|
F) Nummi-Pusula liitettiin LOHJAAN 1.1.2013.

(Wikipedia, 1.1.2013): Nummi-Pusula on entinen Suomen kunta Uudenmaan maakunnassa. Kunta muodostui vuonna 1981 Nummen ja Pusulan kuntien yhdistyessä. Kunta lakkasi olemasta 1. tammikuuta 2013 Nummi-Pusulan ja Karjalohjan kuntien liittyessä Lohjaan.
(Wikipedia, 2012):Nummi-Pusula on Suomen kunta, joka sijaitsee Uudenmaan maakunnassa. Kunta muodostui vuonna 1981 Nummen ja Pusulan kuntien yhdistyessä. Kunnassa asuu 6 175 ihmistä, ja sen pinta-ala on 505,13 km², josta 36,80 km² on vesistöjä.
Nummi-Pusulan naapurikunnat ovat Karkkila, Lohja, Salo, Somero, Tammela ja Vihti. Marraskuussa 2011 Nummi-Pusulan ja Siuntion valtuustot päättivät kuntien liittyvän yhdessä Lohjaan vuonna 2013, mutta myöhemmin Siuntio päätti jättäytyä pois liitoksesta.
Nummi-Pusula on mäkistä maastoa, pääosin viljelymaisemaa. Moreeni- ja kalliopohjaisten metsäalueiden välissä on viljavia savimaita ja yli 80 järveä. Suomen maisemamaakunnista Nummi-Pusulan eteläosat Nummella ja Pusulassa luetaan Kiskon–Vihdin järviseutuun ja pohjoisosat Pusulassa Tammelan ylänköseutuun. Kunnan eteläosaa hallitsevat suurine harjumuodostumineen toinen salpausselkä ja lännessä Leppäkorvessa kunnan alueelle ulottuva kolmas salpausselkä, joiden väliin jää moreeni- ja kallioselänteitä ja saven tai hiedan täyttämiä viljelylaaksoja. Pohjoisosa on karua, moreenipeitteistä ja runsasjärvistä vedenjakaseutua, jonka korkein kohta Lövkullanmäki kohoaa 162 metrin korkeuteen.
Suomen vesistöaluejaosasa pääosa kunnasta kuuluu Karjaanjoen vesistöalueeseen ja tämän sisällä edelleen Lohjanjärveen laskevan Nummenjoen ja sen sivujoen Pusulanjoen valuma-alueisiin. Suurimpia järviä Nummella ovat Nummenjokeen laskeva Nummen Pitkäjärvi, jonka rannalla on Nummen kirkonkylä, sekä Lohjanjärveen laskeva Valkerpyynjärvi. Pusulan eteläosissa suurin järvi on Pusulanjokeen laskeva Pusulanjärvi eli Jäämäjärvi, jonka rannalla on Pusulan kirkonkylä. Pusulan metsäisessä pohjoisosassa järviä on runsaasti. Nummenjoen latvajärviä näistä ovat muiden muassa Arimaa, Särkijärvi, Kivijärvi ja Patamo. Pusulanjoen vesireittiin kuuluvista kunnan pohjoisosan järvistä suurimpia ovat Heinjärvi, Salovesi, Saarijärvi, Antiainen, Saukonpää, Jäljänjärvi, Kolmperse, Vahermanjärvi, Tarkeelanjärvi, Tämäkohtu, Rausjärvi, Karisjärvi, Heinästenjärvi ja Löytty.
Karjaanjoen vesistön suurista järvistä kunnan aluetta koskettavat kaakossa Nummella sekä Lohjanjärvi että Hiidenvesi. Pohjoisella vedenjakajalla Pusulassa kunnan rajoille osuvat pieniltä osiltaan Kokemäenjoen vesistöön kuuluvan Loimijoen vesireitin latvajärvet Liesjärvi ja Salkolanjärvi.
Pusulan Keräkankare ja Kylmälähde kuuluvat valtakunnalliseen harjujensuojeluohjelmaan. Viisi lintujärveä muodostavat yhteisen Natura-kohteen Nummi-Pusulan lintuvedet. Muita Natura-kohteita ovat Haukkamäki, Myllymäki ja Lintukiimanvuori sekä Hyyppärän harjualue. Valtakunnallisesti arvokkaisiin maisema-alueisiin kuluu Nummenjoen–Pusulanjoen viljelylaakso.
Muinaisjäännösrekisterissä on 117 löytöä Nummi-Pusulan alueelta.Niistä valtaosa on ajoitettu kivikaudelle. Tervakorvenmäen hautapaikka on varhaismetallikautinen. Pitkämäellä on mahdollisesti pronssikautisia ja Jättölässä rautakautisia jäänteitä. Linnanmäki Kaukelan luoteispuolella on ollut muinaislinna.
Nummi erosi emäpitäjästään Lohjasta vuonna 1843 ja Pusula vuonna 1862. Kunnat yhdistyivät vuonna 1981 Nummi-Pusulaksi.
Nummi-Pusulasta on löydetty useita vanhoja terva- ja hiilimiiluja. Pusulanjärven ympäristöstä on louhittu kalkkia, ja siellä oli kalkkipolttimo 1600-luvulla. Böhlessä eli Pyölissä on toiminut rautakaivos 1800-luvulla. Jokisaaressa on ollut vielä vanhempi saha. Pusulan Arimaalla toimi vuosina 1864-1918 Ariman lasitehdas.
Valtakunnallisesti arvokkaita rakennettuja kulttuuriympäristöjä kunnassa ovat Nummen kirkonkylä ja Pusulan Kärkölässä sijaitseva Myllymäen torppa.
Taajamat ja kylät: Kunnassa on kylien lisäksi kolme taajamaa: Nummi, Pusula ja Saukkola. Maakuntakaavan kyläverkon tarkistuksessa 2011 esitettiin että Ikkala ja Koisjärvi säilyvät edelleen maakuntakaavassa määriteltyinä kylinä, mutta Marttila, Leppäkorpi, Loukku, Järvenpää, Hyrsylä, Tavola ja Hyönöla menettävät kylästatuksensa maakuntakaavassa. Varsinaisia maarekisterikyliä kunnassa on Nummen alueella 39 ja Pusulan alueella 21.
Nummen kylät: Haarla, Hakula, Heijala, Heimola, Huhti, Hyrsylä, Hyvelä, Immola, Jakova, Järvenpää, Jättölä, Korkianoja, Kovela, Leppäkorpi, Luttula, Maikkala, Maskila, Mettula, Miemola, Millola, Mommola, Mäntsälä, Nummi, Näkkilä, Oinola, Oittila, Pakkala, Pälölä, Raatti, Remala, Retlahti, Röhkölä, Salo, Saukkola, Sierla, Sitarla, Tavola, Varttila ja Vivola.
Pusulan kylät: Ahonpää, Hattula, Hauhula, Herrala, Hirvijoki, Hyrkkölä, Hyönölä, Ikkala, Karisjärvi, Kaukela, Koisjärvi, Kärkölä, Marttila, Mäkkylä, Pusula, Radus, Seppälä, Suomela, Uusikylä, Viiala ja Vörlö.
Nummi-Pusula aloitti tammikuussa 2011 kuntaliitosneuvottelut Lohjan kanssa. Neuvotteluihin lähti mukaan myös Siuntio, mutta alustavasti mukana ollut Inkoo luopui hankkeesta.
Urheilukenttiä on neljä: Nummi, Pusula, Ikkala ja Saukkola. Urheiluseura Nummen Kipinä on perustettu vuonna 1912. Se järjestää yleisurheilu-, maastojuoksu- ja hiihtotapahtumia. Pusulan Urheilijiden tärkein laji on hiihto. Saukkolan Pallossa pelataan jalkapalloa ja kaukalopalloa. Menestynein nummilainen urheilija on ollut Amstedamin kisojen olympiamitalisti, kestävyysjuoksija Martti Marttelin.
Aira Samulinin Hyrsylän mutka ~ Nummi-Pusulassa:

Aira Samulinin Hyrsylän mutka sijaitsee Nummi-Pusulassa - ylempi ja alempi, molemmat kuvattu 6.6.2019 (S&J).

(Hyrsylän mutkan nettisivu, 2019): ”Hyrsylän Mutkassa halutaan säilyttää talvi- ja jatkosodan ajan sekä Karjalan menettämisen ilmapiiri.”
Hyrsylän Mutka, hongasta tehty hirsilinna Nummi-Pusulassa, on rakennettu Aira Samulinin muistoille. Satunnaisen matkailijan ei kuitenkaan kannata poiketa pidemmälle, mutta etukäteen varauksen tehneet ryhmät Aira Samulin ottaa mielellään vastaan. Ja uteliaita riittää. Karjalaistyylisessä Hyrsylän Mutkassa pistäytyy yli sata turistibussia vuodessa. Siis noin 5 000 ihmistä. On siinä Airalla leipomista ja kahvin keittämistä! Harvalla käy yhtä monta vierasta.
Aira Samulin syntyi vuonna 1927 rajan taakse jääneessä Suojärven kunnassa. Kotiseutu Hyrsylän mutka sijaitsi syvällä Neuvostoliiton puolella. Talvisodan syttyessä Hyrsylä joutui ensimmäiseksi vihollisen miehittämäksi. Alue jäi täysin eristyksiin muusta maailmasta. Jatkosodan syttyessä Aira oli 12-vuotias.
Evakkoon lähtö tapahtui pikaisesti vihollisen jo pommittaessa juna-asemia. 1980-luvulla Aira kuuli, että Nummi-Pusulassa on Hyrsylä -niminen kylä. Syntyi idea rakentaa uusi Hyrsylän Mutka.
Hyrsylän Mutkassa halutaan säilyttää talvi- ja jatkosodan ajan sekä Karjalan menettämisen ilmapiiri. Aira on kiertänyt ahkerasti huutokauppoja ja kirpputoreja hankkiessaan sopivia kalusteita ja astioita. Kodikas ja levollinen tunnelma on tärkeintä. Alakerrassa on Airan lelukokoelma: 500 nukkea ja 200 nallea. Leluista huolimatta Hyrsylän Mutka on omistettu aikuisille. Lelumuseoon on ”pääsy kielletty” alle 50-vuotialta.
Hirsitalon pihalla on vanha veturi. Se tuo Airalle mieleen Viipurin ja rautatieläiset, olihan Airan äiti Viipurin aseman keskuksen hoitaja. Pihalla on sodassa käytetty tykki. Hyrsylän Mutka on rakennettu muistoille. Tarinat siirtyvät seuraaville sukupolville. Ne muistuttavat, mitä edelliset sukupolvet ovat saaneet aikaan, onnistuneet säilyttämään Suomen itsenäisyyden."
Aira Samulin Hyrsylän mutkassa tarjoilemassa kahvia kangasniemeläisille vierailleen - 6.6.2019 (S&J).
Aira Samulinin Hyrsylän mutka - 6.6.2019 (S&J).

Miina Äkkijyrkän suurikokoinen veistos "Woima sonni" toivottaa tulijat tervetulleeksi Hyrsylän mutkaan - 6.6.2019 (S&J).
Raskas vaihtoveturi "Kana" #661 (Vr1) muistomerkkinä Hyrsylän mutkassa - kuvattu 6.6.2019 (S&J).
Hyrsylän mutkassa - paikalle siirretty vanha koulurakennus - toimii nykyisin nukke- ja lelumuseona - 6.6.2019 (S&J).
Hyrsylän mutkan nukke- ja lelumuseon kokoelmista - 6.6.2019 (S&J). Palokuntapeli oikeassa reunassa kuului omien poikavuosien suosikkipeleihimme kotipiirissä.
Lisää kuvia Hyrsylän mutkan nukke- ja lelumuseon kokoelmista (6.6.2019 * S&J).
Aira Samulin Hyrsylän mutkassaan - - 6.6.2019 (S&J).
Nummen ja Pusulan kirkot:

Nimimerkki 'Abc10' kuvasi Nummen kirkon keväällä 2011 (lisenssi, OK). Menossa kuvaushetkellä kellotornin korjaus. Kirkko valmistui vuonna 1822 (A. N. Edelcranz).

Nimimerkki 'Abc10' kuvasi myös Pusulan kirkon keväällä 2011 (lisenssi, OK). Nummi oli Lohjan kappeliseurakunta, ja sillä oli oma hautausmaa 1600-luvulta asti. Pusulan kirkko valmistui 1838 ja Kärkölän kyläkirkko Pusulassa 1842. Myös Pusulan vanhin hautausmaa on 1600-luvulta.

Markku Ilari Manninen kuvaili Pusulan kirkon tienoilla 23.9.2017 (käyttölupa 2017-6-A, kiitos).
Pusula:

Markku Ilari Manninen kuvasi 17.8.2017 Kauppakeskus Pienen Omenan Pusulassa (käyttölupa 2017-6-A, kiitos).

Markku Ilari Manninen kuvasi Pusulan Krouvin 17.8.2017 (käyttölupa 2017-6-A, kiitos).

Markku Ilari Manninen kuvasi 17.8.2017 näkymän Pusulan keskustasta lähtevälle Hyönöläntielle (käyttölupa 2017-6-A, kiitos).
Brynolf Poutasen kauppa Pusulan Hyönölässä:

Markku Ilari Manninen kuvasi Brunolf Poutasen kaupan 17.8.2017 (käyttölupa 2017-6-A, kiitos): "Olen pitänyt kaksi röökitaukoa tämän Baddingin laulussa mainitun kaupan edellä.
Se on Vanhan Turuntien varrella, Pusulaan menevän risteyksen kohdalla."
Hyönölä on kylä Pusulassa Lohjalla seututien 280 varrella. Hyönölän kyläkeskuksen palveluja ovat vielä 2000-luvulla leipomo ja kahvila. Yli 70 vuotta, vuoden 2015 loppuun asti, Hyönölässä ehti toimia myös kyläkauppa "Brynolf Poutanen", joka mainitaan Rauli "Badding" Somerjoen kappaleessa "Bussi Somerolle" albumilta Rakkaudella – Raulilta (1982). Tunnettuihin hyönöläläisiin kuuluu myös kylässä lapsuutensa viettänyt toimittaja Veikko Ennala, jonka isä Atte Ennala oli Hyönölän kansakoulussa opettajana (Wikipedia, 2017).

Nimimerkki "Abc10" kuvasi Brynolf Poutasen kaupan vuonna 2010. Käyttölupa lisenssin mukaisesti (Creative Commons).
|