|
Keminmaa:

A)
Keminmaa (vuoteen 1979 asti Kemin maalaiskunta) on Suomen kunta, joka sijaitsee Lapin maakunnan lounaisosassa. Kunnassa asuu 8 295 ihmistä ja sen pinta-ala on 647,24 km². Keminmaan naapurikunnat ovat Kemi, Simo, Tervola ja Tornio. Vuoden 2015 alussa Kemin kaupunki sekä Keminmaan ja Simon kunnat suunnittelivat yhdistymistä uudeksi Kemin kaupungiksi. Kemin ja Simon kunnanvaltuustot hyväksyivät yhdistymisehdotuksen, mutta Keminmaan valtuusto hylkäsi sen.
Asutus Kemijokivarressa on hyvin vanhaa. Keminmaan edeltäjä Kemin pitäjä oli Pohjois-Suomen vanhimpia pitäjiä ja käsitti laajimmillaan koko Peräpohjolan. Keminmaan vanha kirkko eli Pyhän Mikaelin kirkko rakennettiin vuosina 1519–1521. Siellä makaa vuonna 1629 kuolleen kirkkoherra Nikolaus Rungiuksen kuuluisa muumioitunut ruumis. Vanha kirkko on katoliselta ajalta.
Keminmaan uusi kirkko on keisari Aleksanteri I:n määräyksestä rakennettu vuonna 1827 ja se on Carl Ludvig Engelin suunnittelema.
Toisen maailmansodan aikaan Keminmaan nykyisen vanhustentalon paikalla Kallinjärven reunalla toimi saksalaisten leipomo, jossa leivottiin kaikki Pohjois-Suomen saksalaisjoukkojen leivät. Pölhön koulussa toimi saksalaisten upseerikerho.
Keminmaalla sijaitsevia kyliä: Hirmula, Ilmola, Itäkoski, Jokisuu, Laurila, Lautiosaari, Liedakkala, Maula, Pörhölä, Ruottala, Sompujärvi, Törmä, Viitakoski, Lassila ja Länsikoski.
Tunnettuja keminmaalaisia:
Peter Franzén, näyttelijä *
Urho Knuuti, kansanedustaja (SDP), kunnallisneuvos *
Ari Koch, kuvanveistäjä *
Hannu Tihinen, jalkapalloilija (FC Zürich, A-maajoukkue) *
Otto Vallenius, maalari ja muusikko *
Paavo Väyrynen, poliitikko (Keskusta, Kansalaispuolue).

Keminmaan keskiaikainen harmaakivikirkko Pyhän Mikaelin kirkko rakennettiin vuosina 1519–1521. Kuvasi nimimerkki "Estormiz" kesällä 2003 (lisenssi OK * public domain * Wikipedia).
|