JAALA (osaksi Kouvolan kaupunkia 1.1.2009)
(Svala & Joutsi * heinäkuu 2010 ~ viimeisimmät lisäykset: 18.4.2012)

Tälle sivulle toivotaan kuva-aiheisiin lisätietoja Jaalan nykyisiltä tai entisiltä asukkailta.
Rakennusten 'varhaiset vaiheet' kiinnostavat - yhteys allaolevasta sähköpostilinkistä.

Jaalan kirkko:

A) Jaalan kirkko jatkeineen kuvattu 15.7.2010 ('S&J').

(Wikipedia, heinäkuu 2010): Jaalan kirkko on puukirkko Kouvolassa entisen Jaalan kunnan alueella. Kirkon on suunnitellut August Boman ja se valmistui 1878. Rakennus kuuluu Kouvolan seurakuntayhtymän Jaalan kappeliseurakunnan tiloihin.
Jaalan kirkko on länsitornillinen pitkäkirkko, jossa on lyhyet poikkisakarat. Tyyliltään se edustaa lähinnä uusgoottilaista tyylisuuntaa. Kirkon itäpäätyyn on rakennettu vuosien 1935–1936 korjauksessa rapattu seurakuntasali. Istumapaikkoja on noin 600.
Alttaritaulu on vuodelta 1885 ja sen on maalannut Sigfrid August Keinänen. Alttaritaulun Vapahtajan mallina on ollut Robert Kajanus. Kirkon ensimmäiset urut olivat Ruthin urkutehtaalta Lahdesta vuodelta 1906. Nykyiset urut ovat 21-äänikertaiset Kangasalan urkutehtaan valmistamat vuodelta 1973.
Kirkon kellotapulissa on kaksi kelloa. Pienempi messinkinen kello on valettu Pietarissa 1878. Suurempi kello on Lokomon valmistama vuodelta 1956.

Satunnaisen ohikulkijan silmiin vuosina 1935-36 varsinaiseen puukirkkoon kiinnirakennettu uusi rapattu seurakuntasali näyttää vähintään omituiselta ratkaisulta. Aika ainutlaatuista lienee tämä täysin eri tyyliä edustavan jatkosiiven rakentaminen vanhempaan peruskirkkoon kiinni.

(Arimo Lähdeniitty, sähköposti 15.4.2012): Aivan ainutkertainen ei Jaalan kirkon tiilinen lisärakennus ole, enkä tutkijamaallikkona pidä sitä pahinta lajia olevana. Vastaavanlainen, vieläkin räikeämpi tyylirikko tapahtui 1965 Joutsenossa, kun Stenbäckin suunnitteleman kirkon tornipäädyn kylkeen rakennettiin arkkitehti M. Välikankaan suunnittelemassa korjauksessa 60-luvun tyylinen, tasakattoinen sakaristorakennus.
Riihimäen kirkon jatkoksi rakennettiin 1976 lisätiloja, mm. sakaristoa laajennettiin. Siellä laajennus mukautettiin kirkon tyyliin niin hyvin, että joka ei asiasta tiedä, ei voi ajatellakaan, että kirkkoa on laajennettu. Vastaavanlainen muokkaus tapahtui Punkaharjun kirkossa kymmenkunta vuotta sitten, 1920- luvun rakennusta laajennettin ja rakennettiin kellotorni kirkkoon kiinni. Kokonaisuus on niin ehyt, että asiasta tietämätön voisi ajatella näin olleen aina.
Tiedossani oleva, mielestäni pahin kirkon tärveleminen on tapahtunut ennen sotia Kemijärvellä, kun perinteinen ristikirkko yritettiin sisätiloiltaan muokata pitkäkirkoksi ja rakennuksen kylkeen rakennettiin seurakuntasali. Tämän voi todeta kirjasta, jonka nimi on: Aalto Lapissa. Kyseinen Kemijärven kirkko paloi jatkosodan aikana.
Hieman Jaalaa vastaava ratkaisu on tehty Kerimäellä, kun suuren puukirkon sakaristopäädyn jatkoksi on kahdessa vaiheessa rakennettu talvikirkko, jonka nykyinen muoto on vuodelta 1953 (arkkit. Pertti Luostarinen).
Palautteen antoi Arimo Lähdeniitty, Suomen kirkkorakennuksiin erikoistunut, paimiolainen tutkijamaallikko.

(Jaalan nettisivut, heinäkuu 2010): Jaalan kirkko on arkkitehti August Bomanin piirtämä ja se valmistui vuonna 1878. Rakennustyöstä vastasivat hausjärveläinen rakennusmestari Karl Gustaf Kajander ja pohjalainen Karl Källman. Kirkko on länsipäätyinen pitkäkirkko, jossa on lyhyet poikkisakarat. Kirkko edustaa lähinnä uusgoottilaista tyylisuuntaa, siinä on lisäksi nikkarityylin piirteitä.
Kirkon torni kohoaa yli 40 metrin korkeuteen ja kerrotaankin, että suurimmat sideparret olisi tuotu Konginkankaan pitäjästä. Kirkon itäpäätyyn on vuonna 1936 rakennettu tiilinen, rapattu seurakuntasali. Se on hieman kirkkoa matalampi.
Alttaritaulu on vuodelta 1885, sen on maalannut Sigfrid August Keinänen. Taulun aihe on Jeesuksen vuorisaarnasta, Matt. 11:28 "Tulkaa minun luokseni kaikki te työn ja kuormien uuvuttamat."

Jaala on entinen Suomen kunta, joka sijaitsee Kymenlaakson maakunnassa, Etelä-Suomen läänissä. Kunnassa asui 1855 ihmistä, ja sen pinta-ala oli 563,54 km², josta 130,83 km² oli vesistöjä. Väestötiheys oli 4,29 asukasta/km².
Jaala, Anjalankoski, Elimäki, Kouvola, Kuusankoski ja Valkeala liittyivät yhdeksi suurkunnaksi vuoden 2009 alussa. Kaupungin nimeksi tuli Kouvola ja asukasluvuksi lähes 90 000.

Kaikki tämän kuvaruudun otokset Jaalan kirkosta kuvattu 15.7.2010 ('S&J').

Jaalan kunnantalo:

B) Jaalan kunnantalo kuvattu kahdesti - 15.7.2010 ('S&J').

Jaalan paloasema:

C) Jaalan kunnantalon naapurissa sijaitseva paloasema - kuvattu kahdesti 15.7.2010 ('S&J').

D) Jaalan paloaseman länsinaapurissa sijaitsee tämä asuintalo - kuvattu kahdesti 15.7.2010 ('S&J').

(Arimo Lähdeniitty, sähköposti 15.4.2012): Onko tässä kuvaruudussa kuvattu, Jaalan paloaseman länsinaapurissa oleva, nyt minerit-vuorattu rakennus ollut alunperin terveystalo? Täällä päin on ollut tuolla mallilla sodan jälkeen rakennettuja, useimmiten rapattuja terveystaloja. Esimerkiksi Vaskion terveystalo on tämän lähes kopio.
Alkuaan rapatussa lautarakennuksessa (tällä hetkellä osin vaakalaudoitus) on lähes samanlainen, 2-kerroksinen osa ja siihen samalla tavalla vinkkelissä liittyvä 1-kerroksinen osa. Sekin talo on nyt asuntona. Toisen, samantyylisen olen nähnyt Mellilässä, sekin asuintalona, koska olen kauan sitten ollut siellä kylässä. Muitakin olen matkoillani nähnyt, mutta en nyt muista paikkakuntia. Terveisin Paimion Arimo.

E) Tämä talo pihapiireineen nousi heti omaksi suosikikseni Jaalan rakennusten joukosta - kuvattu kolmasti 15.7.2010 ('S&J').

F) Tämä kuva Jaalan keskustataajamasta on otettu 2.6.2009 ('S&J'). Tämän liikerakennuksen itäpäädyssä erottuu liikelogo 'Energisti', toinen päätyliiketila lienee jo tyhjillään.

Samainen 'Energisti'-talo kuvattuna 15.7.2010 ('S&J') - ei juuri muutoksia edelliseen kuvaan.

Upea näkymä Jaalan kirkonkylältä etelään Pyhäjärvelle:

G) Jaalan kirkonkylän maiseman kruunaa etelään aukeava laaja näkymä kaukana siintävälle Pyhäjärvelle - kuva 15.7.2010 ('S&J').

Nämä kolme kuvaa ovat myös samaltapäivämäärältä 15.7.2010 ('S&J') - Jaalan kirkonkylän keskusta näkymä etelään Pyhäjärven suuntaan.

H) Jaalan paikallinen kesäteatteri esitti kesällä 2010 näytelmää 'Harmaat pantterit' - 15.7.2010 ('S&J').

Tämä hyvään kuntoon tällätty aitta sijaitsee aivan pääraitissa kiinni - 15.7.2010 ('S&J').

I) Aivan Jaalan kirkonkylän pääraitissa kiinni on tämä mielenkiintoinen rakennus - 15.7.2010 ('S&J').

Nämä kolme kuvaa ovat samasta tien pohjoispuolen rakennusryhmästä - kaikki kuvattu 15.7.2010 ('S&J'). Itäisin rakennus lienee iältään jo melkoinen.

Jaalan kirkonkylän liike- ja asuinrakennuksia:

J) Jaalan matkahuolto ja parturi-kampaamo Emilia sijaitsevat tässä talossa - kuva 15.7.2010 ('S&J').

Tämän rakennuksen länsipäädyssä sijaitsee antiikkiliike 'Taidetupa' ja itäpäässä ainakin apteekki ja parturiliike - kuva 15.7.2010 ('S&J').

Jaalan Osuuspankki kuvattuna 15.7.2010 ('S&J').

Aivan Jaalan kirkon länsikupeessa sijaitsee 'rautaisa kauppa' eli 'KRM E.Paavolainen Ky ~ Maatalous ja Rautakauppa'. Molemmat kuvat 15.7.2010 ('S&J').

K) Aivan Jaalan kirkonkylän pääraitin läheisyydessä (pohjoispuolella) on tämä mielenkiintoinen rakennus - 15.7.2010 ('S&J').

Sama kohde kuvattuna myös 15.7.2010 ('S&J').
.

L) Aivan Jaalan kirkonkylän pääraitissa kiinni (eteläpuolella) sijaitsee tämä mielenkiintoinen rakennus - 15.7.2010 ('S&J'). Erikoisesta kulmaovesta päätelleen rakennuksessa on aiemmin toiminut varmaankin jokin kauppa tai liike.

Sama rakennus kuvattuna kahdesti 15.7.2010 ('S&J').
.

Takaisin Kouvolan sivullemme #2.

Alkuhakemistoon.

Mahdollisia kysymyksiä, korjauksia tai lisätietoja voi sivuston kokoajille lähettää helposti sähköpostilla:

PALAUTE (e-mail)