|
D)
Osuuskaupan ja Ikosen leipomo- ja baarirakennukset olivat kevättalvella 1985 saavuttaneet viimeisen muotonsa (kaikki kuvat: S&J). Syyskesällä 1986 oli näiden talojen kohdalla jo valtava monttu uutta Osuuspankin rakennusta varten.
Näissä kevättalven 1985 kuvissa Osuuskaupan rakennuksessa oli jäljellä enää puolivaloilla toiminut baari (kahvio - kioski lukee ikkunassa). Ulkoterassi eteläpäädyssä ei kesäisinkään enää ollut juuri asiakkaita ruuhkaksi asti houkutellut.
Ikosen puolella toimi kuvanottoaikaan maataloustarvikkeiden kauppa. Leipomo ja muut toiminnat olivat loppuneet jo tässä vaiheessa. Ikosen baari oli hetken toiminut Säästöpankin rakennuksessa aivan 1970-luvun lopussa.
Tämän kirjoittaja ehti vierailla Osuuskaupan baarissa ("Osulan baari") tasan kerran - kesäkuun alussa 1980 siellä pidettiin Kehruu- ja tuohipäivien suunnittelukokous, johon osallistuin. Tuohon aikaan baari ei ollut enää normaalisti auki kahvin ystäville, vaan tilat aukaistiin vain tilauksesta isommille ryhmille.
Kangasniemen Osuuskauppa oli vuoden 1983 aikana sulautunut Jyväskylän Keskimaahan : "Osuuskaupan myynti oli kaikkiaan 1980-luvun alussa noin 30 miljoonaa markkaa (12,5 milj. euroa). Myynti polki paikoillaan. Poistoja ei voitu tehdä täysmääräisinä. Pian tuli eteen myös toimitusjohtajan vaihtuminen terveydellisistä syistä. Hallitusneuvosto totesi elokuun lopulla 1983, että syntymässä olevat alueosuuskaupat ovat oikea ratkaisu sekä koko SOK-kauppayhtymän että yksittäisten osuuskauppojen kannalta. Niin myös Kangasniemen Osuuskaupan parasta ajatellen.
Vaihtoehtoina oli Mikkelin suunnan Suur-Savo ja Jyväskylän Keskimaa. Suur-Savo oli lihakauppa-asioissa Karjaportin kannattaja ja siksi Karjaportin hallinnossa olleet kangasniemeläiset isännät kannattivat Suur-Savoa.
Kun Keskimaahan sulautumista käsiteltiin ensimmäisen kerran osuuskunnan kokouksessa 31.10.1983, esitys hyväksyttiin äänin 87-4. Kolme pidättäytyi äänestämästä. Toisessa kokouksessa 11.11.1983 sulautuminen vahvistettiin" (lähde: 100 vuotta keskisuomalaisten kotien hyväksi - Osuuskauppa Keskimaa 1915-2015).
* * * * *
Kansantaiteilija Mauri Antero Numminen (s.1940, Somero) julkaisi vuonna 1986 kirjan Baarien mies, jonka ideana oli kuvata hänen keikkamatkoillaan tutuksi tulleita kansanomaisia keskikaljabaareja ympäri Suomea - mitä alkuvoimaisemmissa kunnossa olevia baareja, sen parempi Nummisen arvoasteikon mukaan.
Kirjaan materiaalia kerätessään hän oli vieraillut myös Kangasniemellä vuoden 1985 aikoihin (eli melko lähellä edellisten kolmen valokuvan ottamisen aikoja) ja kokemukset olivat olleet kovin synkkiä. Molemmat hänen hyväksymänsä keskikaljabaarit Kangasniemellä - Osuuskaupan AAA-baari ja Esson huoltamon baari - olivat suljettuja. AAA-baari oli tuolloin jo lopullisesti suljettu ja odotti purkua, Essolla oli taas Nummisen vierailuiltana ehditty antaa jo valomerkki.
Ei auttanut Nummisen kuin majoittua paikalliseen (ilmeisesti Juntusen) matkailijakotiin. Seuraavassa suora lainaus Mauri Anteron kirjasta, jossa hän kirjoittaa päähenkilöstään - eli itsestään - erikoisesti yksikön kolmannessa persoonassa eli 'hän'-muodossa selkeästi puhuttelusanalla 'Numminen'.
Numminen oli matkustanut kantatietä numero 13 kaakosta luoteeseen, kun hän päätti pysähtyä Kangasniemellä katsomaan Isonvihan aikaiselle taistelulle pystytettyä muistomerkkiä. Sen on Kangasniemen kotiseutuyhdistys pystyttänyt vuonna 1974. Numminen ei ollut käynyt paikkakunnalla pitkään aikaan, joten muistomerkin silmäileminen oli paikallaan.
Nyt oli iltaoluen aika. Numminen käveli AAA-baarin luokse. Hänen pettymyksensä oli suuri. Talo oli tyhjillään. Ohikulkijat kertoivat että talo purettaisiin, ja paikalle rakennettaisiin pankki. Eikö Kangasniemi halua säilyttää mitään arvokasta? Numminen sadatellen ihmetteli itsekseen. Oli sen verran myöhä, että Esson huoltamon keskiolutkahviossakin oli tullut valomerkki.
Tuohtuneena Numminen päätti mennä nukkumaan. Matkustajakodissa oli runsaasti väkeä. Asiakkaat olivat Kansan Raamattuseuran viidensien Suvipäivien osanottajia. Juhlat kiertävät ja vuorottelevat kolmessa kunnassa: Hartolassa, Joutsassa ja Kangasniemellä. Numminen joutui neljän hengen huoneeseen kolmen muun henkilöän kanssa.
Aamulla matka jatkui Toivakan ja Vaajakosken kautta. Laukaassa Numminen huomasi bensiinin olevan vähissä.
|