ASKOLA:
(Svala & Joutsi * viimeisimmät lisäykset: 20.11.2018)

(Wikipedia, 2012): Askola (aikaisemmin Askula) on Suomen kunta, joka sijaitsee Uudenmaan maakunnassa. Kunnassa asuu 4 968 ihmistä ja sen pinta-ala on 218,03 km?.
Askolan naapurikuntia ovat Myrskylä, Mäntsälä, Pornainen, Porvoo ja Pukkila. Kunnassa toimii evankelisluterilainen Askolan seurakunta.

Askolan päätaajamat ovat Askolan kirkonkylä ja Monninkylä. Muita kyliä ovat Huuvari, Juornaankylä, Korttia, Nalkkila, Nietoo, Puhar-Onkimaa, Särkijärvi, Tiilää, Vahijärvi ja Vakkola. Askolan vesialueita ovat Porvoonjoki ja 11 järveä kunnan itäosassa.
Askolassa ei ole Natura-alueita, mutta viisi kallioaluetta on luokiteltu valtakunnallisesti arvokkaiksi. Yhdessä niistä, Kirnukalliossa ovat kuuluisat Askolan hiidenkirnut. Porvoonjokilaakson valtakunnallisesti arvokas maisema-alue ulottuu myös Askolan puolelle. Kulttuurimaisemana on suojeltu myös Prestbackan kartano ja Pappilanharjun luonnonsuojelualue.

Historia: Muinaisjäännösrekisterissä on 235 löytöä Askolan alueelta. Kopinkallion kvartsilouhos on valtakunnallisesti merkittävä muinaisjäännös. Maanviljelys on aina ollut tärkeää, ja alue on ollut tiheästi asuttu jo kivikaudella. Aluksi Askolassa harjoitettiin kaskiviljelyä, 1700-luvun kuluessa siirryttiin peltoviljelyyn.
Askolan seurakunta oli osa Porvoota vuoteen 1639, jolloin siitä tuli kappeliseurakunta. Se itsenäistyi lopullisesti vuonna 1896. Askolan kirkko valmistui vuonna 1799.

Askolassa on viisi alakoulua, yläaste, lukio ja ammattikoulu. Alakoulut toimivat Kirkonkylän, Monninkylän, Juornaankylän, Särkijärven ja Vahijärven kylissä. Askolan kirjasto toimii kuudessa paikassa: kirkonkylässä, Monninkylässä ja neljällä koululla.

Nähtävyyksiä: Hiidenkirnut, Johannes Linnankosken kotimuseo, Askolan kotiseutumuseo, Askolan kirkko ja Prestbackan maatila- ja apteekkikokoelma.

Markku Ilari Manninen kuvasi 9.7.2017 Askolan kunnantalon (käyttölupa 2017-6-A * kiitos).

.

Askolan hiidenkirnualue:

A) Tämän kirjoittaja suurimmassa Askolan hiidenkirnussa kesällä 1968 (Joutsi).

.

Askolan kirkko:

B) Nimimerkki 'OJP' kuvasi Askolan kirkon (1799) kesällä 2006 (lisenssi, OK).

Sisäkuvat Askolan kirkosta vuodelta 1933 (julkaisulisenssi: CC BY 4.0). Museovirasto - Musketti, Pohjola-yhtiöt kokoelma.

.

Korttian kalliot ~ Porvoonjoki:

C) Porvoonjoki Korttian kallioilta Askolassa - kuvasi nimim. 'Tappinen' kesällä 2011 (lisenssi, OK).

.

Askolan näkymiä:

D) Markku Ilari Manninen kuvasi 27.5.2018 Monninkylän entisen osuusmeijerin, joka toimii nykyään business- ja kylätalona (käyttölupa 2017-6-A * kiitos).

Markku Ilari Manninen kuvasi 27.5.2018 Askola-Areenan (käyttölupa 2017-6-A * kiitos).

Johannes Linnankosken nuoruudenkoti on Vihtori Peltosen, kirjailija Johannes Linnankosken, museoitu nuoruudenkoti Niemenpelto Askolassa Vakkolan kylässä. Suuri osa sisustuksesta on Vakkolan kylästä, mutta esillä on myös Linnankoskelle kuulunutta esineistöä. Linnankosken tuotantoa ja valokuvia on myös esillä. Museo perustettiin vuonna 1938. Nimimerkki "htm" kuvasi elokuussa 2020 (Wikipedia - lisenssi: CC BY 4.0).

.

Takaisin etusivulle.