LAITILA:
(Svala & Joutsi * viimeisimmät lisäykset: 9..1.2017)


(Wikipedia, 2014): Laitila (aik. ruots. Letala) on Suomen kaupunki, joka kuuluu Vakka-Suomen seutukuntaan ja Varsinais-Suomen maakuntaan. Kaupunki Laitilasta tuli 1986. Kaupungissa asuu 8 483 ihmistä. Laitilan naapurikunnat ovat Eura, Mynämäki, Pyhäranta, Rauma, Uusikaupunki ja Vehmaa.
Laitilassa on seuraavat 46 maarekisterikylää: Haaro, Hartikkala, Haukka, Kaariainen, Kaivola, Katinhäntä, Kaukola, Kiveinen, Kivijärvi, Kodjala, Koliseva, Koukkela, Kouma, Kovero, Kovio, Krouvi, Kusni, Laitila, Lausti, Leinmäki, Malko, Mudainen, Niemi, Nästi, Pahojoki, Palttila, Pappila, Pato, Pehtsalo, Salo, Seppälä, Sillantaka, Sorola, Soukainen, Suontaka, Syttyvä, Torre, Tuuna, Untamala, Vahantaka, Vaimaro, Valko, Vekka, Vidilä, Viikainen ja Ytö.

Kaksi Laitilan kylistä on valittu Suomen vuoden kyliksi, Kaivola vuonna 1988 ja Untamala vuonna 2006. Taajamia Laitilassa on vuoden 2011 taajamarajauksen perusteella kaksi: Laitilan keskustaajama ja Untamala. Näiden lisäksi pikkuosa enimmäkseen Pyhärannassa sijaitsevasta Ihoden taajamasta ulottuu Laitilan puolelle.

Laitilassa on erittäin suuri määrä rautakautisia muinaisjäännöksiä, joista tunnetuimpia on ns. Kodjalan soturihauta. Laitilan Soukaisista on löydetty Suomen vanhin lasiesine, roomalaisaikainen juomasarvi. Untamalan kylässä toimii Museoviraston ylläpitämä Untamalan arkeologinen opastuskeskus.
Museoviraston vuonna 2009 määrittelemiin valtakunnallisesti merkittäviin rakennettuihin kulttuuriympäristöihin Laitilassa kuuluvat Untamalan raittikylä, Suontaan ryhmäkylä ja Koukkelan Kauppilan umpipihainen talonpoikaistalo.
Laitilan nähtävyyksiä ovat myös Kattesen kivi, joka kesä vietettävät munamarkkinat, Kustaa Hiekan rintakuva on Kustaa Hiekan Lukutuvan edustalla ja Pahojärven piilokirkko. Elokuvat Härmä ja Kaksipäisen kotkan varjossa on kuvattu osittain Laitilassa.

Perinteisesti Laitila tunnetaan munantuotanto ja varhaisvihanneskeskuksena, noin 12 % Suomen kananmunatuotannosta ja 75 % varhaisporkkanasta viljellään Laitilassa. Suurimpien yritysten tuotteita ovat muun muassa tuulilasit, panimotuotteet, palloventtiilit, muoviteollisuuden tuotteet, maa- ja metsätalouden koneet ja sahatavarat. Myös palvelusektori on kasvanut, Kauppakadun varrelle on rakennettu noin 10 000 neliömetriä liiketilaa.
Laitilan viisi suurinta yritystä vuonna 2008 olivat: Pilkington Automotive Oy ~ 270 työntekijää (laminoidut tuulilasit); Naval Oy ~ 170 työntekijää (palloventtiilit); Amitec Oy ~ 120 tyntekijää (prosessi- ja putkiasennus); Coreplast Laitila Oy ~ 80 työntekijää (ruiskupuristusmuovituote ja heijastimet) ja Finnlamex Oy 75 työntekijää (laminoidut tuulilasit).
Merkittäväksi työllistäjäksi on noussut myös Laitilan Wirvoitusjuomatehdas Oy, jolla oli vuonna 2011 42 työntekijää.

Laitilassa toimii evankelisluterilainen Laitilan seurakunta. Kirkon sisäisistä herätysliikkeistä vaikuttavat paikkakunnalla ainakin rukoilevaisuus, evankelisuus sekä herännäisyys. Lisäksi paikkakunnalla järjestää jumalanpalveluksia Laesaaren kappelissa Suomen lähetyshiippakuntaan kuuluva Aamoksen seurakunta. Muita kirkkokuntia edustaa helluntaiherätykseen kuuluva Laitilan helluntaiseurakunta.

Laitilan keskiaikainen kivikirkko:

A) Antti Bilund kuvasi Laitilan kirkon kesällä 2010 (lisenssi, OK).

(Wikipedia, 2014): Laitilan Pyhän Mikaelin kirkko on keskiaikainen harmaakivikirkko, joka sijaitsee Laitilassa. Kivikirkko rakennettiin todennäköisesti noin vuosina 1460–1483. Kalannin koulukunta teki kirkon kalkkimaalaukset Pietari Henrikinpojan johdolla vuonna 1483. Muun muassa kirkon arkadikaarissa on taitavasti maalattu vapaasti aaltoileva köynnöskoristemaalaus. Kirkossa on myös krusifiksi 1400-luvulta. Kirkko on holvattu myöhäisgoottilainen kolmilaivainen hallikirkko. Holvaus on viisitraveinen ja sen pilareiden poikkileikkaus on ristin muotoinen. Tiilipääty lännessä on samantapainen kuin Porvoon tuomiokirkossa. Kirkon sankaripatsas on kuvanveistäjä Jussi Vikaisen käsialaa vuodelta 1951.

Mahdollisia kysymyksiä, korjauksia tai lisätietoja voi sivuston kokoajille lähettää helposti sähköpostilla:

PALAUTE (e-mail)

Takaisin etusivulle.