|
H)
Kuvassa on 'pohjalaismallinen hevostalli. Oikealla heinätalli, seinässä luukut, keskellä hevospilttuut ja varsojen koppi heinä- ja apesoimineen, vasemmalla silppupuoli eli ruokkijan puoli. Salmenkylän Pirttimäen talo.' (kuva ja kuvateksti: Toini-Inkeri Kaukonen/Niemimaa - kesät 1937-38).
Tämä kuva on Toini-Inkeri Kaukosen (Niemimaa) kesien 1937-38 aikana valmistamasta tutkimuksesta 'Kangasniemen pitäjästä ja sen kansanomaisista rakennuksista' ('Savotar IV' ~ 1949, 'Savolaisen osakunnan kotiseutujulkaisuja').
Kaukonen kirjoittaa: Karjatalous on viime vuosikymmeninä Etelä-Savossa suuresti kehittynyt. Muutama vuosikymmen sitten se oli 'esi-isäin aikuisella kannalla', esim. sydäntalvella ei saatu lainkaan maitoa. Nykyisin tuodaan eri puolilta Kangasniemeä maitoa ja kermaa läpi vuoden kirkonkylään osuusmeijeriin, joka maataloudellisen neuvonnan ohella on paljon kehittänyt karjataloutta. Kaskiviljelyn kukoistusajan jälkeen tosin karjan luku aluksi vähentyi viljan ja rehun määrän sekä hyvien laitumien vähetessä.
1500- ja 1600-luvuilla lienee kotieläinten luku ollut vielä hyvin pieni.
Kauan vanhoillisella kannalla säilyneet olot lienevät vaikuttaneet siihen, että puisia, permannottomia, pimeitä lantanavetoita oli 1930-luvun lopulla monin paikoin käytännössä sekä taloissa että mökeissä. Vielä kymmenen vuotta sitten suhtauduttiin eräässä talossa , jonka naapuriin oli tehty 'siltanavetta', siihen epäilevästi arvellen, etteivät lehmät menestyisi siinä yhtä hyvin kuin lantanavetassa.
Lantanavetoita on sekä hirsisiä että isoja, särky- tai mukulakivistä rakennettuja kivinavetoita, jotka ovat Kangasniemellä melko yleisiä. Y.Valjakan pitäjänkertomuksessa sanotaan v.1835 tehdyn tilaston mukaan Kangasniemellä olleen kivinavettoja kymmenessä 'rahvaan talossa'. Navettaa sanotaan Mikkelin pitäjään rajoittuvissa kylissä myös lääväksi.
(Toini-Inkeri Kaukonen/Niemimaa, 1937-38)
Pihamaalta niitylle siirretty puusaranallinen 'kokkitalli', vuosiluku 1736, Salmenkylä, Pirttimäki. (kuva ja kuvateksti: Toini-Inkeri Kaukonen/Niemimaa - kesät 1937-38).
|
|