttunen torjui Seinäjoella SePS:n Suomensarjan joukkueessa.

PoPS:n kokoonpanossa esiintyivät 1972 myös maalivahti Jouko Karttusen veljet Jorma ja Johannes (Jussi). Jääkiekossa Johannes (Jussi) oli ehtinyt voittaa RU-38:n riveissä Suomen mestaruuden vuonna 1967.

Jalkapallokirja 1972 kertoo seuraavat tiedot: PoPS, palloj.pj Kalevi Ruuttu, sihteeri Johan-Erik Höglund, valmentaja Timo Makelä, paita puna-musta, housut mustat.
Uudet pelaajat: Esa Hulpio (PPT), Tapani Honkasalo (Pyrkivä), Juha Granath (Ässät), Lasse Lehtonen (PiTU), Kalle Peltola (Honka) ja Raimo Vainio (KPV). Poistuneet: Tapio Aalto (Ässät) ja Raimo Nieminen (PPT).

PoPS:n maalintekijät kaudella 1972: Raimo Tuli 10, Juha Granath 7, Esa Hulpio 7, Johannes Karttunen 4, Erkki Lehtonen 3, Matti Päivinen 3, Juhani Ahokas 1, Timo Mäkelä 1, Kalevi Raitanen 1 ja Raimo Vainio 1.

Kauden 1972 aikana PoPS:ssa esiintyivät myös Tulen veljekset Raimo ja Kalevi Tuli, jotka molemmat olivat pelannut Porin Ässien SM-sarjamiehistössä 1968-69 ja vielä 1970 alemmalla sarjatasolla kauden.
Raimo Tuli oli aloittanut uransa Tampereen Kisa-Tovereissa (1963) ja kaudet 1964-67 hän pelasi RU-38:ssa. Kaudet 1971-73 Raimo Tuli pelasi PoPS:ssa.
Kalevi Tuli aloitti myös TKT:ssa (1958-61) ja jatkoi RU-38:ssa kaudet 1962-67. Ässien kausien jälkeen hän muistaakseni keskittyi PoPS:ssa lähinnä valmennushommiin.

Myös Juhani Ahokas kuului kaudella 1968 Porin Ässien SM-sarjamiehistöön. Hän oli pelannut RU-38:ssa jo kaudet 1966-67 ja aloitti Porin Palloseurassa maakuntasarjassa 1970 jatkaen vuoteen 1973 asti. Kauden 1974 hän potki Ässien kolmannensarjatason joukkueessa ja palasi vielä vuodet 1975-77 PPT:ssa.
Timo Mäkelä kuului myös kaudella 1968 Porin Ässien SM-sarjamiehistöön. Hän oli pelannut RU-38:ssa sitä aiemmin jo vuodet 1960-67 ja voittanut v.1967 myös jääkiekon SM-kultaa RU-38:ssa. Kauden 1969 Timo Mäkelä potki PPT:ssa Suomensarjassa ja vietti vuodet 1970-73 vielä PoPS:ssa.

PoPS:n kauden 1972 käsiohjelmassa on 19 pelaajan kuvat (ei minkäänlaista muuta informaatiota/listausta kauden pelaajista). Jos noita 19 pelaajaa PoPS-ohjelmasta vertaa tuohon MuSa-ohjelmassa annettuun 20 pelaajan listaan, niin seuraavia eroja löytyy:
PoPS-ohjelmassa on seuraavien pelaajien kuvat, mutta heidän nimensä puuttuvat tuosta MuSa-ohjelman kokoonpanosta: Olli Juhola, Tapio Aalto, Raimo Nieminen, Kalevi Tuli, Olli Kunnas ja Seppo Palonen.
MuSa-ohjelman nimilistassa taas on nimiä, joita ei PoPS-ohjelman kuvissa ole: Risto Vainio, Kalle Peltola, Juha Granath, Esa Hulpio, Ossi Santala, Lasse Santala ja Gösta Eklund.

Matti Päivinen kuului myös niihin RU-38-taustaisiin pelaajiin, jolla oli kaapissaan myös jääkiekon SM-kultamitali kaudelta 1967.

Edellä olevassa PoPS-ohjelmalehtisen esipuheessa on mielenkiintoinen kohta, missä kirjoittaja moittii eri porilaisseurojen johtomiesten välistä rakentavan hengen puutetta - Porin Palloseura ei myöskään tästä syystä saanut jalkeille parasta mahdollista edustusjoukkuettaan, me valitamme tapahtunutta, mutta tulemme kaikista vastoinkäymisistä huolimatta taistelemaan saavutetusta sarjapaikastamme.

Mitähän suunnitelmia joukkueen kokoamisessa oli ollut ja minkälaisia esteitä oli tullut? Karanteenien määräämisillä noina aikoina saatiin hiukan kapuloita rattaisiin epämieluisissa siirtoneuvotteluissa.
Joka tapauksessa PoPS taistelikin kalkkiviivoille asti sarjapaikan säilyttämisen sijasta jopa noususta SM-sarjaan.
PPT:n kakkosjoukkue PPP säilytti 4. divisioonapaikkansa.4. divisioonassa (neljäs sarjataso viimeistä kautta): viisi porilaisseuraa lohkossa #6:

PiTU voitti lohkonsa - sai "muutoksissa nousuedun".

Porin Kajo ~ 3. sija.

Reposaaren Kunto ~ 5. sija.

Porin Pallo-Pojat (PPP) ~ 6. sija.

Yyterin Pallo ~ viimeinen sija (8.)

1973:

1973 - PoPS pelasi uudessa 1. divisioonassa (toinen sarjataso):
Putosi 2. divisioonaan ja seuran toiminta päätettiin lopettaa.

Kaudelle 1969 perustettu seura Porin Palloseura (PoPS) päätettiin viiden toimintavuotensa jälkeen lopettaa kauden 1973 päätteeksi. Seuran nousu Aluesarjasta toiselle sarjatasolle kärkkymään jopa nousua SM-sarjaan oli ollut nopea, yhtä äkkinäisen tyly oli myös seuran tarinan päätös.

Jalkapallokirja 1973: Porin Palloseura (PoPS) ~ palloj.pj Kalevi Ruuttu, sihteeri Pertti Ekberg, valmentaja Timo Mäkelä, apuvalmentaja Matti Lindroos, paita puna-mustaraidallinen, housut mustat, sukat puna-mustat.
Maalivahdit: Jouko Karttunen, Jouko Karttunen.
Puolustajat: Juhani Ahokas, Sakari Katavisto, Erkki Lehtonen, Väinö Leppäniemi, Tuomo Peltola, Matti Päivinen ja Raimo Vainio.
Keskikenttäpelaajat: Matti Kiviholma, Pertti Lundell (Ässät), Timo Mäkelä, Raimo Tuli, Kalle Peltola.
Hyökkääjät: Juha Granath, Esa Hulpio, Johannes Karttunen, Rainer Koski (MuSa), Kalevi Raitanen ja Pekka Törönen (TPV).

PoPS ~ maalintekijät viimeisellä kaudella 1973: Esa Hulpio 9, Kalevi Raitanen 8, Timo Mäkelä 3, Johannes Karttunen 2, Pekka Törönen 2, Jouko Karttunen 1, Matti Päivinen 1 ja Raimo Tuli 1.


3. divisioona ~ lohko #4 (ensi kertaa nyt 4. sarjataso):

PiTU ~ sijalla 8/11.


4. divisioona ~ lohko #6 (ensi kertaa nyt 5. sarjataso):

Porin Kajo ~ sijalla 5/10.

Reposaaren Kunto ~ sijalla 6/10.

Ruosniemen Visa ~ sijalla 7/10.

Porin Pallo-Pojat (PPP) ~ sijalla 9/10.

Harjunpään Tuisku ~ sijalla 10/10.

Noormarkun Koitto ~ sijalla 4/10 (HUOM! ~ Noormarkku liitettiin Poriin vasta vuoden 2010 alusta).


Toejoen Veikot voitti piirin mestaruuden III-luokassa.

(Ari Niemenmaa, 6.9.2014): Toejoen Veikkojen ensimmäisen kerran piirin mestaruuden voittaneessa joukkueessa pelasivat ainakin 'Lapa' Nurmi, 'Känä Laiho, 'Jussi' Santanen, 'Masa' Rantanen, 'Vikke' Multisilta, 'Masa' Rosenqvist, Arto Rosenqvist, 'Teukku' Urho, Kimmo Lampioinen, 'Hantta' Lahdenperä, Seppo Koski, Ari 'Nalle' Niemenmaa ja Esko Wesslin. Valmennuksesta vastasi 'Rapi' Ceder.

1974:


3. divisioona (neljäs sarjataso).

Pihlavan Työväen Urheilijat (PiTU) ~ neljättä peräkkäistä kautta neljännellä sarjatasolla.


4. divisioona (viides sarjataso).

Yllä olevassa sarjataulukossa (Jalkapallokirja 1975) on kummallisuus: sarjassa kahdeksanneksi sijoittunut HTU oli luonnollisesti Harjavallan Työväen Urheilijat.

Porin Kajo ~ toista peräkkäistä kautta viidennellä sarjatasolla.

Reposaaren Kunto ~ toista peräkkäistä kautta viidennellä sarjatasolla.

Ruosniemen Visa ~ toista peräkkäistä kautta viidennellä sarjatasolla.

Toejoen Veikot (ToVe) ~ nousseena viidennelle sarjatasolle (ensi kertaa virallisissa SPL:n sarjoissa mukana).

Isojoenrannan Mahti ~ nousseena viidennelle sarjatasolle (ensi kertaa virallisissa SPL:n sarjoissa mukana).

Noormarkun Koitto ~ toista peräkkäistä kautta viidennellä sarjatasolla (liitettiin Poriin vasta 2010).

1975:

Pihlavan TU 3. divisioonassa - putosi uusintaottelusta 4. divisioonaan.


4. divisioonan lohkossa #7 neljä porilaisjoukkuetta:

Ruosniemen Visa - 4. div. lohkossa #7 ~ toisella sijalla.

Porin Kajo - 4. div. lohkossa #7 ~ viidennellä sijalla.

Reposaaren Kunto - 4. div. lohkossa #7 ~ seitsemännellä sijalla.

Toejoen Veikot - 4. div. lohkossa #7 ~ kahdeksannella sijalla.

Noormarkun Koitto - 4. div. lohkossa #7 ~ sijoitus: 4/10 (liitettiin Poriin vasta 2010).

1976:


4. divisioonan Satakunnan lohkossa (# 6) kaikkiaan viisi porilaisseuraa:

4. divisioonan lohko #6 (viides sarjataso).

Ruosniemen Visa voitti lohkon ja nousi 3. divisioonaan kaudelle 1977.

Porin Kajo 4. divisioonan lohkossa #6 kolmantena.

Toejoen Veikot 4. divisioonan lohkossa #6 viidentenä.

Pihlavan Työväen Urheilijat (PiTU) 4. divisioonan lohkossa #6 kuudentena.

Reposaaren Kunto 4. divisioonan lohkossa #6 yhdeksäntenä - ja putosi piirisarjaan.

Noormarkun Koitto ~ 4. divisioonassa (liitettiin Poriin vasta 2010).

1977:

Ruosniemen Visa nousijana 9. sijalla 3. divisioonan lohkossa #4 ~ putosi.

Ruosniemen Visa 1977: valmentajat: Jukka Nurmento-Markku Hakala.
Maalivahdit: Jarmo Eriksson, Hannu Lahdenperä ja Arto Niemi.
Puolustajat: Timo Asuma, Kari Haapaniemi, Markus Leppäniemi, Altti Suonsyrjä, Jukka Mäkinen, Seppo Mäkipää ja Seppo Wallin.
Keskikenttä: Erkki Hakala, Hannu Hakala, Markku Hakala, Aulis Leppäniemi, Pentti Murola, Pekkä Mäkelä, Petri Mäkelä ja Reijo Vastamäki.
Hyökkääjät: Seppo Isomäki, Kimmo Leppäniemi, Esa Majanlahti, Jarmo Mäkinen, Jukka Nurmento, Rainer Simula, Timo Taipalmaa ja Sauli Österlund.

Kauden 1977 RuoVi:n parhaat maalintekijät olivat: Jarmo Mäkinen 14 ja Markku Hakala 3.


4. divisioonassa (5. sarjataso) PiTU, ToVe ja Kajo:

Pihlavan Työväen Urheilijat 3. sijalla 4. divisioonassa ~ sarjataso säilyi.

Toejoen Veikot 4. sijalla 4. divisioonassa ~ sarjataso säilyi.

Porin Kajo 11. sijalla 4. divisioonassa ~ putosi sarjasta.

Porin Kajo (ent. Kalaholman Kajo) sai kokea kovia sarjakautensa aikana: Kajo-EuPa 0-7, EuPa-Kajo 15-0, UTU-Kajo 7-1, PiTU-Kajo 5-0 ja Koitto-Kajo 6-2. Kajo voitti kuitenkin kuusi ottelua kauden aikana - maalisuhde lopulta 33-74 (22 ottelussa).

Noormarkun Koitto ~ 4. divisioonassa (liitettiin Poriin vasta 2010).

1978:


4. divisioonassa (viides sarjataso) RuoVi, PiTU ja ToVe - nousuhaaveet kariutuivat:

RuoVi 4. divisioonassa ~ jäi toiseksi nousija UTU:n taakse:

PiTU 4. divisioonassa ~ sijoittui kolmanneksi.

ToVe 4. divisioonassa ~ sijoittui viidenneksi.

Noormarkun Koitto ~ 4. divisioonassa (liitettiin Poriin vasta 2010).

1979:

Porilaisen jalkapalloilun todellinen NOLLAVUOSI :
Porilaisseurat ylimmilläänkin vasta neljännellä sarjatasolla - syvällä mutasarjoissa:


4. divisioonassa RuoVi, PiTU ja Tove ~ nousun välähdyksiä tälläkin tasolla:

Ruosniemen Visa nousi 4. divisioonasta - karsintapeleissä kaatui Valo.

Ruosniemen Visa voitti 4. divisioonan lohkon #7 ja sai karsintapelivastustajakseen lohkon # 8 kakkosen eli Mäntän Valon.
Pelit menivät jänniksi: RuoVi-Valo 3-0 ja Valo-RuoVi 3-1. Kolmas ratkaiseva peli: RuoVi-Valo 6-0. Ruosniemen Visa nousi 3. divisioonaan kaudelle 1980.

PiTU 4. divisioonassa ~ sijoittui kolmanneksi tasapistein, hävisi karsintapelin.

PiTU sijoittui samalla pistemäärällä RTU:n (Rauma) kanssa toiseksi ja tarvittiin uusintaottelu siitä, kumpi pääsee nousukarsintapeleihin mukaan. PiTU hävisi RTU:lle 1-2, eikä siten päässyt karsimaan. RTU karsintapeleihin, muttei noussut (Suunta).

ToVe 4. divisioonassa ~ sijoittui neljänneksi.

Noormarkun Koitto ~ 4. divisioonassa ~ putosi piirisarjojen syövereihin (liitettiin Poriin vasta 2010).

Edelliselle Porin jalkapallosivulle #1 (aikojen alusta vuoteen 1959).

Seuraavalle Porin jalkapallosivulle #3 (vuodesta 1980 nykypäivään).

Kysymyksiä, lisätietoja tai korjauksia tekijöille: E-MAIL

Takaisin 'jalkapallosivuston' etusivulle.