|
Isokyrö:

(Wikipedia, 2020): Isokyrö (ruots. Storkyro) on Suomen kunta, joka sijaitsee Vaasan ja Seinäjoen välillä Pohjanmaan maakunnassa. Kunnassa asuu 4 510 ihmistä, ja sen pinta-ala on 356,91 neliökilometriä. Traficomin teettämien tilastojen mukaan Isossakyrössä oli helmikuussa 2020 kaikista Suomen kunnista eniten henkilöautoja väkilukuun suhteutettuna, 718 autoa tuhatta asukasta kohden.
Isokyrö sijaitsee Kyrönjoen varressa 40 km päässä niin Vaasasta, Seinäjoesta kuin Lapuastakin.
Isonkyrön naapurikunnat ovat Ilmajoki, Laihia, Vaasa, Vöyri, Kauhava ja Seinäjoki. Entiset naapurikunnat ovat Seinäjoen kanssa yhdistynyt Ylistaro, Vaasan kanssa yhdistynyt Vähäkyrö sekä Kauhavan kanssa yhdistynyt Ylihärmä.
Isonkyrön kunnassa on vain neljä järveä: Kotilammi, Lamminjärvi, Vähä-Tervajärvi ja nimetön, 2,18 hehtaarin kokoinen järvi.
Kylät:
Hevonkoski, Ikola, Kuivila, Kylkkälä, Laurola, Lehmäjoki, Naarajoki, Napue (keskeisin), Orismala, Orisberg, Palhojainen, Palonkylä (suurin), Ritaala, Tuurala, Ulvila, Yryselä, Valtaala ja Ventälä.
Historia:
Isonkyrön emäpitäjään on kuulunut valtaosa nykyisestä suomenkielisestä Etelä-Pohjanmaasta. Pohjankyrönä ja Kyrönä alkujaan tunnettu Isokyrö alkoi hajaantua 1500-luvun alussa, kun ensin Kyröstä irrotettiin Vöyri ja Mustasaari omiksi kirkkopitäjiksi ja tämän jälkeen perustettiin omat kappeliseurakunnat Laihialle vuonna 1508 ja Ilmajoelle vuonna 1516. Vöyri erosi Kyröstä pian myös omaksi hallintopitäjäksi. Suurin piirtein 1500-luvun puolesta välistä 1600-luvun alkuun ulottuvalla ajanjaksolla myös Ilmajoki, Laihia ja Lapua itsenäistyivät suurpitäjästä osin sekä kirkollisesti että hallinnollisesti. Vuonna 1607 hallitus ryhtyi jakamaan Pohjanmaan suuria pitäjiä edelleen ja Vähäkyrö erotettiin kirkkopitäjäksi. Hallinnollinen jako seurasi jälleen perästä ja entisestä Suur-Kyröstä jäi jäljelle Isonkyrön pitäjä. Aiemmin kunnan nimi on ollut Kyrö.
Isonkyrön kirkolla alkoi 25. marraskuuta 1596 nuijasodaksi kutsuttu kansannousu, jossa talonpojat vaativat linnaleirirasituksen poistamista. Tunnetuimmat isokyröläiset kapinan johtajat olivat Yrjö Kontsas ja Perttu Palo. Talonpoikien jouduttua tappiolle Jaakko Ilkka ja eräät muut kapinan johtajat mestattiin Isonkyrön kirkolla ja Yrjö Kontsas perimätiedon mukaan läheisessä Kontsaansaaressa, joka olisi saanut nimensä muistoksi tästä tapahtumasta.
Suuren Pohjan sodan aikana 19. helmikuuta 1714 käytiin Suomen kannalta ratkaiseva Napuen taistelu Napuen ja Turppalan kylissä sekä niiden välissä virtaavan Kyrönjoen jäällä. Taistelupaikalla on vuonna 1920 paljastettu muistomerkki, ja lähistöllä on myös Zachris Topeliuksen Välskärin kertomuksista tuttu Perttilän talo.
Orismalan kylään perustettiin vuonna 1676 Pohjanmaan vanhin rautatehdas ja ruukinkartano Orisberg. Kartano joutui rappiolle isonvihan aikana, mutta vuonna 1783 sen omistajaksi tuli Björkenheimin suku, jonka aikana siitä tuli seudun mallitila. Vuosina 1830–1869 Orisberg oli omana tehdasseurakuntanaan, ja tältä kaudelta on peräisin pieni Carl Ludvig Engelin suunnittelema kirkko kellotapuleineen.
Vuoden 2021 alusta Isokyrö siirtyy Etelä-Pohjanmaan maakuntaan. Isokyrö toivoo maakuntavaihdosta jo ennen sote- ja maakuntauudistusta vuoden 2020 alusta. Isonkyrön siirtymän myötä Laihia jää Pohjanmaan maakunnan ainoaksi yksikielisesti suomenkieliseksi kunnaksi.
Rinta-Jouppi on Suomen suurimpiin kuuluva autoliike. Johan-Puu valmisti puusta erilaisia koriste- ja käyttöesineitä. T-Drill on putkentyöstökoneita valmistava laihialainen yritys, jolla on myös tuotantoa Isossakyrössä. Arton Auto on yksi monista Tervajoen taajamassa sijaitsevista autoliikkeistä.
Kalliojärven viihdekeskus on tanssikeskuksen, lomamökkikylän, vapaa-ajan toimintojen ja karavaanarialueen muodostama laajempi kokonaisuus.
Kyrö Distillery Company on Isossakyrössä sijaitseva maailmankuulu gini- ja viskitislaamo.

Santeri Viinamäki kuvasi v. 2015 Isonkyrön entisen Osuusmeijerin (1908) - nykyisin Kyrö Distillery Company, gini- ja viskitislaamo (lisenssi OK, CC BY-SA 3.0 - kiitos).
Santeri Viinamäki
Kyrönmaan osuusmeijeri maaliskuussa 2015.
Isokyröläinen Kyrön Voima on perinteikäs pohjalainen urheiluseura. Seuralla on aktiivista toimintaa muun muussa telinevoimistelussa, hiihdossa, jalkapallossa, lentopallossa, yleisurheilussa ja painissa. Seura omistaa Pukkilansaari-nimisen tanssikeskuksen, joka sijaitsee pienellä saarella keskellä Kyrönjokea, Isonkyrön keskustan välittömässä läheisyydessä. Saareen pääsee lossilla.
Nähtävyydet:
Isonkyrön vanha kirkko,
Kyrönmaan Osuusmeijeri,
Laurinlakson piilopirtti,
Napuen taistelun muistomerkki,
Perttilän riippusilta,
Orisbergin kartano,
Orisbergin kappeli,
Leväluhdan uhrilähde,
Tuomaanmäen hautaröykkiö,
Isonkyrön 1700-luvun markkinat vuosittain elokuun toisena viikonloppuna,
Talasneva - Länsi-Suomen ympäristökeskuksen mukaan suojeltava suo.
Tunnettuja isokyröläisiä tai Isossakyrössä syntyneitä:
Edvard Björkenheim, entinen puolustusministeri *
Rose-Marie Björkenheim, entinen kansanedustaja, kunnallisneuvos *
Axel Fabian af Enehjelm, suomalainen sotilas ja virkamies *
Matti Haapoja, puukkojunkkari *
Jukka Kailio, kansanedustaja (Maalaisliitto) *
Kustaa Killinen, valtiopäivämies ja kirjailija *
Yrjö Kontsas, yksi nuijasodan päälliköistä *
Lydia Lagus, laulaja *
Matti Nummensalo, runoilija ja kirjailija *
Esa Paavo-Kallio, opettaja, kirjailija ja kansanperinteen kerääjä *
Matti Pohto, kirjojen keräilijä (Kirja-Matti) *
Eino Prykä, näyttelijä, Neuvostoliiton Vorkutan vankileirikapinan johtohenkilö *
Eino S. Repo, Yleisradion pääjohtaja *
Linda Saukko-Rauta, kuvittaja ja pilapiirtäjä *
Ilmari Turja, kirjailija ja lehtimies *
Jaakko Wallenberg, lasimestari, böhmeläisen herätysliikkeen johtaja *
Marjo Yli-Kiikka, ampumaurheilija.
|