D)
Rutakoski ~ Hyyrylän kylän keskuspaikka 1920-50-luvuilla:
Tämä kuva Rutakosken kaupasta on Siikaselkä/Hyyrylä-perinnekirjasta (1987 ~ Pentti Laitinen). Pihan tieviitassa lukee Pynnölä. Kauppiaana Meeri Ravolainen.
Samaiselta paikalta Rutakosken entinen kaupparakennus kuvattuna 20.9.2008. Kuvaajana lähellä asusteleva R.Laitinen (lukion kuvataiteen kurssikuvaustehtävä). Tienviitassa lukee nyt Pynnöläntie. Entisen kaupan portaiden kohdalta ovi on kadonnut. Rakennus ollut viime aikoina joutsalaisen pariskunnan kesänviettopaikkana.
Rutakosken entinen kauppa Hankasalmelle johtavalta tieltä - molemmat kuvattu 17.4.2011 (S&J).
Entinen Rutakosken kaupparakennus kuvattuna 17..4.2011 (S&J).
Entisen Rutakosken kaupparakennuksen pihapuolen ulkorakennuksia ~ kuvaaja: R.Laitinen, 20.9.2008 (lukion kuvataiteen kurssikuvaustehtävä).
Perinnekirjan mukaan (Martti Pajanti ~ 1987) Rutakoski oli Hyyrylän kylän keskuspaikka 1920-50-luvuilla. Rutakoski sijaitsee Kangasniemen Synsiö-Hankasalmen tien varressa noin 11 km Hankasalmen asemalta Kangasniemen suuntaan. Rutakosken joki muodostaa yhteyden Lääminkijärvestä Rutajärveen, josta on jokiyhteys Niemisjärveen. Aikana, jolloin vesikuljetus oli tärkein puun kuljetusmuoto, Rutakosken joki oli tärkeä tukkipuun kuljetusväylä.
Rutakosken tilan omisti 1911-1950-luvulle maanviljelijä ja monitoiminen yrittäjä Juho Ylönen (Ruta-Jussi). Hän rakensi Rutakoskeen myllylaitoksen, jonka myöhempänä myllärinä oli toiminut Vilho Halttunen. Rutakoskessa oli ollut ensimmäinen mylly jo 1860-luvun lopussa, mutta se oli Juho Ylösen aikaan jo aikansa elänyt.
Entisen Rutakosken kaupan pihapiiriä Pynnöläntien puolelta - kuvattu 17.4.2011 (S&J).
Seppo Honkanen kuvasi samalla paikalla 4.11.2016: "Meerin kaupassa tuli käytyä pikkupoikana 70-luvun lopulta aina sulkemiseen saakka 80-luvun loppupuolelle".
Rutakoski nykykunnossaan ~ kuvaaja: R.Laitinen, 20.9.2008 (lukion kuvataiteen kurssikuvaustehtävä).
Juho Ylönen rakensi myllyn yhteyteen myöhemmin myös sahalaitoksen, johon kuului mm. vesivoimakäyttöinen pärehöylä. Myllyrakennukseen Ylönen rakennutti myös vesivoimakäyttöisen sähkölaitoksen, josta tuotettiin sähköä valaistukseen omalle tilalle ja myllylle, mutta myös laajemmalti kaupalle, kansakoululle ja muutamiin muihinkin lähitalouksiin Pynnölään, Jokelaan, Palokkaalle ja Ravolaiseen.
Myllyn yhteydessä toimi myös oma pajarakennus, jossa korjattiin lähinnä hevos- ja maatalouskalustoa.
Rutakosken penkereiltä löytyy vielä vanhoja kivirakennelmia muistoina entisistä ajoista ~ kuvaaja: R.Laitinen, 20.9.2008 (lukion kuvataiteen kurssikuvaustehtävä).
Juho Ylönen rakensi kaupan 1920-luvulla Kangasniemi-Hankasalmi tien tuntumaan, melkein Rutakosken partaalle. Paikallisen väestön lisäksi Ylönen laski keväisin paikalle runsaslukuisesti saapuvat tukkimiehet ostovoimaiseksi tekijäksi kauppansa menestymiselle. Kauppaa hoiti Juho Ylösen miniä Hellä Ylönen. Kaupalla oli kylän ensimmäinen puhelin. Samoin Juho Ylönen hankki myös ensimmäiset henkilö- ja kuorma-autot kylälle.
Jo n. 1930-luvulla Juho Ylönen kuitenkin luopui kauppatoiminnasta ja myi rakennuksen Hankasalmen Osuuskaupalle sivumyymäläksi (vuonna 1987 nimenä Hankapohja, Keskimaa).
Sotien jälkeen tukkien vesiuitto väheni ja paikallisen sahalaitoksenkin merkitys samalla väheni (siirrettävät sirkkelisahat olivat tulleet rakennustyömaille).
Juho Ylönen luopui oman ikääntymisensä myötä maanviljelys- ja yritystoiminnastaan vuonna 1950, koska jatkajaa omasta perheestä ei ollut. Maanviljelyspuolen tilasta osti Sulo Marttinen, joka omisti tilan vielä perinnekirjan ilmestymisaikaan (1987).
Pentti Laitiselta saadun (19.9.2008) tiedon mukaan tilan nykyinen omistaja on Kalervo Aarnio.
Myllyn ja siihen liittyvät toiminnot osti v.1950 mylläri Aarne Parkkinen, joka rakensi myös omakotitalon myllyn välittömään läheisyyteen. Myllyn ja sahan paikalla sijaitsi v.1987 kalanviljelylaitos. Pentti Laitiselta saadun (19.9.2008) tiedon mukaan omistajina Sirkka ja Osmo Kuukkanen.
Rutakosken kuohuja kuvattuna Hankasalmi-Synsiön maantien sillalta 17.4.2011 (S&J).
Näissä kahdessa kuvassa Rutakosken myllyn viimeinen mylläri ja omistaja Aarne Parkkinen myllynsä rappusilla ja koiransa kanssa (kuvat: Ida Parkkinen).
|