|
C)
Tästä rakennuksesta Kangasniemen Osuuskaupan tarina alkoi v. 1907. Rakennus sijaitsi nykyisen S-Marketin paikalla jo tuolloin.
Ennen vuotta 1906 Kangasniemellä oli toiminut jo tukku yksityiskauppiaita, osa heistä kohtalaisella menestyksellä - muutamien tarina oli jo ehtinyt päättyä konkurssiin.
Osuuskaupan historiikkikirjasta Kangasniemen Osuuskauppa 1907-1947 löytyy seuraava Wiljam Sarjalan kirjoittama teksti:
(Wiljam Sarjala, 1948): Vielä 80 vuotta sitten oli Kangasniemen kirkonkylä pieni mitätön kyläpahanen. Ainoastaan n. 20-30 asuntoa. Kun elämä oli melkein kokonaan luontaistalouteen perustuvaa, oli kaupanteon tarvekin vähäistä. Varmuudella ei tiedetä, kuka on ensimmäisen kauppaliikkeen tänne perustanut, mutta ensimmäisten joukossa on ainakin ollut kauppias Pekka Rumbin, vienankarjalainen kauppamies, jonka tiedetään harjoittaneen kauppaa paikalla, jossa osuuskaupan nykyinen ruokatavaramyymälä sijaitsee (= v.1948 kirjoitettuna tarkoittaa siis museon läheistä silloista liikerakennusta).
Noin 70 vuotta takaperin ( =1870-luvun loppupuolella) on nahkuri Benjam Ikander pitänyt myös kauppaliikettä, sijaiten hänen kauppansa nykyisen osuuskassan talon kohdalla, missä silloin oli sotamiesten puustelli.
Kauppapaikkana on osuuskaupan nykyinen paikka ollut myös jo kauan. 1880-luvun alkupuolella on Mikkelistä kotoisin ollut kauppias G.Pylkkänen perustanut siihen puodin. Hänen tiedetään tuoneen tänne 'kaupunkilaishienouksia'.
Pylkkänen möi kauppansa Juho Roposelle, joka puolestaan möi sen sitten v. 1907 vastaperustetulle Kangasniemen Osuuskaupalle.
Vanhoja kauppiaita on ollut sysmäläinen kauppias Henzius, jolla tiedetään olleen täällä pienen kauppaliikkeen.
Kangasniemen Osuuskauppa perustettiin joulukuussa 1906 - osuustoimintaa oli tätä ennen paikkakunnalla harrastettu jonkin verran mm. maamiesseuran puitteissa.
Osuuskunta tarvitsi 300 jäsenen nimet, jotta kauppatoiminta saatettiin aloittaa. Ensimmäiseen hallitukseen "Pellervo"-seuran mallisääntöjen hyväksymisen jälkeen valittiin Albert Suuronen, Arvid Viinikainen, Aati Marttinen, Frans A.Salojärvi, G.Halttunen ja K.Topelius.
Pellervo-lehti kirjoitti maaliskuussa 1907 seuraavasti: Osuustoiminta on koko lailla hyvällä alulla Kangasniemellä. Parhaillaan on näet rakennuksen alaisena kuntaa käsittävä osuusmeijeri kirkon läheisyyteen, laajan Puulaveden rannalle. Niinikään on suuren osuuskaupan perustamishomma meneillään ja niin pitkällä edistynyt, että sillä jo on kuvernöörin vahvistamat säännötkin.
Kauppa avataan kirkonkylässä keväällä, heti avoveden tultua.
Kuvassa näkyvä ensimmäinen Osuuskaupan toimitilarakennus saatiin ostetuksi kauppias Juho Roposelta. Ensimmäiseksi liikkeenhoitajaksi valittiin 9.5.1907 C.G.Vilkman Miehikkälän Osuuskaupasta. Vanhempana apulaisena hänellä toimi Heikki Naukkarinen, joka siirtyi Juho Roposen irtaimiston mukana Osuuskaupan palvelukseen. Nuoremmaksi apulaiseksi valittiin Juho Kivi Kiikalasta - hän oli maatalousneuvojana paikkakunnalla tunnetun Kaarlo Kiven veli. Omasta pitäjästä valittiin myyjäksi nuorukainen Otto Suuronen, myöhemmin ansioitunut osuuskauppamies ja sittemmin oman kaupan perustanut kangasniemeläinen.
Liike avattiin yleisölle 16.7.1907 - luvatusta avoveden ajasta hiukan myöhästyttiin rakennuksen korjauksista johtuen. Avajaispäivänä kauppa oli asiakkaita täynnä aamusta alkaen. Ihmisiä tuli massoittain sisälle pelkästään jo uteliaisuudestakin.
Eräitä uteliaita oli koolla kaupan pihalla tutkimassa, mitä merkitsivät nimikirvessä kirjaimet "R" ja "L". Joku keksi siihen aitosavolaisen tulkinnan: "Roposen loppu". Sitähän se - rakennnuksen osalta ainakin - todellisuudessa olikin.
Kangasniemen yksityiskauppiaat katselivat mielikarvaudella asiakkaiden ryntäystä uuteen liikkeeseen, mutta vähitellen senkin asian kanssa heidän oli opittava elämään.
Osuuskaupan toiminta sai Kangasniemen kirkonkylällä niin hyvän alun, että vuoden 1907 aikana perustettiin haaraliikkeet Kutemajärvelle ja Läsäkoskelle.
KYSYMYS: "Mitä kirjaimet R.L. tarkoittivat Osuuskauppa-nimen yhteydessä?"
VASTAUS: Rajoitettu lisämaksuvelvollisuus (= rl. tai r.l.), aiemmin osuuskuntien nimissä mahdollisesti ollut osuuskunnan sääntöihin viittaava nimitys. Vanhan osuuskuntalain mukaan osuuskunta sai myydä tavaroita tai palveluitaan vain jäsenilleen. Tästä periaatteesta on kuitenkin myöhemmissä osuuskuntalaeissa luovuttu.
Osuuskunnassa on oltava vähintään kolme jäsentä – tosin lakiesityksen mukaan 1.7.2013 alkaen jo yksikin jäsen riittää. Osuuspääoma kerätään osuusmaksuina jäseniltä ja jos sovittu, niin seuraavilta jäseniltä liittymismaksu. Pääsäännön mukaan jäsenet eivät ole henkilökohtaisesti vastuussa osuuskunnan sitoumuksista. Säännöissä voidaan määrätä mahdollinen lisämaksuvelvollisuus.
Roposelta v.1907 käyttöön ostettu liikerakennus täytti tehtävänsä jokseenkin sellaisenaan pari vuotta. Vuosina 1908-09 purettiin talon pohjoispää, ts. myymäläpuoli ja sen tilalle rakennettiin uusi hirsinen myymälä konttoreineen, muun osan rakennuksesta jäädessä entiselleen. Valmistuttuaan tämä uusi myymälä oli kangasniemeläisille "hienous" alallaan, niin tilava ja uudenaikainen se oli. Rakennustyön suoritti urakoitsija Kasper Partti. Ylläoleva kuva on kirjasta 'Kangasniemen Osuuskauppa 1907-1947'.
Ilmeisesti ollaan vielä 1910-luvulla, Osuuskaupassa nyt kulmaovi ja pääraittia reunustaa vielä aita (kuva: Mikko Halmeslahti ~ 14.11.2007).
(Biografiakeskus: Väinö Suuronen 1887-1956): Väinö Suuronen syntyi Suomäen tilalla Kangasniemen Unnukkalassa 1887. Vanhin veli Albert peri talon, mutta hänen kuoltuaan Väinö Suurosesta tuli 1939 Suomäen isäntä. Nuorena poikana Väinö oli kuitenkin suuntauduttava muulle kuin maanviljelijän uralle. Keskikoulun jälkeen hän muutti Helsinkiin ja pääsi 1909 ylioppilaaksi maanviljelyslyseosta. Hän tutustui opintomatkoillaan Ruotsissa, Tanskassa ja Saksassa osuustoimintaan ja maatalouskauppaan. Kesäisin hän työskenteli harjoittelijana Kylvösiemenyhdistyksessä ja Weibullin siemenkaupassa Ruotsin Landskronassa.
Osuustoiminta-ajatus innosti Suurosta jo varhain. Kun Kangasniemen Osuuskauppaa alettiin puuhata 1906, parikymppinen Suuronen oli aktiivisesti mukana. Ennen ylioppilaaksi tuloaan hän toimi Kangasniemen Osuuskaupan ensimmäisessä hallituksessa 1907–1909. Hän eteni kaupallisella uralla ja oli kiinnostunut erityisesti maatalouden kehittämisestä ja maataloustarvikkeiden kaupasta. Vuonna 1905 perustettu Keskusosuusliike Hankkija keskittyi alkuvuosinaan viljasiementen kauppaan. Suuronen työskenteli Hankkijan siemenosaston johtajana 1911–1918 ja sen jälkeen apulanta-, väkirehu- ja viljaosaston johtajana 1918–1923. Hän oli Hankkijan johtokunnan jäsen 1914–1922. Yhteydet osuuskauppoihin olivat kiinteät, ja Suuronen toimi Suomen Osuuskauppojen Keskuskunnan (SOK) väliaikaisena toimitusjohtajanakin muutaman vuoden ensimmäisen maailmansodan aikana.
Suuronen työskenteli Suomen elintarvikehuollon kannalta keskeisillä paikoilla Hankkijassa ja SOK:ssa. Hänet valittiin elintarvehallituksen johtoon poikkeusoloissa 1917–1918 sekä Maataloustuottajain Keskusliiton valtuuskuntaan 1917–1919. Suuronen toimi aktiivisesti myös Pellervo-Seuran johtokunnassa ja elintarvikeministeriön tuotantotoimikunnassa.
Tässä vielä Mikko Halmeslahden (14.11.2007) käyttöömme antamasta edellisestä kuvasta osasuurennos.
|