|
Hirsirakennustekniikasta:
D)
Professori Toini-Inkeri Kaukonen (Niemimaa) kirjoitti kesien 1937-38 aikana tutkimuksen Kangasniemen pitäjästä ja sen kansanomaisista rakennuksista. Kirjassaan Kaukonen esittelee ansiokkaasti hirsirakentamisen eri muotoja ja erityisen kiinnostavaa on saada tiivistetysti tallennettuna alan runsasta terminologiaa.
Kaukonen kirjoittaa: Hirsirakennuksissa vuoliaiset kannattavat siltapalkkeja. Paikoitellen on ruokatuvan sillan alla kuoppa, mutta toiset pitävät haittana sitä, jos on iso lakka sillan alla, se nimittäin pitää huoneen kylmänä ja kosteahkona.
Tasakerran sivuseinien ylimpiä hirsiä nimitettään ripsiäishirsiksi. Ne jätettiin ennen toisia pitemmiksi, koska silloin oli hyvä rakentaa ulkokatto, varsinkin painava palkkikatto niiden varaan. Aittojen ripsiäishirsissä on esiintynyt hieman koristelua.
Päätyseinien ylimmät hirret ovat hattujaishirret. Ne ovat kurkiaisten päällä ikäänkuin hattuna.
Pääty tehtiin ennen hirsistä ja melko matalaksi. Päätyhirsiä liiteltäessä pantiin väliin pieniä tulkkupuita vahvistukseksi ja kiinnipitämään. Päädyn korkeus oli 1/4 tasakerran korkeudesta, joka sisältä katsoen on vanhoissa asuinrakennuksissa noin kolme metriä. Mainittua päädyn korkeutta ovat nuoremmat rakennusmiehet pitäneet liian matalana ja tehneet sen seinien korkeuden 1/3 ja 1/4 väliltä.
Ulkokattoa kannattavat vanhantyylisissä rakennuksissa päädystä toiseen ulottuvat hirret, raavelit. Ne pantiin paikoilleen sitä myöten kuin päätyä tehtiin, ylimmäiseksi harjaraaveli. Raavelin päällä ovat ruoteet, jotka kannattavat ulkokattoaineksia. Nykyisin asetetaan katonkannattajiksi raavelien asemesta takstuolit.
Tuohikattoja eli malkakattoja näkee vielä melko yleisesti, joskin monet niistä ovat rappeutuvia eikä uusia enää juuri tehdä. Tuohikattoja on ainakin nykyisin ns. kylmissä huoneissa, kuten aitoissa, heinätalleissa, nuottakatoksissa, myllyissä jne. Niissä ne olivat ennen pärekattojen yleistymistä miltei yksinomaisia.
Tuohikattoisia asuinrakennuksiakin tavataan, mutta nykyisin vain mökeissä ja entisissä torpissa. Niissä ei ollut hirsiä käytettävissä palkkikattoihin, joita ennen oli varakkaiden asuinrakennuksissa. Eräitä kokkitalleja lukuunottamatta en nähnyt tuohikattoja eläinten suojissa enkä saunoissa.

Kuvassa näkyy malkakatto, jossa malat ristikkäin harjalla, varsinainen tuohikatto-osuus puuttuu. (Paavon talo, Nousiainen, Nousiala).(kuva: S&J, 29.7.2006).
Kaukonen jatkaa: Kangasniemeläiset tuohikatot on tehty ns. juuriskoukkujen ja lammuskaiteiden avulla, jotka estävät tuohien päälle asetettuja malkoja luisumasta. Toisissa tuohikatoissa malat menevät harjalla lomittain ristiin. Paikoitellen on malkojen päällä harjan suunnassa tukipuita eli tuulikkaita, jotka on närevitsoilla kiinnitetty päädyn reunaan. Tuohikatto kestää kauan, noin satakin vuotta, jos välillä korjataan juurikoukkuja ja malkoja.
Palkki- eli kourukattoja ei enää tehdä, koska niihin kuluu paljon puita. Entisiä on vielä riihissä, saunoissa, navetoissa, kodissa, pajoissa ja myös paikoitellen vanhoissa asuinrakennuksissa, etupäässä siis ns. lämpimissä huoneissa. Palkkikatotkin kestivät kauan, kun ne hyvistä hongista kupreiksi vestettiin, niin ei niitä huomenna tarvinnut korjata. Vesi juoksi pois kouruja myöten. Kesäisin palkkikatot kyllä pyrkivät karsinoitumaan eli ravistumaan.
Lautakattoja on käytetty etenkin niittytalleissa, pajoissa, kodissa, saunoissa ja tuulimyllyissä. Ennen särettiin hirret nauloilla halkaisten laudoiksi. Lautakatotkin olivat pitkäikäisiä. Nykyisinkin niitä tehdään etenkin metsähuoneisiin, mutta ne eivät ole yhtä kestäviä kuin ennen, koska ne tehdään entiseen hyvään honkaan verrattuna huonommasta puusta.
Päre- eli liistekatot ovat olleet yleisiä muutaman vuosikymmenen ajan. Paljon tuohi- ja palkkikattoja on muutettu pärekatoiksi.
Olkikattoja näkee nykyisin jonkin verran esim. ladoissa ja nuottakatoksissa, mutta ne ovat tulleet käytäntöön verrattain myöhään.

Kuvassa näkyy kaksi eri nurkkamuotoa viereisten aittojen hirsinurkissa - oikealla harvinaiseksikin luokiteltava sulkanurkka, jossa nurkan pää on kuusikulmainen. Vasemmalla on sasunurkkaa, jossa hirren kulmia on veistetty (Paavon talo, Nousiainen, Nousiala).(kuva: R.S-J, 29.7.2006).
Kaukonen jatkaa: Nurkkasalvaimien alalla havaitaan yhtenäistymistä ja monet entiset muodot ovat käyneet harvinaisiksi. Siksi niistä alkaa olla vaikea saada tietoja. Seuraavista tiedoista osa perustuu opettaja Oskari Kuitusen murremuistiinpanoihin. Ilmeisesti on ollut eri nurkkakausia, jolloin jokin nurkkamuoto on ollut yleisin (kuten nykyisin jyrkkä nurkka, jota tasanurkka työntää tieltään), siksi kunnes uusi muoto on syrjäyttänyt vanhan.
Salvainmuodot eli nurkat erotetaan sekä salvaimen pykälän veistoksen että hiiren nurkanpään muodon mukaan. Ristiliitoksen pykälän mukaan jaetaan nurkat tavallisimmin vinohampaisiin eli vinopykäläisiin ja jyrkkähampaisiin eli jyrkkäpykäläisiin. Myös koirankaula- ja sasunurkkien nimet johtuvat hirsiliitoksen muodosta. Nurkanpään muodon mukaan erotetaan pölkkynurkka, sulkanurkka, puolisulkanurkka ja jyrkkä nurkka, jotka ovat ns. pitkiä nurkkia. Niiden vastakohta ovat tasanurkat, joissa nurkanpää on sahattu seinän tasalle.
Yksinkertaisin on pölkkynurkka, jossa nurkanpää on jätetty vestämättömäksi ja nurkkapykälänä on tavallisesti vain pyörtävä syvennys. Pölkkynurkkaisia ovat yleensä metsätallit ja rantakatokset, huonot liiterit. Opettaja Oskari Kuitunen on merkinnyt, että on mainittu myös hyvin vanhan kartanohuoneenkin satunnaisesti olevan pölkkynurkkaisen. Asaria Kuitusen eli "Risa-Askon" metsäsaunan nurkanpäät olivat pölkylle jätetyt.
Yleisin nurkkamuoto oli 1930-luvulla sekä lämpimissä että kylmissä huoneissa jyrkkänurkka eli lautanurkka. Siinä on nurkanpää nelikulmaisnen, salvaimen pykälä voi olla joko suorakulmainen tai vinoreunainen. Lämpimiin huoneisiin on tehty tavallisesti vinoreunainen salvain, kylmiin jyrkkäreunainen, jota kyllä viim aikoina on tehty lämpimiinkin huoneisiin. Vinopykäläinen salvain lienee vanhempi ja ehkä jyrkkäreunaisen tullessa käytäntöön on syntynyt tällainen jako.
Sasu tarkoittaa nurkkapykälän viereen hirren kulmiin veistettyjä vinoja leikkauksia. Sasua käytetään siksi, että se ei pure niin sammalia poikki ja on tiuriimpi kuin tavalliset pykälät.
Koirankaulanurkkaa näki 1930-luvun lopulla siellä täällä harvinaisena vanhoissa aitoissa ja saunoissa. Opettaja Kuitunen on kangasniemen sanastoon piirtänyt koirankaulanurkan vuosiluvulla 1731 varustetusta aitasta. Professori Sireliuksen v.1908 Hokan kylästä valokuvaamassa vanhassa ja melko alkeellisessa savutuvassa oli koirankaulanurkka. Siinä kiertää melkein ympäriinsä sasu, niin että nurkasta tulee tarkkaa, hirren kaula jää kapeaksi, pykälä on kuin koira selällään ja nurkanpää sulkanurkan tapainen paitsi hirren alaosa on kovera.
Vinopykäläisessä sulkanurkassa nurkan pää on kuusikulmainen. Sulkanurkkia ei enää moneen vuosikymmeneen tehty, mutta varsinkin vanhoissa aitoissa niitä vielä näkee. Sulkanurkat olivat yleisiä etenkin pyöreähirsisten seinien aikana. Niitä pidettiin kauniina ja siksi niitä sirotekoisissa aitoissa suosittiin. Professori Sireliuksen eräässä Hokan kylästä v. 1908 Kansallismuseolle valokuvaamassa savutuvassa on sulkanurkka.
Puolisulkanurkassa on vinoveistos tehty vain nurkanpään kulmiin. Tämä vinoveistos on oikeastaan loiva sasu.
Opettaja Kuitusen muistiinpanon mukaan joutsalainen ja hirvensalmelainen sanoo Kangasniemen nurkaksi puolinurkkasulkaa.
Tasa- eli lyhytnurkat ovat tällä vuosisadalla tulleet käytäntöön talonpoikaisissa rakennuksissa. Niitä sanotaan joskus satunnaisesti myös kirkonnurkiksi. (Toini-Inkeri Kaukonen/Niemimaa, 1937-38)
|
|