|
Kangasniemen ilmiöitä ja henkilöitä vuoden 1953 syksystä alkaen:
G)
Kangasniemen Kunnallislehden historiallinen ensimmäinen numero ilmestyi 14.10.1953. Kyseisistä nelisivuisista lehden ensimmäisistä numeroista saa erinomaisen mahdollisuuden hahmottaa Kangasniemen silloista ajankuvaa sekä uutisista, artikkeleista että myös maksetuista ilmoituksista. Ensimmäisestä numerosta alkaen sekä kangasniemeläiset isommat liikeyritykset että myös yksittäiset pienyritäjät käyttivät Kunnallislehteä oman toimintansa mainosvälineenä. Nyt 60 vuotta myöhemmin Kunnallislehden numeroista välittyy ajankohdastaan tarkkoja yksityiskohtia, joita on tähän kuvaruutuun poimittu uutisia ja ilmoituksia sellaisista asioista ja ilmiöistä, joille on ollut vaikeampi löytää paikkaa sivustoltamme nimenomaan käytetyn jakoperusteen eli sijainnin mukaan.
Olavi Langinkoski mainosti ensimmäisessä Kunnallislehden numerossa kuorma-autokuljetuksiaan. Siiri Laitinen muisteli (15.2.2014) hänen toimineen kuorma-autonsa kanssa Lapaskankaalta käsin. Olavin isä Paavo oli tuomari Langinkosken veli. Siiri muisteli Olavi Langinkosken asuneen perheineen jonkin aikaa myös Satamatien varrella maalari Hugo Mannisen talossa. Sittemmin Olavi Langinkoski oli Siirin muistaman mukaan muuttanut Ouluun Veho:n automyyjäksi.
(Jukka Kiljunen. 11.7.2014): Siiri muistaa oikein Olavi Langinkosken omakotitalon paikan Lapaskankaalla kuten senkin, etta Olavi meni Ouluun Vehon palvelukseen, kun toiminta K-niemellä ei kannattanut. Siella O. kohosi jonkinlaiseen johtavaan asemaan, koska etsi Kangasniemeltä tyontekijääkin sinne koneiden ja autojen kanssa ammatikseen toimineiden keskuudesta. Tämä oli ehkä 60-luvun alkupuoliskolla. Isäni Reinokin pyrki. Kiinnostuneita hommasta oli K-niemellä useampia. Olli valitsi yhden. Tama perhe ei kuitenkaan viihtynyt siellä kuin ehka korkeintaan vuoden ja palasi K-niemelle. Olavin tytär, Hannele, on jatkanut Langinkosken juristisuvun perinnettä.
'Kangasniemen Autohuolto' mainosti palveluitaan Kangasniemen Kunnallislehden historiallisessa ensimmäisessä numerossa 14.10.1953. Toistaiseksi emme ole pystyneet vanhan kaartin autoilijoitakaan haastattelemalla selvittämään, kuka tätä firmaa hoiti ja missä se toimi. Arvailuja eri huoltamoiden ja bensa-asemien suuntaan on kuultu, mutta varmistettua tietoa ei ole - eli lisävihjeitä tarvitaan.
'Kangasniemen Autokoulu' mainosti Kangasniemen Kunnallislehdessä 28.10.1953. Ilmoittautumiset ammattikurssille piti tehdä 'Kangasniemen Autohuoltoon', johon ilmoituksessa oli annettu sama puhelinnumero eli mainitut yritykset toimivat "saman katon alla". Tässä yhteydessä on esille tuotu Haaviston nimeä, mutta varmistus puuttuu. Yritysten sijaintipaikkakin on toistaiseksi täysin epäselvä.
(Jukka Kiljunen, 16.7.2014): Seuraavassa vain spekuloin olematta ollenkaan varma asioista. Mutta ehkä tämä auttaa täsmentämään jonkin teistä muistikuvia, ja tuloksena on faktaa: Pieksämäellä ja Kangasniemellä ajo-opetusta antanut Haaviston autokoulu saattaa olla tässä kysymyksessä. Edelleen vain "saattaa" olla, että puh.nro 134 olisi kuulunut Reino Liukkosen (Uudistalon Reino) maille rakennetulle kiinteistölle, jossa toimi bensa-asema, autotarvikemyynti ja 2-ponninen korjaamotila (ilmoituksen "Kangasniemen Autohuolto" ?). Sen ja myymälähuoneen välissä oli vielä pienempi huone, joka oli tarkoitettu mm. ruiskumaalauksiin. Konttorihuone oli yläkerrassa. Ko. ilmoituksen julkaisemisen aikoihin siinä toimi yrittäjänä Tauno Mikkola. Taunon jälkeen toiminta jatkui Kangasniemen Huoltokeskus -toiminimellä. Tässä oli lukuisia osakkaita. Työntekijänä oli tuolloin mm. Erkki Reinikainen (myöh. Palo-Erkki, vapaapalokuntalainen, josta palopäällikkö Arvi Heiskasen yllättävän kuoleman jälkeen tuli K-niemen VPK:n palopäällikkö) Erkki perheineen asui tuohon aikaan vastapäätä Liukkosen Reinon talossa. Tyttärensä Pirkko oli luokkakaverini. Takaisin lehti-ilmoitukseen "K-niemen Autokoulusta": On mahdollista, että ennen Haavistoa valmennusta ajokortin saantiin K-niemellä olisi antanut Tauno Mikkola, ja ko. ilmoitus olisi siis hänen. Ainakin hän valmensi isäni Reinon kuorma-autokortin tutkintoon 50-luvun alussa. Oliko Haavisto lähistöllä asuneen poliisi (Edvard?) Pynnösen vävy? Tässä kysymyksiä ja oletuksia - vailla vastauksia.
(Satu Kontio, 4.8.2014): Autoteknikko-isäni taisi työskennellä tuolla 50-luvun alussa vuoden pari, kunnes nai äitini ja muutti Hartolaan.
(Kangasniemen Kunnallislehti, 21.10.1953): Kunnanlääkärinä toimi Matti Mäkipentti (vastaanotto joka arkipäivä klo 9-13), hammaslääkärinä Pirjo Hämäläinen ja eläinlääkärinä Veikko Rajas.
Kangasniemen Kunnallislehden aivan ensimmäisestä numerosta alkaen lehden sivulla 3 (vasemmassa alanurkassa) julkaistiin kevyt 'pakina' otsikolla Hiskias haastelee. Tähän mennessä kukaan 'haastateltu' ei ole osannut varmaksi kertoa, kuka tuon Hiskias-nimimerkin taakse kätkeytyi. Oskari Kyröläistä on ehdoteltu - tai pikemminkin arvailtu. Kirjoitustyyliltään tämä 'Hiskias' ei kuitenkaan ihan Kyröläisen kirjoitustyyliä edusta?
(Kangasniemen Kunnallislehti, 21.10.1953): Hyvä leikki: Pikku Maija makasi selällään lattialla pyörien ympäri ja hyräillen. - Mitä sinä nyt leikit? kysyi äiti. - Minä olen gramofooni ja soitan nyt Ankanpoikasta.
Kun äiti katsahti Maijaansa hetken kuluttua tämä makasi vatsallaan lattialla pyörien koko ajan. Äidin kysymykseen hän vastasi: - Nyt soitan levyn toista puolta.
(Kangasniemen Kunnallislehti, ilmoitus - 21.10.1953): Kuorma-auto saatavana ajoon - M.Reinikainen. Puh. 57.
Kangasniemen Kunnallislehti, ilmoitus - 28.10.1953.
Kangasniemen Kunnallislehden numerossa 4.11.1953 julkaistiin luettelo kyseisen lehden asiamiehistä. Kirkonkylässä lehden tilauksia hankkivat: postikonttori, Kone- ja urheiluliike, Savonseutu, Arvi Joutsalainen, Eelis Nykänen, Kerttu Telatie, Sirkka Svala ja Lennart Manninen.
Kirkonkylän ulkopuolella toimivat seuraavat asiamiehet: Otto Pöyhönen (Orala), Meeri Sarapalo (Synsiö), Kalle Reinikainen (Kutemajärvi), Vilho Ylönen (Rutakoski), Väinö Tyrväinen (Tahkomäki), Oskar Liukkonen (Ruokomäki), Hautakankaan Osuuskauppa, Onni Ylönen (Kauppila), Eero Kiesi ja Eino Littunen (Läsäkoski), Vilho Laukkarinen (Vuojalahti), Erkki Saksa (Vaimosniemi), Yrjö Joutsalainen (Sydänmaa), Reino Väisänen (Hokan Osuuskauppa), Niilo Hokkanen (Kinttuniemi), Erkki Kinnunen (Hännilän Osuuskauppa), Lasse Kinnunen (Ristikangas), Emil Hokkanen ja Kalle Liukkonen (Makkola), Emil Rytkönen (Särkimäki), opettaja Kervinen ( (Mehtoniemi), kauppias Kuusimäki ja Irja Komppa (Kortesalmi), Urho Manninen (Levä), Fabian Suuronen (Laitiala), Olavi Hokkanen (Haarajoki), Vilho Pylvänäinen (Vihave), Airi Romo (Harjunmaa), Martti Hokkanen (Kerinkanta, Luusniemi), Mannisen kauppa (Luusniemi) ja Pauli Huuhka (Reinikkala).
Kunnallislehden seuraavassa numerossa 11.11.1953 asiamiesten luetteloon tehtiin vielä seuraavat lisäykset: Jaakko Hokkanen (Seppälä), H.Rislahti (Pylvänälä) ja Antero Hämäläinen (Kaihlamäki).
Kangasniemen Kunnallislehden numerossa 4.11.1953 kaivattiin otsikon Koska saapuu puhelinlinja Kangasniemeltä Jyväskylään? alla suoraa puhelinlinjaa Jyväskylään. Mikkeliin oli jutun mukaan jo suora yhteys, mutta puhelut Jyväskylään välitettiin kirjoittajan tietojen mukaan vielä Mikkelin tai jopa Vaasan kautta.
Kangasniemen Kunnallislehden numerossa 4.11.1953 uutisoitiin poliisiviranomaisten suorittamasta kevyen liikenteen tarkastuksesta Kangasniemen kirkonkylällä. Poliisi oli joutunut sakottamaan useita polkupyöräilijöitä, joilla ei kulkuneuvossaan ollut toimivia valoja ja kissansilmiä.
Kangasniemen kunnallisvaalit 1953:
Kangasniemen Kunnallislehti uutisoi historiallisessa ensimmäisessä numerossaan 14.10.1953 Kangasniemen kunnallisvaaleja. Etusivulla lueteltiin valtuustoon valitut puolueittain:
Maalaisliiton vaaliliitosta (16): kansanedustaja Wiljam Sarjala, maanviljelijä Vilho Siitari (Luusniemi), mv. Oskari Liukkonen (Könönen), mv. Eero Kosonen (Kutemajärvi), mv. Edvard Junni (Luusniemi), mv. Otto Pylvänäinen (Vihave), mv. Eino Pylvänäinen (Ukonmäki), mv. Vilho Reinikainen (Mannila), mv. Onni Alpo Laitinen (Kauppila), mv. Vilho Romo (Petäjäselkä), mv. Vilho Häkkinen, nuorempi (Hyyrylä), mv. Alvi Patrikainen (Salmenkylä), mv. Toivo Laitinen (Kutemajärvi - Rasto), mv. Mauri Pynnönen (Vuojalahti), mv. Fabian Huikko (Vehmaskylä) ja mv. Toivo Laukkarinen (Kutemajärvi - Ollinaho).
Kansandemokraattien vaaliliitosta (2): seppä Reino Varjo (kk), pienviljelijä Antti Tiihonen - nuorempi (Vaimosniemi).
Vaaliliitosta "Eri alojen asiantuntemusta valtuustoon" (2): opettaja Helmi Romo (kk) ja kunnanlääkäri Matti Mäkipentti (kk).
Sos.dem.työväen ja pienviljelijöiden vaaliliitosta (11): entinen myymälänhoitaja Antti Tossavainen (kk), pienviljelijä Onni Albin Hämäläinen (Istruala), myymälänhoitaja Eino Huoponen (kk), mv. Yrjö Hokkanen (Hokka - Haukilahti), työnjohtaja Vilho Einari Venäläinen (Kaihlamäki), pienvilj. Otto Tiihonen (Makkola), opettaja Arvo Mäenpää (Vihave), koneenhoitaja Aati Tissari (kk), puuseppä Lauri Rikhard Hellberg (Läsäkoski), työmies Vilho Halttunen (Synsiö) ja pientilallinen Väinö Huikko (Kutemajärvi).
Vaalitulosuutisen lopussa kirjoittaja tuo vielä esille, että "oteäänet voivat muuttaa tulosta, sillä jos maalaisliiton vaaliliitto saa 16 oteääntä enemmän kuin sos.demokraattien vaaliliitto, siirtyy yksi paikka sos.demokraateilta maalaisliitolle. Vaalin lopullinen tulos määrätään 23.10,1953 pidettävässä keskuslautakunna kokouksessa".
Kunnallisvaaleissa oli ollut äänioikeutettuja 6334 ja äänestäneitä 3637 (57,42% äänioikeutettujen lukumäärästä. Porvarilliset vaaliliitot olivat saaneet äänistä 60%, sos.demokraattien vaaliliitot 33,8% ja kansandemokraattien vaaliliitot 6,2%.
Kangasniemen Kunnallislehden numerossa 4.11.1953 Oskari Kyröläinen esitteli eroavan kunnanvaltuuston jäsenien "erikoispiirteitä" tarkoituksenaan kiittää heitä toiminnastaan:
Borovifoff Paavo: Siirtolaismaanviljelijä "Säynätmeren" takaa. Ei menettänyt valtuuston aikaa paljoilla puheenvuoroilla. Jää pois uudesta valtuustosta.
Halmeslahti Aati: Hiljainen ja sovinnollinen karjanostaja kirkolta. Näytti ottaneen ohjeekseen sananparren: "Puhu vähän, mutta ajattele enemmän". Ei uuden valtuuston luettelossa.
Heiskanen Iida: Kauniimpaa sukupuolta yksinään edustava kartanon rouva Hännilästä. Herätti kunnioitusta myöskin ulkoisella olemuksellaan. Ei tule uuteen valtuustoon.
Hellberg Lauri: Kuulu venemestari Läsäkoskelta. Vaitelias, vähä-ääninen valtuutettu. Myös uuden valtuuston jäsen.
Hokkanen Vilho: Harvoin, mutta sitä päättävämmin esiintyvä maanviljelijä Seppälästä. Erikoispiirre reistailu koneiden kanssa. Jää rannalle uudesta laivasta.
Huikko Fabian: Pitäjän länsilaitaa edustava maanviljelijä Vehmaskylästä. Kansa katsoi, ettei ole tehnyt pahaa ja valitsi uudelleen.
Huoponen Eino: Terhakka edustaja valtuustossa, kuten varsinaisessa toimessaan Savonseudussakin. Kantoi nähdäkseni toisinaan kärsivää miiniä, kun väkeä olisi ollut, mutta kukaan ei ostanut mitään. Sai vaaleissa jatkokontrahdin.
Kyröläinen Oskari (=itsestään): Puheenjohtajan nuijan varressa roikkunut markkinakaakki, joka pitää korsuaan Lehtolassa, ja jonka valitsijat heittivät yli, että roiskahti, ettei pääse sotkemaan kaikkia kunnan asioita. Tämän esittelyn kyhääjä.
Lahikainen Emil: Jämerä isäntämies Oralasta, joka sanoi sanottavansa lain varmuudella. Sai kolmen vuoden kotiloman talouttaan hoitamaan.
Lahikainen Väinö: Ruuan runtelema, messevä maanviljelijä-lautamies Luusniemeltä, jonka oli vaikea sanoa sanottavaansa ilman huumoria. Jäi opettelemaan vakavuuden aakkosia kolmeksi vuodeksi.
Laitinen Toivo: Filosofin piirteitä osoittava vakava, mullantonkija Kutemajärveltä. Kansan mielestä käypä mies, koska kelpasi uuteenkin valtuustoon.
Laukkarinen Armas: Työn ja kiireen kanssa ikuisen kontrahdin tehnyt jalkinemestari Kirkonkylästä. Kansa katsoi, että suutari pysyköön lestissään ja jätti rantakivelle.
Laukkarinen Toivo: Markan laidasta lujasti kiinni pitävä maanviljelijä Kutemajärveltä. Sai kolmen vuoden viisumin uudelleen.
Leikas Mauri: Tunnettu Kansaneläkelaitoksen virkamies-maanviljelijä ja valtuuston varapuheenjohtaja. Molskautettiin valitsijoiden voimalla samaan veteen kuin puheenjohtajakin.
Liukkonen Oskari: Tarkasti kaikkia asioita seuraava talousmies Könösestä. Piti usein tuntumayhteyttä Toivo Laukkarisen kanssa, jonka hänen kotiympäristönsä katsoi vielä tarpeelliseksi ainakin kolme vuotta.
Mäkipentti Matti: Huljakka rohtoruhtinas ja puukkotaituri. Kaikki asiat vakavasti ottava ja nopeasti reagoiva rutiinipakkaus. Valitsijoiden mielestä edelleenkin tarpeellinen kunnan talouspaiseita parantamaan.
Partti Otto: Hokkalainen kansankynttilä. Ei esittänyt asiaansa diplomaatin viekkaudella ja siksi tarttui usein hampaistaan kiinni toisinajattelevien kanssa. Passi vanhenee tämän vuoden lopussa.
Patrikainen Alvi: Reipas ja asiallinen siirtomaanviljelijä Salmenkylästä. Kantaa harlulaisten lippua uudessakin valtuustossa.
Puolakka Mauno: Erittäin tempperamenttinen ja järkevä maanviljelijä-majuri Leskelästä. Hämäläiseksi harvinainen koiranleuka, jota kukaan ei katsonut omakseen uuteen valtuustoon.
Pylvänäinen Eino: Riuska isäntämies Siikaselältä, joka tuskin kunnioittaa mitään muuta kuin työtä. Hankkinut kokemusta puheenjohtajan nuijan pidossa sosiaali- ja taksoituslautakunnassa. Yksi uuden valtuuston kellokkaista.
Romo Vilho: Maanviljelijä ja Harjunmaan Osuuskassan rahakirstun vartija. Vakaa ja toisinaan vaikeasti taivuteltava valtuutettu uudessakin valtuustossa.
Rusanen Matti: Selkeäsanainen, pieni ja pippurimainen kansakoulunopettaja keskeltä pitäjää. Kouluasioiden erikoistuntija. Muuttaa ensi vuonna muualle ja siksi valitsijat ottivat valtakirjansa pois uudelta vuodelta.
Sarjala Wiljam: Valtuustolle erikoisväriä antava poliitikko, jonka ilmeille on ominaista ikuinen hymy. Pitäjää tarkoin tunteva, palvelushaluinen uudenkin valtuuston jäsen.
Savolainen Otto: Jäyhä ja hyvinvointia uhkuva rakennusmestari Kirkonkylästä. Esittää usein mielipiteensä rautakangennielijän jäykkyydellä, mutta on samalla hetkellä valmis rehevään huumoriinkin. Ei saanut lippua uuteen laivaan.
Siitari Vilho: Selvälinjainen ja suorapuheinen talonpoika Luusniemeltä. Käyttökelpoinen mies uudessakin valtuustossa.
Tiihonen Otto: Äkryntaipaleen kylään kuuluva pienviljelijä Makkolan puolesta. Seuraa asioita tarkasti, mutta ei puhu paljon. Tulee uuteenkin valtuustoon.
Tissari Aati: Vastuunalainen koneenhoitaja meijeriltä. Vanha ja kokenut kunnallismies. Yksi uuden valtuuston pätevimpiä perämiehiä.
Toivakka Fabian: Puolen vuosisataa kaikenlaisissa kunnan liemissä keitetty taloustirehtööri Tintolta. Keinotteli nimensä pois ehdokaslistasta omaksi hyödykseen, mutta kuntalaisten varmaksi vahingoksi.
Tossavainen Antti: Sutkauksistaan ja sanankäänteistään kuuluisa kuplettimestari. Kauan kunnan asioissa rehkinyt valtuutettu. Asettaa uudessakin valtuustossa sanansa sellaiseen järjestykseen, ettei suru pääse kuulijoita ruokkimaan.
Varjo Reino: Kuntaan muualta muuttanut railakka rautakoura, jonka komentopaikka on Kirkonkylässä. Ahkera puheenvuorojen käyttäjä, mutta vähemmän riitaa rakastava, kuin mitä moni etukäteen arveli. Löytyy uuden valtuuston jäsenluettelosta.
Venäläinen Viljo: Rintamamiestilalle Pylvänälään lähtökuoppansa kaivanut metsätyönjohtaja. Piirtänyt puumerkkinsä myöskin uuden valtuuston penkkiin.
|